בית

>

קבלני שיפוצים

>

מאמרים

>

חוק השיפוצים נפל בקריאה שלישית, ומה עכשיו?

חוק השיפוצים נפל בקריאה שלישית, ומה עכשיו?

כיצד היה אמור חוק השיפוצים להגן על הלקוחות, האם הוא באמת הבטיח הגנה ומה אתם יכולים לעשות לפני היציאה לתהליך שיפוצים כדי לוודא שהקבלן ייקח אחריות על נזקים ותקלות.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-19/12/2018 5 דק' קריאה

חוק השיפוצים - ההסבר המלא

ענף השיפוצים ידוע כענף בעייתי, בו אין פיקוח על עבודות שיפוצים בשל העובדה שכמעט כל אדם יכול להציע עצמו כקבלן שיפוצים ואין פיקוח על התחום, השוק מלא בחאפרים ונוכלים המנצלים לקוחות תמימים. סיפורים על עבודות רשלניות ותקלות שלא תוקנו שכיחים מאוד בענף, ולצערנו גם סיפורים קשים יותר על נוכלים שלקחו את סכום המקדמה וברחו אחרי שלב ההריסות.

כדי להתחיל ולהסדיר את הענף עלה לאחרונה לסדר היום חוק השיפוצים, שהוצע על ידי ח"כ רועי פולקמן ממפלגת "כולנו". על פי הצעת חוק השיפוצים, תחויב אחריות קבלן שיפוצים לתקופה של שנה לפחות על כל עבודת שיפוצים בהיקף של מעל ל-20 אלף ש"ח (לכתבה המלאה בנושא). המשמעות היא שהקבלן מחויב לחזור ולתקן ללא תשלום כל ליקוי בעבודות המתגלה בתקופת הזמן בה אחריות קבלן השיפוצים עדיין בתוקף. קבלן שיפוצים מחויב לבצע את התיקון תוך זמן סביר. על פי הצעת חוק השיפוצים, ניתן לקבוע תקופת אחריות שונה משנה, אך לא לתקופה קצרה יותר.

כאשר מדובר בעבודות שיפוצים קטנות בהיקף של מתחת ל-20 אלף ש"ח, הלקוח עדיין יוכל לתבוע את הקבלן במקרה של ליקויים אך אז חובת ההוכחה תחול עליו, והוא יצטרך לשכנע את בית המשפט שהקבלן הוא אכן זה אשר גרם לנזק. למרות הכוונות הטובות מאחורי חוק השיפוצים, חוק השיפוצים נפל בקריאה שלישית בעקבות התנגדות חברי הכנסת מהאופוזיציה, כאשר 44 ח"כים התנגדו ורק 37 תמכו.

גיא כהן

ציון 9.96 12 חוות דעת

יצחק תורג'מן

ציון 9.82 7 חוות דעת

שחר רוטרמן

ציון 9.74 48 חוות דעת

יהונתן חיו

ציון 9.67 6 חוות דעת

אחריות קבלן שיפוצים בהיעדר חוק השיפוצים

כיום אין חוק שיפוצים המתייחס ספציפית למקרים הקשורים לשיפוצים המגיעים לבית המשפט. החוקים הקיימים אליהם מתייחס בית המשפט כאשר הוא דן ופוסק במקרים הקשורים לשיפוצים הם חוק החוזים וחוק הבניה. כמובן שגם החוקים הפליליים חלים על מקרים מסוימים, כמו למשל במקרים בהם קבלני שיפוצים גונבים מקדמה ובורחים. מעבר לכך, עדיין לא חוקק חוק המגדיר באופן ייחודי את נושא השיפוצים ובכלל זה גם את נושא אחריות קבלן שיפוצים. חוק אחריות קבלן שיפוצים שנפל, היה ניסיון ראשון לקדם את הנושא.

מכיוון שאין חוק אחריות קבלן שיפוצים המחייב את כל קבלני השיפוצים, כל קבלן שיפוצים יכול להחליט עצמאית אם ברצונו לתת אחריות ללקוח או לא. יש קבלנים המודיעים מראש ואפילו מציינים בפירסומים מטעמם שהם מבטיחים אחריות, מתוך כוונה לבדל ולמתג את עצמם ולמשוך לקוחות. מובן שישנם גם קבלנים רבים שאינם מתחייבים לכך. ישנם גם לא מעט לקוחות חסרי ניסיון שלא חוקרים ובודקים מספיק מה כדאי להם לדרוש, ואינם מודעים לכך שעליהם לבקש אחריות. כמובן שישנם גם מקרים בהם מובטחת האחריות בעל פה אך לא מעוגנת בחוזה ואז הלקוח תלוי ברצונו הטוב של הקבלן לקיים את הבטחתו.

בנוסף, יכולים גם לקרות מקרים בהם התחייב קבלן בחוזה לאחריות ועדיין חמק ברגע האמת כאשר ביקש הלקוח לממש אותה. במקרים כאלה אין ברירה אלא להגיע לבית משפט. היעדר חוק אחריות קבלן שיפוצים מוביל למצב שכל בעל מקצוע נוהג באופן שמתאים לו והלקוח צריך להיות זהיר מאוד, ולהגן על עצמו ככל שניתן.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או

חוק הבניה כעזר לחוק השיפוצים 

כפי שציינו לעיל, חוק השיפוצים אליו מתייחס בית המשפט פעמים רבות במקרים של שיפוצים הוא חוק הבניה. בגלל העובדה שבחוק הבניה מוגדרת שנת בדק, בה לרוב מתגלים ליקויים אותם מחויב הקבלן לתקן, יש קבלנים המיישמים זאת גם בתחום השיפוצים, גם ללא חוק מחייב. בהתאם, ישנם קבלנים המתחייבים לאחריות של 3 שנים ויותר לתקינות התשתיות (חשמל, אינסטלציה ואיטום) בדומה למה שמגדיר חוק הבניה.

חוק השיפוצים שאמור היה לעגן בחוק את נושא תקופת אחריות קבלן שיפוצים, הגדיר שקבלן שיפוצים יהיה מחויב לפחות לתקופת האחריות המחייבת בחוק הבניה, אך הוא יוכל גם לקבוע משך זמן שונה. מעבר לכך, התקופה עליה תחול האחריות לא יכולה להיות פחות משנה, כך שבכל מקרה חוק השיפוצים היה אמור לספק הגנה מסוימת ללקוחות, באותו אופן בו עושה זאת חוק הבניה.  

כתב אחריות - צעד ראשון אל עבר חוק השיפוצים

חשוב להבין שגם חוק שיפוצים שהתייחס לאחריות קבלן שיפוצים (וכאמור, נפל בקריאה שלישית) לא הבטיח הגנה מלאה על הלקוחות, למרות שהגדיר תקופת אחריות לקבלן השיפוצים. חוק השיפוצים נועד לחזק בעיקר את נושא המודעות והיווה צעד נאה אך ראשוני בדרך להסדרת הענף בצורה נרחבת ועמוקה יותר. כעת, כשהקבלנים אינם מחויבים על פי חוק לכתב אחריות, קבלן שיפוצים יכול גם להחליט שאינו נותן אחריות כלל והלקוחות צריכים לדאוג לעצמם. אז מה הם יכולים לעשות כדי להבטיח לעצמם הגנה? ישנם כמה צעדים שחשוב מאוד ליישם לפני יציאה לשיפוצים כדי להימנע מנפילה ברשתם של חאפרים או נוכלים, עם חוק השיפוצים או בלעדיו:

  • חוזה שיפוצים - חשוב לעגן כל הסכמה מול הקבלן בחוזה מפורט, כולל את נושא האחריות - חוזה העבודה מול קבלן שיפוצים הוא חשוב מאוד. הקפידו לציין בחוזה לוח זמנים לשיפוץ, לוח תשלומים, אחריות, הצהרת קבלן על ניסיונו המקצועי ועוד.
  • בחירת קבלן - חשוב להשקיע בבחירת קבלן שיפוצים מקצועי ואיכותי. אנו ממליצים לקחת פנקס קבלות מקבלן המועמד לעבודה, לבדוק אם לקבלן אכן יש עבודות בסדר גודל כמו שאתם מבקשים לבצע, לברר על לקוחות קודמים שבוצעו אצלם עבודות דומות ולשוחח איתם. כדאי אפילו ללכת לראות את העבודות ולראות איך הן מחזיקות מעמד לאורך זמן. כך אנו עושים באתר שיפוצים פלוס כדי לסנן את הקבלנים הטובים. בנוסף, אצלנו ניתן למצוא את הקבלנים כולל חוות הדעת של אותם לקוחות, ולחסוך מאמץ נוסף בתהליך החיפושים.

חוזה שיפוצים

הסכם עבודה עם קבלן

האם בחירה בקבלן שיפוצים רשום מבטיחה שתימנעו מעוגמת נפש? לצערנו, התשובה היא לא. מעבר לעובדה ש-90 אחוז מהקבלנים בשוק אינם רשומים, מה שמעיד יותר על תהליך ההרשמה מאשר על הקבלנים שלא נרשמים, עדיין יש לא מעט מקרים של קבלנים רשומים שלקוחותיהם תובעים אותם בבית משפט מסיבות שונות. הסמכות שיש לרשם הקבלנים מול קבלנים שהוגשה נגדם תלונה היא רק לתת נזיפה או להוציא מהרשימה. כדי שלקוח מאוכזב יקבל מה שמגיע לו, עדיין עליו לתבוע בבית משפט. בנוסף, יש הרבה קבלנים מקצועיים ואיכותיים שאינם רשומים, ולא כדאי לפספס אותם.

בשורה התחתונה חשוב להבין שגם אם חוק השיפוצים היה עובר, גם אם חתמתם על חוזה, כולל כתב אחריות מקבלן שיפוצים וגם אם בחרתם בקבלן רשום - אתם עדיין לא הייתם מוגנים במאה אחוז. הדרך הטובה ביותר לסיים שיפוצים ללא עוגמת נפש זאת היא להשקיע בבחירת שיפוצניק. כמובן שבכל מקרה חשוב מאוד לחתום על חוזה ולציין בו גם את נושא האחריות, כפי שציינו לעיל. יציאה לתהליך השיפוצים עם בעל מקצוע שנבחר בפינצטה ואחרי חתימה על חוזה מסודר היא המינימום שעליכם לעשות כדי לעבור את השיפוצים בשלום.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה