מהו הזמן המתאים לבצע איטום גג?
מומלץ לבצע איטום גג בחודשי האביב והקיץ, ולהקדים את הרטיבות שעשויה להתפתח במהלך החורף. כך גם תמנעו את הנזקים שיגרמו בעקבות הנזילה, שאותם גם תצטרכו לתקן, וגם העבודה עבור אנשי המקצוע תהיה נגישה ונוחה יותר. אם הנזילה בגג כבר התרחשה, מומלץ להזמין את קבלן האיטום ברגע שנגמרים הגשמים ובימים שבהם לא צפויים גשמים נוספים. קבלן האיטום צריך לבצע את האיטום על תשתית יבשה לחלוטין, ואם הגג יהיה רטוב או לח, האיטום פשוט לא יחזיק מעמד.
גם שיפוץ בבית הוא זמן מעולה לבדוק את האיטום, לתקן את הליקויים או לבצע אפילו איטום מחדש.
אילו שיטות קיימות לאיטום גגות?
יש מספר שיטות לאיטום הגג, כאשר בכל שיטה משתמשים בחומרים לאיטום גגות שמיועדים לכך והם בעלי תו תקן שמאפשר שימוש בהם.
יריעות ביטומניות (יריעות זפת)
איטום גגות באמצעות יריעות ביטומניות היא השיטה הנפוצה והיעילה ביותר כיום (לעתים היא גם מכונה יריעות זפת, משום שיש זפת ביריעות אלו). מדובר ביריעה חזקה שעמידה מאד בפני שינויים מזג האוויר וטמפרטורות קיצוניות של חום וקור, ולכן היא מחזיקה מעמד לאורך זמן. בניגוד לאיטום באמצעות זפת חם למשל, לא תצטרכו להלבין את הגג לאחר האיטום ולא תצטרכו לחדש את האיטום בכל 3 שנים. היריעות הביטומניות מתאימות כמעט לכל גג, אך קחו בחשבון שלפני האיטום צריך לפנות את הגג מכל מה שיש עליו, כמו דוודים, קולטים או כל דבר אחר שנמצא שם. הפנוי עשוי לייקר את עלות העבודה.
אלה השלבים לאיטום ביריעות ביטומניות:
- הכנה של הגג - לפני שאוטמים את הגג יש לבצע ניקוי יסודי, אחרת האחיזה של היריעות לתשתית לא תהיה טובה. מדובר בניקיון סטנדרטי וככל שבעל המקצוע יצטרך לנקות יותר פסולת, כך עלות העבודה תתייקר. כאשר מקבלים הצעת מחיר מבעל מקצוע, חשוב לוודא האם עלות הניקיון כלולה במחיר או לא.
- ניתוק דוודים וקולטים – לפני שאוטמים את הגג ביריעות ביטומניות, חייבים לנתק את הדוודים וקולטי השמש מהגג, אחרת האיטום לא יהיה אחיד על כל שטח הגג. גם לגבי השלב הזה צריך להיות כלול בהצעת המחיר שתקבלו מבעל המקצוע. מומלץ לתאם עם בעל המקצוע ביקור במקום לפני תחילת העבודה כדי לדעת מה היקפי העבודה הנדרשים ממנו.
- תיקונים - בשלב הבא יש לבצע תיקונים לכל ליקוי שקיים על הגג, כמו חלקי טיח רופפים, שברים וסדקים, ועוד. אם הגג שלכם ישן והמצב שלו רעוע, יש לקלף את שכבת האיטום הישנה לחלוטין וליישם את האיטום החדש על תשתית חלקה לגמרי. גם שלב זה יש לתאם עם בעל המקצוע, ולוודא כי הוא כלול במחיר הסופי.
- מריחת פריימר - פריימר הוא חומר מקשר שהתפקיד שלו הוא לשפר את האחיזה של היריעות לתשתית, וחייבים למרוח אותו לפני שמלחימים את היריעות לגג.
- פריסת היריעות - פורסים את היריעות בשיטת שתי וערב ומלחימים אותן לתשתית הגג באמצעות מבער מיוחד.
- בדיקת הצפה – בתום העבודה קבלן האיטום צריך לבצע בדיקת הצפה כדי לוודא שאין כשלים באיטום. הוא יסתום את הפתחים של המרזבים, יציף את הגג למשך 72 שעות ויוודא שאין נזילות. ברוב המקרים בדיקת ההצפה מתומחרת כחלק מעבודת האיטום, יש קבלני איטום שידרשו עליה תוספת נפרדת של כ- 500 ש"ח.
כדאי לקרוא: יריעות ביטומניות מול זיפות - מה עדיף?
זפת
זיפות גגות אמנם נחשבת לשיטת איטום גגות די מסורתית, אך יש מקרים שהיא דווקא המתאימה ביותר. הזפת מתאימה במיוחד לגגות עמוסים מאד בדודי שמש, קולטים ומנועים של מזגנים. בניגוד לאיטום ביריעות ביטומניות, שלפניו צריך לפנות את הגג לחלוטין כדי לפרוס את היריעות, קבלני האיטום יוכלו לעבוד איתם בלי לפנות אותם לחלוטין, ולמרוח זפת חם סביבם כדי לאטום את הגג.
תחילה קבלן האיטום יבצע ניקיון על הגג כדי לבצע את העבודה על תשתית נקייה. לאחר מכן, הוא יגביה את דודי השמש, הקולטים ומנועי המזגנים וימרח את הזפת על כל הגג. לאחר שהזפת תתייבש לחלוטין היא תהפוך לקשה מאד, ומים לא יצליחו לחדור אותה. חשוב לציין, מכיוון שהזפת היא שחורה ונוטה להתחמם, בתום העבודה קבלן האיטום חייב להלבין אותה באמצעות חומר אקרילי או סיד. על הפעולה הזו תצטרכו לחזור אחת לשלוש שנים לפני הקיץ, מה שכמובן מצביע על כך שהתחזוקה של הזפת היא לא פשוטה ולא זולה. זו בדיוק הסיבה שבגינה הזיפות, למרות שהוא זול באופן משמעותי ביחס ליריעות, הוא לא תמיד הפתרון המתאים ביותר.
חומרים אקריליים גמישים
חומרי האיטום האקריליים מתאים במיוחד לגגות קטנים או לגגות חדשים שעדיין אין עליהם שום תשתית איטום אחרת. מדובר בחומר פלסטי שניתן ליישם אותו על הגג בקלות ובמהירות, בין אם במריחה או התזה. חשוב לציין שהשיפוע של הגג צריך להיות תקני וכזה שמאפשר זרימה של מים אל חורי הניקוז, מפני שהחומר האקרילי לא עמיד בפני מים עומדים.
איטום גגות מחומר פולימרי
בדומה לזפת, איטום גגות מחומר פולימרי הוא אופציה שמתאימה לאיטום גגות עמוסים שאין בהם את התנאים המתאימים לאיטום עם יריעות. לחומר הפוליאוריטני יש כושר גמישות גבוה מאד, מה שמאפשר לו להתכווץ, להימתח ולהתאים את עצמו לתנאי מזג האוויר. קל מאד למרוח אותו על הגג, ובניגוד לזפת הוא גם קל מאד לתחזוקה. גם במקרה הנוכחי קבלן האיטום יהיה חייב לנקות את הגג לחלוטין כדי ליישם את האיטום על תשתית נקייה, ולשפר את האחיזה של החומר הפוליאוריטני לגג
יריעות PVC
יריעות PVC הן יריעות המורכבות מחומר סינטטי שמשמש למגוון רחב של צרכים בתעשייה, וגם לאיטום גגות. בניגוד ליריעות הביטומניות שאותן צריך להלחים לגג, יריעות PVC נצמדות לתשתית של הגג. הן מתאימות לכל סוגי הגגות, עמידות מאד והתחזוקה שלהן קלה מאד, מכיוון שבניגוד לזפת לא צריך להלבין אותן אחת לשלוש שנים. עם זאת, חשוב מאד שהעבודה תתבצע על ידי קבלני איטום מנוסים ומקצועיים, מכיוון שמדובר בעבודה מורכבת במיוחד.
איך בוחרים את שיטת האיטום המתאימה?
לכל גג יש את התכונות שלו: יש גגות חשופים מבטון, גגות משופעים, גגות מרוצים ועוד, ולכן לכל סוג גג תהיה שיטת האיטום המתאימה לו ביותר וקבלן האיטום הוא הגורם המקצועי היחיד שמסוגל להחליט באיזו שיטה ליישם את האיטום. על מנת לקבל חוות דעת, קבלן האיטום צריך להגיע אל המקום ולבחון את הגג, ולהחליט איזו שיטת איטום גגות תתאים לו ביותר כדי לתת את התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח. במקרים מסוימים הקבלן יוכל להציג מספר אופציות שיכולות להתאים, בעלויות שונות, והלקוח יוכל לבחור את מה שמתאים לו ביותר, בתיאום עם איש המקצוע.
סוגי גגות לאיטום
גג בטון
גג בטון הוא הגג הנפוץ ביותר כיום, כאשר הכוונה היא ברוב המקרים לגג חשוף וישר, כזה שאין עליו חיפוי קרמיקה או כל חיפוי אחר. השיטה שהכי מתאימה לאיטום גגות כאלה היא יריעות ביטומניות, אם כי בהחלט ניתן ליישם גם חומרי איטום אקריליים ופולימרים.
גג רעפים
אם יש לכם בבית גג רעפים, חשוב שתדעו שברוב המקרים מי שאמור לבצע עבורכם את העבודה הוא גגן, בעל מקצוע מתחום הגגות. איטום גג רעפים היא התמחות שונה לגמרי וצריך לתת את הדעת על אלמנטים שונים כמו סוג הרעפים, המצב שלהם, המצב של הקונסטרוקציה של הגג, ארגז הרוח, תעלות הניקוז ועוד. עם זאת, יש בהחלט חברות איטום שמתעסקות גם עם תיקון גגות רעפים כחלק מההתמחות שלהן, חשוב לבדוק זאת לפני כן.
גג עם זפת
גג עם זפת הוא גג שלמעשה כבר עבר זיפות, ולכן סביר להניח שקבלני האיטום ימליצו לכם להמשיך עם השיטה הזו. עם זאת, יש מקרים שבהם לקוחות מבקשים מקבלני האיטום להסיר לחלוטין את הזפת וליישם שיטת איטום אחרת, כמו יריעות ביטומניות. לפני שמחליפים את שיטת האיטום יש לוודא כמובן שתשתית הגג מתאימה לזה, למשל בגגות עם שיפוע לא ניתן ליישם יריעות ביטומניות.
גג מצופה ביריעות ביטומניות
גג מצופה ביריעות ביטומניות הוא גג שכבר עבר איטום ביריעות ביטומניות, ותשתית האיטום למעשה כבר קיימת. אם אתם זקוקים לתיקון מקומי בגג, קבלן האיטום יוכל להסיר את היריעה שבה יש את הכשל ולהלחים אחת חדשה לגג. אם אתם זקוקים לאיטום כולל של הגג, קבלן האיטום יצטרך להסיר את היריעות הישנות מהגג ולפרוס את החדשות.
איטום בבניין משותף
איטום גג בבניין משותף היא אולי העבודה הנפוצה ביותר שקבלני האיטום נדרשים לבצע בעונת החורף, אך גם לפניה. כשיש כשל באיטום של הגג המשותף, כל דירה שממוקמת בקומה האחרונה יכולה להיפגע מכך, ובמקרה הטוב זו תהיה רק התקרה שתספוג את הנזקים, ובמקרה הרע הנזילה עשויה להתבטא בחדירה של מים אל תוך הבית תוך גרימת נזקים לתכולת הבית עצמה.
איטום גג בבניין משותף היא עבודה לא זולה, מפני שברוב המקרים בעל המקצוע יידרש לבצע איטום כולל מחדש. במקרים של גג מרוצף, ייתכן שיהיה גם צורך בהסרת הריצוף והחלפה שלו כדי לבצע איטום גג מרוצף, דבר שעשוי גם לייקר את המחיר ולהאריך את זמן העבודה. לכן, אם אתם ועד הבית של הבניין, אנחנו ממליצים להזמין לפחות שני קבלני איטום כדי לקבל מהם הצעת מחיר. את הצעת המחיר הזו תצטרכו לאשר עם דיירי הבית ורק לאחר מכן תוכלו להתקדם.
איטום גג חניה
אם יש לכם כשל באיטום של גג החניה, ניתן להזמין שירות של איטום גג חניה. בשלב הראשון, בעל המקצוע ימרח על הגג חומר אפוקסי וימתין לייבוש מלא. לאחר מכן, יש לאטום את כל החורים הקטנים בגג, במיוחד בסמוך לברגים, באמצעות חומר פוליאוריטני. בשלב הבא יש לאטום את הגג באמצעות אותו החומר על ידי מריחה או התזה, להמתין לייבוש מלא וליישם שכבה נוספת.
מחיר איטום גגות
עלות העבודה עשויה להשתנות בהתאם למגוון רחב של פרמטרים בשטח. לכן, אנחנו ממליצים לכם להזמין קבלן איטום לביקור מקדים למתן חוות דעת והצעת מחיר מבוססת שתיקח בחשבון את כל הפרמטרים השונים.
סוג העבודה |
מחיר |
איטום גגות ביריעות ביטומניות |
56-84 ₪ למ"ר |
יציקת בטקל |
35-80 ₪ למ"ר |
איטום קיר חיצוני |
100-350 ₪ למ"ר |
איטום בניין מגורים/משרדים |
5000-10000 ₪ קומפלט |
איטום בסנפלינג |
1500-2000 ₪ קומפלט |
איטום חלון |
350-4000 ₪ קומפלט |
איטום מרתפים |
250-450 ₪ למ"ר |
איטום גג מרוצף |
170-600 ₪ למ"ר |
איטום אדניות |
250-500 ₪ למטר אורך |
איטום מרפסת מרוצפת |
120-250 ₪ למ"ר |
איטום קירות פנימיים |
800-1200 ₪ קומפלט |
איטום אמבטיה |
1150-2250 ₪ קומפלט |
איטום מרפסות |
80-1000 ₪ למ"ר |
איך בוחרים קבלן איטום גגות?
- בוחרים קבלן איטום מנוסה - כדאי לבחור בקבלני איטום ותיקים ומנוסים, כאלה שיש להם ניסיון בתחום האיטום בכלל, ובעבודת האיטום שאתם רוצים שהוא יבצע עבורכם בפרט. קבלן איטום מקצועי ואמין זה הוא קבלן שמאחוריו עומדים לקוחות מרוצים רבים שממליצים עליו.
- מתרשמים מהצעת המחיר - לא כדאי להסתפק בהצעת מחיר טלפונית, מכיוון שברוב המקרים קבלן האיטום יעלה את המחירים תוך כדי העבודה ככל שהוא יגלה את כל האתגרים שהיא תעמיד בפניו. הזמינו את קבלן האיטום לביקור מקדים, רק כך הוא יוכל לבצע בדיקה מעמיקה ולתת לכם הצעת מחיר מותאמת למצב הגג שלכם. הצעת המחיר צריכה לכלול את השלבים של העבודה וכן את האלמנטים שעשויים לייקר את המחיר. לא כדאי לשכור לעבודה איש מקצוע שלא נותן הצעת מחיר מסודרת שכוללת את כל שלבי העבודה שפורטו, ואת כל השלבים שעשויים לייקר את המחיר בהתאם למצב הגג שלכם.
- אחריות - על איטום כולל של הגג מקובל לתת 5 שנות אחריות, ויש קבלני איטום שנותנים 10 שנות אחריות. לפני שאתם סוגרים עם קבלן האיטום, כדאי לבדוק האם יש אחריות, לכמה זמן היא תקפה, מה היא כוללת, והכי חשוב, באילו מקרים היא לא תהיה בתוקף. לדוגמה, אם תהיה לכם נזילה מהתקרה לאחר עבודת האיטום וקבלן האיטום שחוזר אליכם מגלה שטכנאי דודי שמש קדח בגג כדי להתקין דוד שמש חדש, האחריות שלכם לא תהיה בתוקף. בכל אופן, אם יש לכם נזילה ואתם צריכים שבעל המקצוע יחזור אליכם, הוא צריך לתת לכם מענה בתוך כ-5-7 ימי עסקים.
שאלות שכדאי לשאול קבלני איטום גגות:
-
מומלץ לשאול את קבלן האיטום איזו הכנה הוא עושה בגג לפני שהוא מבצע את האיטום. יש קבלני איטום שיגידו לכם שהכל בסדר על הגג ולא צריך לבצע שום הכנה, ומקרה כזה צריך להדליק נורות אזהרה משום שהכנת הגג לאיטום היא שלב קריטי בכל הקשור לאיכות האיטום. בעל המקצוע צריך לציין בפניכם שהוא מתכוון לנקות את הגג, לבדוק את פתחי הניקוז של המרזבים, להגביה קולטי שמש ודודים, לבצע תיקונים בסיסיים, להסיר את האיטום הישן, למרוח חומר מקשר ועוד.
-
מומלץ גם לשאול באמצעות איזו מהשיטות שתיארנו הוא מתכוון לאטום את הגג. קבלן איטום אמין ומקצועי צריך לתת לכם את כל הפרטים מראש, ויסביר לכם במדויק באיזו שיטה הוא בחר, למה הוא בחר אותה ויענה על כל השאלות שלכם, גם אם הן קשות. כמו כן, אל תשכחו לשאול את קבלן האיטום מה הגורם לנזילה והיכן נמצא הכשל. כך תוכלו להבין האם הוא באמת ביצע בדיקה מעמיקה והוא מבין לעומק מדוע צריך לאטום מחדש את הגג.
לסיכום
אין ספק שעבודת איטום גגות היא עבודה מורכבת מאד, ולכן אתם צריכים להשקיע בבחירה של קבלן איטום אמין ומקצועי בעל חוות דעת טובות כדי לקבל תוצאות לטווח הארוך. כדאי להתחיל בקבלת המלצות וביקורות על קבלן מומלץ, לשאול אותו את כל השאלות, לקבל ממנו הצעת מחיר שכוללת את כל הפרטים של העבודה ולהשוות מספר הצעות לפני שסוגרים עם איש מקצוע.