בית

>

קבלני איטום

>

מאמרים

>

יריעות ביטומניות: המדריך המלא

יריעות ביטומניות: המדריך המלא

מתלבטים לגבי חומרי איטום לגג? הכירו את היריעות הביטומניות. לפניכם כל המידע הרלוונטי על היריעות כדי שתוכלו להחליט אם זהו החומר המתאים עבורכם.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-22/09/2011 5 דק' קריאה

נפתח במעט היסטוריה של חומרי בניה - עד אמצע שנות השבעים של המאה הקודמת מקובל היה לאטום את הגגות מפני גשם ורטיבות בעזרת זפת חמה. כדי למצוא פתרון איכותי ונוח יותר, פותח באותן שנים באירופה מוצר חדשני הפותר את בעיות הרטיבות והגשמים – יריעות איטום העשויות מפולימר ביטומני או כפי שנודעו בציבור בשם יריעות ביטומניות לאיטום גגות. עד היום זהו אחד החומרים המומלצים לאיטום גגות, והוא נמצא בשימוש נרחב בישראל.

האפשרות להשתמש ביריעות הללו לאיטום גגות קוסמת לרבים, כיוון שפעולת הפריסה מהירה וקלה לשימוש וניתן לעשותה כמעט מיד לאחר שפסק הגשם. כיום אפשר לאטום גגות גם בעזרת מוצרים נוזליים המתייבשים והופכים לאטומים וגמישים.

ממה עשויות יריעות ביטומניות?

היריעות לאיטום עשויות משני מרכיבים עיקריים שהם הביטומן והשריון. ביטומן הוא מוצר סינטטי המופק מתעשיות הדלק. הביטומן נוצר כתוצאה מתהליך זיקוק נפט. באופיו דומה הביטומן לזפת, הוא מתחמם והופך לנוזלי והופך למוצק או לצמיגי כאשר הוא מגיע לטמפרטורת החדר. הביטומן המשמש לאיטום גגות אינו דומה לביטומן המשמש לציפוי ואיטום רגיל, כיון שביטומן זה מועשר בפולימרים ועובר תהליך נִישוּב, בו מוזרמות אליו בועות אוויר בטמפרטורות גבוהות והן אלו המקנות לו את התכונות הדרושות לאיטום. השריון הוא מעין מעטפת העוטפת את הביטומן. חשיבותו הגדולה היא בהגנה על הביטומן משינויי טמפרטורות. כמו כן, השריון מעניק לביטומן את העמידות הדרושה לו. שריון המכיל פיברגלס הוא השריון המומלץ ביותר, כיוון שהוא מייצב את הביטומן בצורה הטובה ביותר.

ערן אליאב - טופרויקט

ציון 10 2 חוות דעת

רוני יעקובוב

ציון 9.7 5 חוות דעת

אוסאמה סמארה

ציון 9.81 4 חוות דעת

ואדים סוטולה

ציון 9.94 4 חוות דעת

יריעות ביטומניות

סוגים של יריעות לאיטום גגות

ישנן שני סוגים שונים של יריעות, כאשר האלמנט העיקרי המבדיל ביניהן הוא סוג הפולימר אותו הן מכילות. כל אחת מהן מתאימה לסוג אקלים שונה. בנוסף, היריעות גם מגיעות בשתי מידות עובי שונות:

  • יריעת APP  - יריעה זו מתאימה יותר לאקלים חם ולגגות בטון חשופים, ולכן נפוצה יותר בישראל. אם האיטום שאתם מבצעים הוא של גג, זהו סוג היריעה שאתם זקוקים לו.
  • יריעת SBS  - יריעה זו מותאמת לאקלים קר ולכן נעשה בה שימוש רב יותר באזורים שאינם חשופים לשמש כמו מרתפים ומקלטים, מאשר בגגות בישראל.

ניתן למצוא יריעות בעובי 4 או 5 מ"מ. שכבה של 5 מ"מ ניתן ליישם גם בשכבה אחת, ושכבה של 4 מומלצת ליישום רק בשתי שכבות. מידת הבידוד המיטבית היא כמובן שתי שכבות של 5 מ"מ. עם זאת, ברוב הגגות שתי שכבות של 4  מ"מ יספיקו.

יריעות ביטומניות מחיר

סוג  מחיר 
התקנת יריעות 4 מ"מ כ-70 ש"ח למ"ר
התקנת יריעות 5 מ"מ כ-90 ש"ח למ"ר
תיקון איטום נקודתי ביריעות ביטומניות כ-1,000 ש"ח

מתי לא מתאים להשתמש ביריעות לאיטום הגג?

מדובר בחומר המתאים לאיטום גגות כמעט בכל המקרים. עם זאת, ישנם כמה מקרים ספורים בהם ההרכבה בעייתית או מורכבת:

  • כאשר על הגג מיושמים כבר חומרי איטום אקריליים - אם קראתם את המאמר הסוקר חומרי איטום לגג אתם ודאי זוכרים כי ברוב המקרים אסור לערבב חומרים ממשפחות איטום שונות. אם על הגג עליו אתם מעוניינים ליישם את היריעות קיים כבר חומר איטום אקרילי, היריעות לא ייתפסו טוב. כדי שהדבר יתאפשר יש לקלף את כל השכבה האקרילית.
  • איטום ביריעות SBS - רצוי לא לאטום גגות ביריעות מסוג SBS מכיוון שהחומר עשוי להתעוות במזג אוויר חם. היריעות הללו הן אלסטיות ותזוזה שלהן עשויה לשבש את מערכת הבידוד בגג.
  • גגות רעפים - היריעות הללו מתאימות לגגות שטוחים, כאשר החומר עליו הן נתפסות הכי טוב הוא בטון. הן לא יתאימו לגגות רעפים.  
  • כאשר הגג מלא בדודי שמש - כדי שהאיטום יהיה איכותי על גג מלא בדודי שמש יש לפרק את הדודים, ליישם את החומר ואז להתקינם מחדש. הדבר עשוי לייקר בהרבה את העבודה אך לפעמים זוהי הברירה היחידה. כדאי להתייעץ עם קבלן איטום אמין בעניין.

מחפשים קבלן איטום ולא מצאתם ?

או
יריעות ביטומניות

אופן ההתקנה

  • החלקת המשטח - התקנה חייבת להתבצע על משטח חלק. כאמור, אם מדובר בגג עמוס הכולל דודי שמש או אלמנטים בולטים אחרים, יש לפנותם.
  • ניקוי וייבוש - הגג חייב להיות נקי ויבש כדי שהיריעות ייתפסו באופן המיטבי. לכן, לפני ההתקנה יש לנקות את השטח ולהמתין לייבוש.
  • יישום חומר מקשר - לפני יישום היריעות עצמן יש ליישם חומר מקשר (הנקרא גם פריימר).
  • פרישת יריעות - את היריעות יש לפרוש בצורה עדינה כדי שלא לגרום להן נזק. בין היריעות צריכה להיווצר חפיפה של 10 ס"מ לפחות.
  • הלחמת היריעות - היריעות מולחמות לגג באמצעות מבער גז פרופן. החימום גורם ליריעה להידבק למשטח.

על מה כדאי להקפיד כשמתקינים יריעות ביטומניות?

  • חומרים העומדים בתקן - חשוב להקפיד שאיש האיטום משתמש ביריעות שעברו אישור של מכון התקנים. אחת החברות המוכרות בתחום היא החברה הישראלית פזקר, אך קיימות בשוק גם יריעות מיובאות העומדות בתקן הישראלי. חשוב רק לוודא שבהם עושה שימוש קבלן האיטום, לכתוב זאת בחוזה מולו, ואם אפשר אפילו לוודא בשטח.
  • אחריות - מקובל לתת אחריות של 10 שנים ילאחר יישום החומר על הגג. ודאו שאתם מקבלים אחריות כזו מבעל המקצוע המתקין אצלכם.
  • בדיקת איטום - מומלץ מאוד לבצע בדיקת הצפה של הגג, כדי לוודא שאכן עבודת האיטום נעשתה באופן המיטבי ביותר ואין כשלים נסתרים. בדיקה כזו נעשית באמצעות הצפת הגג במים והשארתם שם במשך 72 שעות.
  • עובי היריעות - כפי שציינו לעיל, יריעות של 4 מ"מ אינן מתאימות כחומר איטום בלעדי. מכון התקנים קובע שהעובי המינימלי לאיטום הוא 5 מ"מ ולכן אם אתם הולכים על שכבה אחת, עליה להיות מיריעה של 5 מ"מ.

יתרונות וחסרונות של יריעות ביטומניות 

יתרונות

  • מדובר בשיטה המומלצת ביותר לאיטום משטחים מרוצפים, ובמקרים רבים של תיקוני איטום או יישום שכבה חדשה, המשטח יהיה מרוצף.
  • היריעות מתאימות במיוחד למשטחים גדולים כמו גגות ומרפסות. והעבודה על המשטחים הללו מתבצעת בצורה יעילה מחומרים אחרים.
  • זהו חומר מצוין לאיטום מים וגשמים.
  • היריעות שומרות על האיטום המיטבי במשך שנים רבות, כך שנחסכת אטימה מחודשת מדי שנתיים-שלוש
  • היריעות לאיטום גגות הן בעלות תו תקן המפרט את סוג המרכיבים שבהן ואת דרך ההתקנה הטובה ביותר.

חסרונות

  • מדובר בחומר מצוין לאיטום שכמעט ואין לו חסרונות. עם זאת, חשוב לדעת ליישם אותו כמו שצריך כדי למנוע כשלים. לצורך כך יש למצוא קבלן איטום אמין ומקצועי.
  • החומר דורש הכנה רבה של השטח לאיטום, מה שלעיתים מייקר את העבודה.
  • אינו נתפס טוב על חומרי איטום שאינם מהמשפחה שלו.

גולשים שואלים:

מי אחראי על נזק לדודים בעת התקנת יריעות ביטומניות בגג? 

האם כדאי לאטום ביריעות  ביטומניות את הגג?

האם אפשר לעשות שימשו בגג שיש עליו יריעות ביטומניות?

מחפשים קבלן איטום ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה