בית

>

שיפוץ אמבטיה

>

כל מה שצריך לדעת על איטום אמבטיות ומקלחות

כל מה שצריך לדעת על איטום אמבטיות ומקלחות

האיטום הוא שלב חשוב מאוד בעבודות השיפוצים וכשהוא לא נעשה כהלכה התוצאות לא נעימות. לפניכם כל המידע שאתם צריכים לדעת כדי לוודא שהאיטום בביתכם נעשה כהלכה

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-24/08/2016 7 דק' קריאה

גם אם אתם לא מבינים כלום בשיפוצים ומילים כמו רובה, רולקות ופוגות נשמעות לכם כמו סינית, עדיין ודאי ברור לכם שחדרי האמבטיה הם כאלה שיש להקפיד בהם במיוחד על נושא האיטום, מכיוון שהם המועדים ביותר לפורענות מבחינת נזילות ונזקי מים. אבל גם אם נסכים שהאיטום הוא חשוב וצריך להיות איכותי ועמיד, איך נוכל באמת לוודא שעבודת האיטום שנעשית אצלנו בבית בזמן השיפוצים אכן מתבצעת כהלכה?

אז אם אתם עומדים בפני שיפוץ כללי או רק שיפוץ של חדר האמבטיה, חשוב שתבינו את עקרונות הבסיסיים של האיטום בחדר, בעיקר כדי להיות בטוחים שקבלן השיפוצים עושה את העבודה על הצד הטוב ביותר. לפאשלות ותקלות בגזרת האיטום השלכות מאוד לא נעימות ויקרות, לכן כדאי להבין את עיקרי התהליך (וגם ללמוד אחת ולתמיד מהי רובה, ומהן הרולקות והפוגות).   

בשל העובדה שחדר האמבטיה הוא אחד החדרים בהם איכות האיטום היא קריטית, ישנם כמה שלבים חשובים בתהליך, כאשר כל אחד מהם מוסיף עוד שכבת הגנה ומונע חדירת מים:

שלב ראשון - סילוק איטום קיים ויצירת רולקות

כאשר מפרקים מקלחת קיימת, מפרקים את הריצוף ומפנים את החול מגיעים לשכבת האיטום - ביטומני או צמנטי - שיושמו על הבטון. בשלב זה יקולפו היטב שכבות האיטום הקיימות כדי לא לפגוע ברמת הביצוע של החומרים החדשים. בשלב הבא ניתן לבצע בדיקת יובש לבטון כדי לבדוק באיזה חומר יש להשתמש. כיצד מתבצעת הבדיקה? איש המקצוע יבצע אותה באמצעותהנחת יריעת פוליאתילן על המשטח והדבקתה אליו עם סרט נצמד. לאחר 24 שעות ניתן לראות אם ישנה התעבות מים - מצב הבטון ייקבע את סוג האיטום שניתן יהיה לבצע.

למרבה הצער, במרבית המקרים נתקל כנראה בבטון רטוב (תוצאה של איטום לקוי). במקרים רבים הקבלן מוותר על ביצוע הבדיקה וניגש ישר ליישום חומר המתאים לבטון רטוב. כדי לבצע איטום מבלי להמתין לייבוש הבטון, נצטרך להשתמש במה שנקרא "חומרי איטום שליליים" (חומרי איטום העוטפים מבפנים, לעומת כאלה האוטמים מבחוץ) על בסיס צמנטי או אפוקסי. חומרים אלה ניתן ליישם על בטון רטוב וגם על בטון יבש. חומרי איטום שלילי הנמצאים בשימוש הם של חברת סיקה השוויצרית - סיקה טופ 106 או של חברת ווינקלר האיטלקית- WINPOX CEMENT.

השלב הראשון בתהליך יהיה תיקוני סדקים בבטון, אם ישנם. השלב הבא הוא הזמן בו הרולקות נכנסות לתמונה. הרולקות נועדו לביטול הזוויות שבין הרצפה לקיר. בשל העובדה שהמים מחבבים זוויות ועלולים לחדור אל תוך הקיר או הרצפה, בשלב הראשון נרצה לבטל את הזווית הזו ולעגל אותה. אז עיגול פינות בהקשר של איטום הוא דווקא דבר חיובי ויותר מכך, הכרחי. התרכובת ליצירת הרולקות תהיה לרוב ביחס של 2.5 חול ל-1 מלט. לתערובת הזו מוסיפים דבק אקרילי או לטקס. תפקיד הדבק הוא להגביר את גמישות החומר, הוא גם גורם לו להיתפס טוב יותר וכמובן - אוטם חדירת מים. אופציה חדשה יחסית בשוק ליצירת רולקות היא רולקות-סרט, המגיעות מוכנות להדבקה באזור המתאים. רולקת הסרט נדבקת במקום המפגש שבין המשטח האופקי והאנכי, מחצית ממנה על כל חלק, והן נוחות יותר לשימוש וגם מאפשרות עבודה נקייה.

» לחצו להסבר מפורט על הכנה לקראת איטום

ערן אליאב - טופרויקט

ציון 10 2 חוות דעת

ג'מאל אבו נאב

ציון 9.67 3 חוות דעת

שחר רוטרמן

ציון 9.75 50 חוות דעת

רני ספיר

ציון 9.75 10 חוות דעת

איטום חדר אמבטיה

איטום חדר אמבטיה - התהליך בעיצומו

שלב שני - יישום חומרי איטום לאחר חיבור הצנרת

לאחר חיבור הצנרת יש לבטן אותה על מנת להגן עליה מפני פגיעה אפשרית במהלך מילוי הסומסום או החול לריצוף, פגיעה שנגרמת מציוד או מאנשים העלולים לדרוך ולפגוע בצנרת. לקראת השלב הבא של האיטום המשטחים צריכים להיות חלקים לגמרי. לכן, זהו השלב שבו מגיע הטיח, ואחריו חומר האיטום. זהו השלב החשוב ביותר הדורש יישום נכון ומדוייק. ישנם כמה חומרי איטום בהם ניתן לעשות שימוש בשלב הזה, בהם סיקה, תרמוקיר חומרי וינקלר. ישנם קבלני שיפוצים המשתמשים בזפת לאיטום באמבטיה, אך מומחי איטום אינם ממליצים על כך. 

שימוש בסיקה - החומר מורכב מאבקה ומנוזל המגיעים בנפרד ומעורבבים בשטח. הוא מגיע בשני גוונים שונים, לבן ואפור, שבשניהם נעשה שימוש בתהליך. יישום החומר ייעשה תמיד בשתי שכבות. לפני יישום השכבה הראשונה ירטיב בעל המקצוע את הבטון היטב. את החומר עצמו מיישמים בעזרת מברשות גסות או מלג'. לשטחים גדולים ישנה גם אפשרות של ריסוס. השכבה הראשונה של הסיקה תהיה בצבע לבן. לאחר מכן יש לחכות עד לייבוש החומר ולכן השכבה השנייה תיושם יום לאחר מכן. יישום השכבה השנייה ייעשה בחומר האפור. לאחר יישום החומר יש לבצע אשפרה במשך יומיים-שלושה, מספר פעמים ביום. תהליך האשפרה הוא למעשה הרטבה של החומר כמה פעמים ביום, ושמירתו לח.

שימוש בחומרי וינקלר - במקרה של שימוש בחומרי האיטום WINPOX CEMENT של וינקלר יש לנקות ולהרטיב היטב את הבטון לפני יישום החומר. לאחר מכן יש ליישם שכבה אחת בלבד, ללא צורך באשפרה או בפריימר.

שימוש בתרמוקיר 980 SE - את החומר יש לערבב עם מים ולמרוח שכבה דקה ואחידה על גבי השתית באמצעות מברשת בעלת סיבים קשים. לאחר ייבוש השכבה הראשונה יש לישם שכבה שניה, כאשר על כל אחת מהן להיות בעובי של כ-3 מ"מ לאחר היישום. לאחר יישום החומר יש לבצע אשפרה. (יש לשים לב שמדובר בחומר עמיד ללחץ של 1.5 אטמוספירות, לעומת האחרים העמידים בלחץ כבד יותר). 

לאחר השלב הזה יש לבצע בדיקת הצפה כדי לוודא שהיישום נעשה כהלכה: בשלב זה מציפים את המקלחת במים ומשאירים אותם למשך 24 שעות, כדי לוודא שאינם חודרים את חומר האיטום. 

שלב שלישי - ריצוף ורובה

השלבים שהזכרנו עד כה הם השלבים הבסיסיים והחשובים ביותר באיטום חדר האמבטיה אך גם השלבים הבאים משמעותיים בתהליך, והם כוללים התייחסות לאיטום במהלך הריצוף בחדר האמבטיה, וחיפוי הקירות. כהערה כללית, חשוב לציין כי בחדר האמבטיה חייב להיות שיפוע של אחוז אחד על מנת שהמים יוכלו לזרום לפתח הניקוז. קל מאוד לוודא אם אכן הקבלן מקפיד על השיפוע: פשוט טפטפו מים מכוס על הריצוף ובדקו שהם זורמים לכיוון פתח הניקוז. בבחירת הריצוף כדאי כמובן לבחור בסוג אריח המותאם לחללים רטובים, בעל עמידות גבוהה בפני נזקי לחות (גרניט פורצלן הוא לרוב הבחירה המועדפת). על פי התקן יש להקפיד על פוגות של 3 מ"מ בין האריחים, שם נכנסת הרובה, בין הפוגות. רגע, מה? 

מושג מקצועי נוסף הקשור לנושא הוא הפוגות - המרווחים שבין האריחים, החייבים לעמוד על גודל של 3 מ"מ (ישנם קבלנים שיעדיפו במקרים מסויימים מרחק של 2 מ"מ, כדאי לוודא איתם מדוע ואם לא תהיה פגיעה באריחים). הרובה הוא החומר שנכנס בפוגות שבין האריחים. האריחים עצמם ושכבת הרובה מהווים שכבת הגנה נוספת בפני רטיבות. סוג הרובה המתאימה לחדר רטוב כדי לוודא איטום מיטבי היא רובה אפוקסית, המגיעה במרקם של משחה אותה מערבבים עם חומר מקשה. הרובה האפוקסית מתקשה מהר ולכן יש לעבוד איתה בכמויות קטנות.  עוד סוג רובה המתאימה לחדר רטוב, כדי לוודא איטום מיטבי, היא רובה אוטמת כגון WINSTUCCO FLEX של חברת ווינקלר שהנה רובה אוטמת ידידותית לסביבה, הנוחה יותר לעבודה. 

עוד אלמנט חשוב נוסף באיטום חדר האמבטיה הוא בחיבור של האמבטיה או חלקו התחתון של המקלחון לאריחים. באזורים הללו מיישמים בעלי המקצוע חומר איטום נוסף. גם כאן אחד החומרים הפופולאריים ביותר בשימוש הוא של סיקה (סיקפלקס), כאשר יש להקפיד להשתמש במוצר זה עם הפריימר המיוחד שלו- N3 אם כי ישנם כאלה המשתמשים בשלב זה ברובה או בחומרים על בסיס סיליקון.

בשוק נמצאים חומרי איטום מצויינים אך הם כאלה רק אם מקפידים על יישום שלהם לפי הנחיות היצרן. לצערנו, במקרים רבים החומרים אינם מיושמים כהלכה, מה שגורר בעיות בהמשך. כדאי לבקש מהקבלן מפרט מסודר שלפיו הוא מתכוון ליישם את חומרי האיטום. מומלץ לעבור על דפי הנתונים של החומר אותו הקבלן מציע ליישם ולראות שהשלבים של הביצוע מפורטים בהסכם עם הקבלן. בנוסף, כדאי לבקש מהקבלן שיבדוק את תאריך הייצור המוטבע על האריזות של חומרי האיטום ויוודא שהחומר איננו פג תוקף. בדרך כלל ניתן למכור את חומרי האיטום עד שנה מתאריך הייצור המוטבע עליהם, לפעמים גם יותר אבל יש לבקש אישור מהיצרן על כך. יש לדרוש מהקבלן שלא יקנה חומרים שעמדו בשמש, ושהוא עצמו לא יישם אותם בטמפרטורות של 35 ומעלה.

עכשיו, כשאתם כבר מבינים קצת יותר בנושא איטום חדר האמבטיה, כדאי גם לבחור בקבלן שיפוצים מהימן, המגיע עם המלצות. רצוי לשוחח עם כמה בעלי מקצוע לפני הבחירה, ובכל מקרה, לוודא שהם מקפידים על כל שלבי האיטום בחדר האמבטיה כדי שתמנעו מעצמכם רגעים לא נעימים בעתיד.   
 

מחפשים שיפוצניק לשיפוץ אמבטיה ולא מצאתם ?

או

מחפשים שיפוצניק לשיפוץ אמבטיה ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה