טיפול בעובש: כך מטפלות החברות במפגע התברואתי שגר אתכם

חברות לטיפול בעובש מתמודדות עם "מחלת הבתים השקופה" שלמרות הסכנה הטמונה בה, זוכה לחשיבות מופחתת ביחס לסוגים אחרים של תיקונים, ליקויים וצרכי שיפוץ בסביבה הביתית.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-17/02/2021 10 דק' קריאה

עובש הוא סוג של פטרייה המשגשגת בתנאי לחות ומייצרת רעלנים הפוגעים באופן חמור בבריאות האדם. הוא מופיע כמעין כתמים כהים באזורים שונים כמו הקיר, המקלחון, אדן החלון ולעתים אפילו על רהיטים, בגדים ומוצרי מזון. נזקי העובש מופיעים בעיקר בבתי מגורים ישנים או מקומות שאינם מאווררים או יבשים כראוי, מביא לנזקי בריאות ורכוש כאחד.

מאחר וכל בית מכיל עובש ברמה כזו או אחרת, חשוב להבין כיצד ניתן למגר אותו ולהימנע מהופעתו החוזרת. בהקשר הזה, חשוב לציין שכל שימוש באקונומיקה או חומצה איננו יעיל לחיסול הנבגים שגדלים בתנאים מעופשים ויש לפנות לחברה מקצועית שמציעה פתרונות בהתאם לסוג העובש ומקום הופעתו, שתמליץ גם על פתרונות לליקוי שגרם לו.

עובש בקיר

עובש בקיר מופיע באזורים לחים כמו האמבטיה, חדר הכביסה, מאחורי ארונות ומזגנים. מדובר בתופעה שכיחה שלרוב נזנחת בחשיבותה ביחס לטיפול בדברים אחרים בבית, אך חשוב תמיד לזכור שמלבד הפגיעה האסתטית, מדובר גם במפגע בריאותי חמור שעשויות להיות לו השלכות משמעותיות על התחלואה האישית בתוך הבית. במקרים חמורים, העובש יביא גם לבלאי מואץ ולנזקים למבנה והתכולה.

רביב ברגר

ציון 9.56 18 חוות דעת

שאדי חלבי

ציון 8.93 21 חוות דעת

הקץ לעובש בע"מ

ציון 9.75 11 חוות דעת

עובש בקירות מופיע ככל שקיימת רטיבות, מה שעשוי להסגיר נזילה, בידוד לקוי או חומרי חיפוי לא איכותיים. גם אדי מים וחוסר אוורור עלולים ליצור בעיה מתמשכת. אבחון הבעיות הללו דורש אנשי מקצוע רלוונטיים כמו מומחה איטום, צבעי או אינסטלטור שיוכלו להצביע על נזקים קיימים ולטפל בהם.

כדי להיפטר מעובש על קירות הבית לא די בניקיון שטחי של האזור ודרוש חיסול לצמיתות של הנבגים הקיימים באזור. אחד המיתוסים הנפוצים הוא שימוש באקונומיקה או חומצה במטרה להשמיד את הנבגים, מה שלמעשה מזין אותם ותורם להתפתחותם.

לכן יש להשתמש בחומרים ייעודיים לעובש, אותם מחזיקה חברה מקצועית המתמחה בנושא. לאחר מכן יהיה צורך לצבוע מחדש את הקיר עם צבעים ייעודיים (מבוססי אקריל) למניעת עובשים ולשקול פתרונות שייעלו את אוורור החלל וימנעו הצטברות רטיבות ולחות.

מחפשים חברה לטיפול בעובש ולא מצאתם ?

או

טיפול בעובש בקיר

חברות לטיפול בעובש מסוגלות לספק מענה מקצועי לאבחון העובש, איתור הנבגים והמלצה על פתרונות להימנעות מהתופעה לצמיתות. כל טיפול בעובש בקיר מוכרח להתבצע מטעם גורם מוסמך כדי למנוע החמרה ובנושא הזה, הזול בהחלט יעלה ביוקר ובבריאות.

בשוק קיים מגוון רחב ומבלבל של פתרונות, ביניהם צבעים שמבטיחים חיסול של העובש. צבעים אלו מכילים לרוב רעלנים שאינם עמידים לטווח ארוך ולכן לא באמת יפתרו את הבעיה. לכן רק מספר מצומצם מאוד של חברות בשוק העולמי אוחזות בתכשירים וצבעים בעלי טכנולוגיה מתקדמת לטיפול בעובש והם נטולי רעלנים וידידותיים לסביבה.

מאחר וקיימים למעלה מעשרה סוגי עובשים שונים, רק חברה מקצועית תדע להתאים את התכשיר הנכון לסוג העובש שהתפתח, המקום שבו הוא מופיע וכמובן חומרתו.

טיפול בעובש בבית

כמה עולה טיפול בעובש בבית מטעם חברה מקצועית? באופן טבעי, ככל שהבעיה חמורה יותר כך מחיר הטיפול יתייקר. אך יחד עם זאת המחיר מושפע גם מאיכות חומרי המניעה שמחזיקה החברה, הידע המקצועי הקיים לה והאמצעים בהם היא משתמשת (כלים וצוות) על מנת להשיג תוצאה טובה.

היכן מסירים עובש? מחיר הטיפול בעובש
טיפול בעובש באמבטיה 1,500 ₪ - 1,200 ₪
טיפול בעובש בחדר ארונות.מזווה 600 ₪ - 500 ₪
טיפול בעובש במטבח 1,000 ₪ - 600 ₪
טיפול בעובש בתקרה 1,800 ₪ - 600 ₪
טיפול בעובש בקיר 1,200 ₪ - 800 ₪

השמדת עובש

לפניכם 10 צעדים להשמדת עובש והימנעות מהופעתו:

  1. יש להימנע מחציית רף 50% לחות בבית. אם הלחות גבוהה יותר, יש להיעזר בסופחי לחות באופן קבוע.
  2. מומלץ שלא למקם ריהוט לאורך הקירות ולהרחיקם כ-5-10 ס"מ מכל קיר פנימי וחיצוני.
  3. פתרונות אחסון בגובה הרצפה עשויים לספוח רטיבות עם הזמן. יש להימנע משימוש במים סביבם ולאוורר מגירות ותאים מעת לעת.
  4. העדיפו רהיטים מוגבהים מגובה הרצפה, לפחות בגובה של 8-10 ס"מ מגובה הקרקע.
  5. יש לאוורר את הבית לפחות אחת ליום ולאורך זמן ארוך ככל האפשר.
  6. גלו מקומות שצוברים לחות רבה והתייעצו עם מומחי עובש במטרה לאזן את רמת הלחות.
  7. מומלץ ליצור "טקס" עם סיום המקלחת שכולל פתיחת חלון חדר הרחצה, תליית מגבת הרגליים והגוף מחוץ לבית. אם ניתן, מומלץ ליבש באופן קבוע גם את אריחי המקלחון. אם למקלחת אין חלון, רצוי להשתמש בונטה לשאיבת האדים במהלך הרחצה.
  8. קיימת קורלציה חיובית בין כמות הלנים באותו החדר לבין כמות הלחות המיוצרת במהלך הלילה. אם מספר הלנים באותו החדר גדול, יש לאוורר אותו מידי בוקר ולייבש לחות שהצטברה.
  9. חשוב להתייעץ עם חברה לטיפול בעובש לפני תהליך השיפוץ, על מנת לוודא שננקטות פעולות שיבטיחו הימנעות מלחות ורטיבות מוגברת.
  10. העדיפו משטחים ברמת ספיגה נמוכה כמו אלומיניום, גרניט ונירוסטה.

פטריה בקיר

עובש הוא שם כללי לפטרייה שנמצאת בקיר והיא זו שמהווה את מושבת הנבגים המרכזית, ממנה יתפתחו בהיעדר טיפול מושבות נוספות הנראות כפטרייה.

את הצורה קל יחסית לזהות – הפטרייה נראית כמו אסופת כתמים שחורים או השחרה של אזור בהיר, אך לעתים היא נראית גם כמו סיבים או "צמר גפן", מה שמכונה גם פטרייה לבנה. רשת הסיבים השחורים או הלבנים המופיעים על הקיר נקראים "תפטיר" – תחתם נוצרת התעבות והתרבות של הנבגים.

בחלק גדול מהמקרים, הפטרייה אף תתבטא כהתפוררות או התקלפות של הקיר, הטפט או הפנלים, מה שמסגיר רטיבות שחשוב לטפל בה באותו האזור. אם הפטרייה מופיעה על התקרה או באזורים רבים ובמספר קירות שונים, סביר שקיימת בעיה במערכת האיטום בבית ויש לפנות למומחה איטום מקצועי.

טיפול מקצועי בעובש

קיים הבדל משמעותי בין ניקוי עובש לבין חיסולו אחת ולתמיד. אם תבחרו לרכוש מוצר זול בעלות של כמה עשרות שקלים, תבטיחו לעצמכם קיר אסתטי ולבן למשך תקופה קצובה שבין שבוע אחד לבין חודשיים-שלושה, תלוי בקצב התפתחות מושבת הנבגים שבתוך המשטח.

אלא שבפועל תכשירים אלו אינם מסלקים את הבעיה ולמרות שהמפגע האסתטי נפתר לעת עתה, העובש עדיין עשוי לעורר בעיות בריאות חמורות ולפגוע בדיירי הבית בדרך בלתי הפיכה. למרבה הצער, בנושא הזה ישנו מידע רב וסותר ברשת שאיננו מביא בחשבון את הבעייתיות שבשימוש בכימיקלים נגד עובש, את התקנים לצבעים נוגדי עובש ואת פעולות המנע בנושא.

לכן התשובות בתחום המקצועי הזה נמצאות אצל בעלי המקצוע בלבד. הידע המקצועי איננו נגיש לקורא הממוצע ברשת מאחר ורובו מוגן בפטנטים ובפיתוחים של חברות מקצועיות המייצרות תכשירים לחיסול עובש ולכן רק חברה המשווקת את הפתרונות הללו תוכל לספק מידע אמיתי בנושא.

ניקוי עובש

לצד התכשירים המקצועיים המועטים שפותרים לצמיתות את בעיית העובש, קיימים מספר פתרונות "סבתא" שיכולים להביע לשיהוי מסוים בהתפתחות העובש ולחטא זמנית את האזור:

לניקוי עובש מהאמבטיה

יש לערבב שתי כפות אבקת כביסה במים חמים ולשפשף את אזור העובש עם סקוצ'ברייט או מברשת שיניים ישנה. בפורומים שונים ברשת מופיעות המלצות על שימוש בחול, הימנעו מכך משום שלא רק שהבעיה לא תיפתר, אלא שהחול שורט בפועל את הקרמיקה והזכוכיות.

לניקוי עובש ממזרנים

יש להוציא את המזרן למספר שעות בשמש חזקה ולברר באור חזק וברור מהיכן נובע העובש. אם העובש מועט מאוד, מומלץ לפנות לחברה מקצועית לטיפול בעובש ולברר מהו הפתרון האפשרי ליישום על גבי המזרון. אם מדובר בעובש חמור שהצטבר, מומלץ להחליף מזרון. כמובן שכל פעולה תתבצע בכפוף לאיתור מקור העובש בחדר השינה וטיפול ישיר בו.

לניקוי עובש מספות

אם הספה סינטטית, אפשר לפזר סודה לשתייה ולהשרות אותה במטרה להסיר חיידקים מקומיים. את כתם העובש יש להסיר ע"י חומץ והברשה עדינה של הספה. ספות עדינות מבד, כותנה, משי וכד' יוכלו להגיב טוב להשריית נוזל כלים או קליפות פירות הדר.

לניקוי עובש משטיחים

גם כאן חשוב לחשוף את השטיח לשמש חזקה ולשמור עליהם מאווררים באופן קבוע. אם השטיחים צוברים עובש על בסיס חוזר, יש לשקול פתרונות ריצוף כתחליף לשטיחים באותה הנקודה.

ניקוי עובש במקלחת

עובש מתפתח בתנאי לחות ולכן אין מתאימה יותר מהמקלחת להעשרתו. לפעמים העובש מתבטא בנקודות שחורות על התקרה שאפשר לטאטא או לשפשף, אך הדבר לא יפתור בפועל את הבעיה. לשם כך חשוב להצטייד בחומר נגד עובש המיועד לחדרי אמבטיה.

חומר מקצועי להסרת עובש מטפל באופן עמוק ויסודי בבעיה ולרוב מופץ כתרסיס שיש להשאיר על האזור הנגוע לזמן מה. יש לרכוש חומר איכותי ממקום אמין הכולל תו תקן. אל תתפשרו על חומרי ניקוי בסיסיים מהסופר שמבטיחים לחסל את העובש שלכם – אלו מכילים בדרך כלל אקונומיקה, חומצה או מסירי שומנים שאינם פותרים את הבעיה הפנימית שנוצרה במשטח, אלא רק מנקים חיצונית את הקיר.

אם לאחר שימוש בחומר להסרת העובש הבעיה התפרצה מחדש באזור סמוך או שונה בחדר הרחצה, סביר שקיימת נזילה קבועה. פנו למומחים מקצועיים כדי לטפל בנושא.

ניקוי עובש בקיר

אם העובש בקיר נגרם כתוצאה מסדק או נזילה חיצונית, יש לבצע איטום והסרה של הטיח הנגוע ולאחר מכן לסייד את הקיר בצבע ייעודי.

אם מדובר בקיר מקלחון או אמבטיה, הרי שהבעיה נגרמת בשל לחות פנימית ולכן חשוב למצוא פתרון שישמור על אוורור קבוע: חלון גדול הנפתח בצורה מלאה, שימוש בונטה ופתרונות אינסטלציה שעשויים לעזור.

ניתן להסיר עצמאית כל טיח שהצטבר עליו עובש ולהשתמש בחומר מקצועי לטיפול בעובש לפני שמסיידים את הקיר מחדש. הפעם רצוי להשתמש בצבע פולימרי ולאחר מכן לצבוע עם צבע על בסיס אקריל, שמצטיין בדחיית רטיבות ומונע ממנה להצטבר פעם נוספת על הקיר. לפני שמבצעים את התהליך, חשוב להצטייד באמצעי מיגון מאחר והבעיה התברואתית איננה בנשימת העובש אלא בבליעתו הבלתי מודעת.

ריח של עובש בבית

במקרים רבים העובש איננו נראה לעין, אך בבית מורגש ריח חריף של טחב ושל עובש המאותת על קיומה של הבעיה. בניגוד למה שרבים חושבים, ריח העובש מסוכן באותה המידה כמו עובש מובחן וברור לעין וכל שנותר הוא לאתר את מקורו ולטפל בו בהקדם.

בשלב הראשון

יש לבדוק את אחוזי הלחות בבית ולסמן כל חדר שיש בו מעל 50%-55% לחות.

בשלב השני

 יש להזמין ביקור בית מקצועי לאיתור כשלים או תנאים שתורמים להתפתחות העובש באותם החדרים. לרוב בביקור זה יאותרו מוקדי הצטברות מים, כשלים או ליקויים במבנה ולעתים גם מקומות "רגישים", סדוקים, נפוחים או לחים שנחשפו במגע ומבט קרוב.  

בשלב השלישי

יהיה צורך למגר את הבעיה תוך חיסול העובש וטיפול בליקוי המחולל אותו. יש לפעול על פי הוראות בעלי המקצוע לאחר מכן (הנחיות לאוורור החלל, תכשירי ניקיון, פתרונות לניחוח טוב וכו') כך שהריח בסופו של דבר יחלוף לחלוטין.

טחב בקירות

טחב נוצר במקומות לחים וחשוכים, שקרני השמש אינן מגיעות אליהם או מגיעות רק באופן מועט בלבד. מדובר במיקרואורגניזם שונה מעובש, המאפיין קבוצת צמחים רב-תאיים שבתנאים טבעיים נועדו דווקא למטרות טובות: הם מסננים את האוויר ומונעים זיהומים המופיעים בו. ועם זאת, בתנאים ביתיים הטחב עשוי להזיק באופן זהה לעובש ואף לאותת על תנאים מקדימים להיווצרותו.

כך תבדילו בין טחב ועובש בבית:

נושא טחב עובש
מראה ציפוי לבן או צהבהב במרקם אבקתי או פלומתי בדפוס שטוח. עם הזמן הופך לשחור.

כתמים "מטושטשים" בצבעים שונים כמו שחור, לבן, אפור, חום, ירוק וכחול.

ריח

ניחוח הטחב דחוס, מעורר תחושה לא נוחה ומורגש היטב. לעתים גורם לעקצוצים בגרון והאף.

ניחוח מעופש המהווה מטרד קבוע, מורגש היטב בקרב אנשים הסובלים מבעיות נשימה.

היכן גדל?

חומרים אורגניים "רכים" (בדרך כלל) בתנאי לחות מרובה כמו ניירות, מוצרי טקסטיל, עץ ומזון.

חומרים אורגניים "קשים" בתנאי לחות מרובה כמו קירות, מזגנים, פתחי חלונות, ארונות, מזון.

נזקי בריאות אפשריים

שיעול, כאבי גרון, בעיות נשימה, כאבי ראש, בחילות וסחרחורות.

בעיות נשימה חריפות, אלרגיות, דלקות חוזרות, מיגרנות, עייפות כרונית, כאבי מפרקים.

מניעה ובקרה

אוורור תדיר והימנעות ככל האפשר מלחות, שימוש בחומרים ייעודיים לטיפול בטחב וטיפול בצמחים שורצים סביב הבית.

אוורור תדיר והימנעות ככל האפשר מלחות, שימוש בחומרים ייעודיים לטיפול בעובש ופתירת ליקויים סביב הבית.

עובש בקיר חיצוני

רטיבות בקיר חיצוני היא נושא בעייתי למיגור ולטיפול, מאחר ושטח הקיר רחב והרטיבות שנוצרה בו מחלחלת למספר מקומות בתוך המבנה. כדי לגלות את מקור העובש ולטפל בו נדרש אבחון מקיף ומקצועי הכולל תיקון ליקויים במבנה ולעתים גם ביסודותיו. כל אלו מסתכמים בעלויות יקרות למדי.

רטיבות חיצונית הגורמת לעובש מופיעה הן בשל חלחול מים מגג המבנה או חיבורים בין מבנים והן כתוצאה מסדקים או שברים, אפילו בעיית איטום בחלונות ודלתות. אם אכן מדובר בסדק, יהיה צורך להשתמש בתכשיר למיגור עובש ולמלא את הסדק כך שהבעיה תיפטר בקלות רבה.

אם זו דליפה בגג או אפילו פיצוץ בצנרת, נדרש טיפול בתשתיות ומערכות הבית ויהיה צורך בבעלי מקצוע רלוונטיים כמו גגנים, אוטמים, אינסטלטורים וכיוצ"ב.

מחפשים חברה לטיפול בעובש ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה

עובש

נמצאו 24 מאמרים