בית

>

קבלני שיפוצים

>

מאמרים

>

שיפוץ מרתף

תוכן עניינים

שיפוץ מרתף

למרתף יכולות להיות הרבה מאוד פונקציות שימושיות, כאשר כל מה שמפריד ביניכם ובינן הוא תהליך שיפוץ קטן. שוקלים שיפוץ כזה? לפניכם מידע שימושי על התהליך.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-13/09/2011 8 דק' קריאה

מרתף שאינו נמצא בשימוש או משמש כמחסן מגובב מרגיש בדרך כלל כמו החמצה. הנה עומד לו חדר שיכול לשמש אותנו כחדר קולנוע ביתי, פינת משחקים או אפילו כיחידת דיור והוא אינו מקבל את הכבוד הראוי. הפתרון לכך, מעבר לסידור ופינוי החפצים הממלאים אותו - הוא כמובן שיפוצים. המרתף יכול לשמש אותנו כחדר משפחה, כחדר עבודה, כחדר פרטי לבני נוער שחיים בבית או לעבור שינוי משמעותי לצורך הפיכתו ליחידת דיור. מה חשוב לדעת כאשר מבצעים שיפוץ מרתף? לפניכם פרטים וטיפים חשובים:

טרם שיפוץ מרתף

ישנם מקרים בהם יתבצע שיפוץ מרתף ליחידות דיור נפרדות מהמבנה המרכזי, באופן שתהיה בו גם כניסה נפרדת (לרוב עבור בן משפחה שהוא כבר בגיל שהוא מעוניין בפרטיות מלאה, או כאשר בעלי הבית מעוניינים לבצע שיפוץ מרתף ליחידות דיור למטרות השכרה). במקרים הללו יהיה צורך בפתיחת דלת במרתף כדי לאפשר כניסה נפרדת. כדאי לדעת שהמשמעות היא צורך בהוצאת היתר בניה. זאת מכיוון שכל שינוי בקירות חיצוניים של מבנה כמו יצירת פתחים חדשים מחייבת היתר. בנוסף, אם השיפוץ כרוך בשינוי בצנרת משותפת בבניין, גם אז יש צורך בהוצאת היתר. חשוב לדעת שתהליך הוצאת היתר לוקח לפחות שלושה חודשים ויותר. זה זמן מתאים להתחיל לחפש קבלן שיפוצים מומלץ לביצוע העבודה. 

דגשים חשובים בשיפוץ מרתף

עבודות איטום - בשל מיקומו מתחת לאדמה, המרתף הוא חלל המועד יותר לבעיות רטיבות וטחב. כאשר משפצים את המרתף כדי להשמיש אותו למגורים או כשמתבצע שיפוץ מרתף ליחידות דיור, חשוב לבדוק אם יש צורך בתיקון האיטום. מדובר בנקודה חשובה מאוד, אשר צריכה להתבצע על ידי אנשי איטום איכותיים, כדי שלא למשוך בעיות רטיבות שקשה מאוד לתפור אותן באופן נקודתי.  

אם המרתף משמש כמקלט, מה שקורה פעמים רבות, לרוב אין בעיות של איטום אלא להיפך - מדובר בחלל מעט אטום מדי ויש צרוך לתת תחושה פתוחה ומאווררת יותר. עם זאת, ישנם מקרים בהם יש צורך בתיקוני איטום ורטיבות.

ישנם שני סוגי איטום עיקריים: איטום שלילי ואיטום חיובי. החיובי הוא העדיף יותר והוא מתייחס לאיטום מחלקו החיצוני של המבנה. כאשר מדובר במרתף, האיטום החיצוני מיושם בשלב הבניה וכאשר מתבצע שיפוץ הדבר הופך למורכב יותר ולכן יועדף מסוג השני של האיטום, האיטום השלילי. איטום שלילי מתייחס לאיטום מחלקו הפנימי של המבנה (גם סוג החומרים הוא כמובן שונה).

תהליך איטום כולל של מרתף יכלול קילוף הטיח והרמת הריצוף כך שמכל הכיוונים הבטון חשוף, כדי שהאיטום יהיה מקסימלי, הבטון חייב להיות גם נקי. בשלב הבא יבדוק איש האיטום אם ישנה חלודה בברזל הזיון על פי סימני חלודה בקירות המרתף. ברזלים עם בעיות חלודה ילוטשו ויצופו בחומר מיוחד המונע חלודה. לאחר מכן יתבצעו תיקונים בבטון ואז ייבנו רולקות שכבת בטון בכל אזורי המפגש בין הקירות לרצפה. לאחר מכן יישומו חומרי איטום מתאימים על הרצפה והקירות. בסוף התהליך יהיה בדרך כל צורך לבצע אשפרה של החומר (הרטבתו שוב ושוב) במשך כשבוע.

יצחק תורג'מן

ציון 9.82 7 חוות דעת

יהונתן חיו

ציון 9.67 6 חוות דעת

איימן עיראקי

ציון 9.8 87 חוות דעת

רוני קנופלר

ציון 9.96 18 חוות דעת

שיפוץ מרתף מבחוץ

אינסטלציה - בחלק מהפעמים, מתבצע שיפוץ מרתף ליחידות דיור שכלול גם מקלחת, שירותים ומטבח. במקרים הללו, יש צורך בתשתית חדשה של אינסטלציה עבור המבנה. חשוב לדעת שכדי לעשות זאת יש צורך בהרמת הריצוף הקיים מה שאומר שאם בניתם על הוזלת העלויות על ידי ריצוף בהדבקה - הדבר יהיה פחות אפשרי.

ישנם שלושה סוגים עיקריים הנמצאים בשימוש בארץ של צנרות מים. אם התחלתם להתעניין בתחום ודאי כבר שמעתם את השמות: מדובר בפקסגול, SP ומולטיגול. שלושתן צנרות עשויות פלסטיק. פקסגול עובדת כך שישנו מתעל בתוכו עוברת הצנרת כאשר לכל נקודת מים מגיע צינור נפרד מהמרכזיה. צנרות SP ומולטיגול שונות בכך שהם גם תלת שכבתיות וגם מאפשרות התחברות של צינורות אלה לאלה באופן שאינו מחייב מרכזיה. שתי סוגי הצנרות הן איכותיות, כאשר הבחירה ביניהן תלויה בעיקר בתנאי השטח והמלצת הקבלן המבצע או האדריכל. מה שחשוב הוא לוודא שהצנרות מתחברות באופן תקין כך שלא תהיינה בעיות בנושא בעתיד.

סוגיה חשובה בהקשר של שיפוץ מרתף היא נושא הביוב. גובה הביוב הוא על פני הקרקע, והמרתפים הם נמוכים יותר. לכן, צריך למצוא דרך להעביר את המים האפורים לביוב והדבר נעשה באמצעות משאבה מיוחדת באזור השירותים, אותה יש להתקין במסגרת השיפוץ.

חלונות ואוורור - אחד האתגרים העיקריים של מעצבי פנים בשיפוץ מרתף ליחידות דיור או לצרכים אחרים הוא להתגבר על התחושה הדחוסה והסגורה ולתת תחושה מאווררת, מרווחת וביתית. אחד האמצעים לעשות זאת הוא לשים עציצים, כאשר רצוי לבחור בכאלה שאינם דורשים הרבה אור טבעי. כיום ניתן למצוא צמחיה מלאכותית במראה טבעי למדי שיכולה לתת תחושה של בית ואינה דורשת תחזוקה. את הצמחייה ניתן לשים גם בכניסה לבית כדי לתת תחושה נעימה יותר. את החלונות הקיימים רצוי לכסות בווילונות כדי למנוע מהעוברים והשבים להציץ פנימה. רצוי לבחור בווילונות בהירים ואווריריים כדי שלא יתנו תחושה כבדה לחלל. חשוב לדאוג לכך שתהיה ונטה בחדר השירותים לאוורור ואמצעי לשאיבת ריחות בשירותים. לעתים מומלץ גם בחלל המרכזי להוסיף ונטה, וכמובן - גם מזגן.

ריצוף - מעצבת הפנים ליאורה פרידמן ממליצה בחום על ריצוף פרקט כדי ליצור תחושה חמימה וביתית בחלל, שלעתים יש בו תחושה "מקלטית". אם ישנה בעיה של רטיבות או חשש הנובע מרמת העמידות של הפרקט, ניתן לבחור במקום בגרניט פורצלן דמוי פרקט. 

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או
שיפוץ מרתף למגורים של בן נוער

שיפוץ מרתף למגורי בן נוער. עיצוב: אביבה סיטון. צילום: שי בן אפרים

עיצוב מרתף

מטבח - כאשר מתבצע שיפוץ מרתף ליחידות דיור המרתף חובה להוסיף בהם גם מטבח. פרידמן מסבירה כי במסגרת עיצוב מרתף רצוי לבחור במטבח בהיר, אך לא כדאי ללכת על הלבן הבנאלי. ניתן לבחור בחיפוי קיר מעניין, לשחק עם הקרמיקה במוטיבים שונים, כמו למשל עם צורות גאומטריות וליצור כך פינה מעניינת. הרי השיחות המשמעותיות ביותר וקרות בדרך כלל במטבח.. כך שחשוב ליצור חלל נעים ומזמין.

ריהוט - כשמדובר בעיצוב מרתף מומלץ בחור ריהוט קליל, רצוי בגווני אלון טבעי ולא עץ כהה. כורסאות וספות עם רגליים יתנו תחושה קלילה יותר מכאלה הצמודים לרצפה. עדיף לבחור בריהוט קטן וצר ולא כזה התופס הרבה מקום. מומלץ לבור בכלי זכוכית לדקורציה, כדאי לשלב תמונות עם מסגרת זכוכית ולא קנבס כדי לתרום למשחק השקיפויות. כדי לפתור בעיות של אקוסטיקה שיכולות להיווצר בחלל כדאי לשלב הרבה וילונות, בדים ושטיחים שלהם תפקיד כפול - גם ליצור חלוקה של חללים וגם לספוג רעשים.

תאורה - עיצוב מרתף מקבל שדרוג משמעותי באמצעות הארה נכונה. בשל בעיית האור במרתף, מומלץ מאוד להשקיע בתאורה ולבחור בגופי תאורה רבים מסוגים שונים. אפשר לבחור מנורה אחת מעט נמוכה יותר באזור המטבח, ושאר גופי התאורה יכולים להיות צמודי תקרה או תאורת אפלייט על הקיר, מה שיוצר אשליה של קיר גבוה יותר. אם חסרים חלונות בחלל מומלץ ליצור נישות עם תאורה שייצרו מראה דומה. נישות כאלה ניתן ליצור באמצעות גבס או מדפים שיכללו פס תאורה. כדאי לשלב הרבה מראות ומשחקי שקיפויות שיתרמו לתחושה המוארת של החלל כולו.


שיפוץ מרתף לילדה

שיפוץ מרתף המשמש כחדר לילדה. הלל אדריכלות ועיצוב פנים. צילום לירן שמש 

צבע - כאשר מבצעים עיצוב מרתף אפשר להתפרע, ולברוח מהצבע הלבן שנותן תחושה "מקלטית" ולבחור בגוונים יותר נועזים. כדאי שלא ללכת על גוונים חזקים אלא צבעים יותר פסטליים ורגועים. חשוב להיות רגישים ולבחור בהתאם לתנאי החלל ולבחור בצבעים חמים ונעימים שיתנו תחושה ביתית לנכנסים. ניתן לשחק גם עם טקסטורות כדי ליצור עניין.

מחיצות - המרתף הוא בדרך כלל אופן ספייס ואם הכוונה היא להשמיש אותו כיחידת מגורים יש לבצע בתוכו חלוקה לאזורים שונים כמו מטבח, סלון ואזור שינה. ניתן לחלק את האזורים באמצעות שטיחים, צבע וניתן גם לעשות שימוש בפתרונות חלוקה שונים כמו פרגודים, דלתות אקורדיון, מחיצות זזות או מחיצות זכוכית. פחות מומלץ לעשות חלוקת חללים בגבס מכיוון שהמראה הסופי יהיה כבד יותר ובשל הנטיה למרתף לרטיבות עמה הגבס פחות מסתדר.

עוד טיפים חשובים - כדאי לקחת בחשבון שבדירות מרתף, בעיקר בערים, ישנם הרבה ביקורים של מקקים ולכן חשוב לדאוג להדברה. הדבר נכון גם לאזורים כפריים יותר, שם בעיקר מדובר בעכבישים.  

מומלץ לבחור בכיריים אינדוקציה על פני כיריים של גז מכיוון שהשילוב של גז ומרתף הוא לא תמיד מומלץ.

ניתן לחפות את התקרה בגבס אם מדובר בתקרת בטון שאינה ישרה. הנמכת גבס כזו "תגנוב" 2.5 עד 5 ס"מ מהגובה הכללי. אמנם תקרת המרתף נמוכה גם כך, אך לעיתים חיפוי התקרה יכול לשפר מאוד את המראה הכללי.


שיפוץ מרתף כולל מטבח

שיפוץ מרתף לכדי יחידת דיור כולל מטבח. עיצוב: הלנה יונג אבוחצירא. צילום עידן גור

עלויות

עלויות פרויקט שיפוץ מרתף משתנות בהתאם לסוגי העבודות אשר יש לבצע במקום, אשר נגזרות ממצבו ההתחלתי של המרתף. במקרים רבים, שיפוץ מרתף ליחידות דיור יכלול התקנת מטבח, שירותים וריצוף. כאשר מתבצעות עבודות שיפוץ כאלה, הן יכללו בדרך כלל גם עיצוב פנים. עלות מטבח חדש מתחילה ב-20,000 ש"ח למטבח בטווח הזול ביותר. מחירן של עבודות ריצוף נע בין 120 עד 310 ש"ח למ"ר, עבודות אינסטלציה יכולות להגיע עד ל-15,000 ש"ח אם מדובר בהחלפה כוללת של הצנרת, עלות מעצב פנים תעלה גם היא כמה אלפים, ולא הזכרנו את עלות כל החומר הלבן המתלווה לשיפוץ: האריחים, הכלים הסניטריים, הריהוט והאקססוריז. עלות שיפוץ כזה עשויה להגיע ל-40 אלף ש"ח ואף לטפס מעלה ל-60 - 70 אלף ש"ח, תלוי במה שמתכננים לבצע.

שאלות בנושא שיפוץ מרתף:

הפיכת מרתף ליחידת דיור

בידוד אקוסטי למרתף

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה