בית

>

קבלני שיפוצים

>

מאמרים

>

שיפוץ אחרי שריפה

שיפוץ אחרי שריפה

שיפוץ אחרי שריפה הפך לצערנו לנושא אקטואלי למדי, המעלה שאלות לא מעטות על התהליך שיש לעבור כדי לשקם במהרה את הבית ולשוב לשגרה. לפניכם כל המידע הרלוונטי לנושא: מההליך הבירוקרטי מול חברות הביטוח ועד התהליך המקצועי של השיפוץ בפועל.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-04/12/2016 7 דק' קריאה

אחרי גל השרפות שהתחוללו בישראל לאחרונה, נותרו ברחבי הארץ בתים ודירות הזקוקים במהרה לשיפוץ אחרי שריפה. ביום שאחרי האסון צפו ועלו סוגיות שונות כמו סוגיית הפיצויים (מי זכאי לפיצוי, מי הגוף האחראי ומה התהליך לקבלת פיצוי) וסוגיית אופן השיקום (למי כדאי לפנות ואיך נראה התהליך). אספנו עבורכם מידע נרחב בנושאים הללו, כדי שבמידה וספגתם נזק בשרפה, תוכלו לדעת כיצד לפעול ומה עליכם לעשות.

אם הבית נפגע בשל שרפה, מה עלינו לעשות?

ראשית, התהליך יהיה מעט שונה כאשר מדובר בשרפה שהוכרה כמעשה איבה, לבין שריפה שנגרמה מסיבות אחרת. במקרה של מעשה איבה, האחריות על הפיצויים והשיקום תהיה של קרן מס רכוש. כאשר מדובר בשרפה שפרצה מסיבות אחרות, האחריות היא של חברת הביטוח בה אתם מבוטחים. במקרה כזה, הפיצוי תלוי בסוג הפוליסה שיש לכם.

במקרה של אירוע השרפות האחרון, הוכרו חלקן כתוצאה של פעולות איבה, וחלקן לא. אנו נתייחס לשני סוגי המקרים, ומה התהליך שיש לעבור בכל אחד מהם, עד לשיקום ולשיפוץ אחרי שריפה וחזרה לשגרה. בגל השרפות האחרון הוכרו שרפות במספר יישובים כשרפות שנגרמו כתוצאה של פעולות איבה: מושב טל-אל, זיכרון יעקב, ישוב דולב, ישוב גילון, ישוב טלמון, חיפה, ישוב נירית, ישוב נטף, נווה צוף, חלמיש. אם אם נכנסים לקטגוריה הזו לפי מקום מגוריכם, עליכם לפנות לרשות המסים, כאשר באפשרותכם להגיש תביעה מקוונת לפיצויים על הנזקים. עם הפנייה לרשות המסים יגיע שמאי מטעם מס רכוש, כדי להעריך ולבדוק את הנזק. חשוב לדעת שמותר למנות שמאים מטעמכם. עם הגעת השמאי כדאי להציג כמה שיותר תמונות של מה שהיה בדירה לפני כן וניזוק בשרפה.

בנוסף, תוכלו להיעזר בפירוט הרכוש שנמצא בידי חברת הביטוח שלכם (כאשר נעשה ביטוח לדירה נרשמים פרטי הרכוש, אם עשיתם ביטוח כזה, כדאי לפנות לחברת הביטוח כדי לקבל את הפירוט, ולהגישו לשמאי מטעם מס רכוש). אם יש בידכם חשבוניות על חפצי ערך בבית, או חשבוניות שאתם יכולים להשיג, כדאי הציג אותן בפני השמאי. לגבי נזקים של המבנה עצמו, לאחר ביקור השמאי ייקבע הסכום לפיצוי לשיקומם. את הקבלן שיפוצים או חברת השיקום שתטפל ותשפץ את הבית לאחר השרפה, אתם בוחרים.

בעניין תכולת הבית, חשוב לציין שפיצויי מס רכוש אינם מכסים חפצי אמנות, תכשיטים עתיקות וכסף מזומן. מס רכוש מפרט באופן ברור את מקסימום הכיסוי לכל סוג של חפץ בבית שניזוק:  למשל, המקסימום לריהוט הוא 21,190 ליחיד, 21,190 לזוג, 36,645 לזוג נשוי או הורה יחיד, 7,409 לכל ילד ו-10,834 למבוגר הגר עם זוג או עם יחיד. כדי למנוע פגיעה בתושבים שבידיהן פוליסות ביטוח המכסות יותר ממה שמכסה מס רכוש, סוכם בין משרד האוצר לחברות הביטוח שהחברות ישלמו את הפער בין התשלום ששילם מס רכוש לבין תשלומי ביטוח הפוליסה. כך שהמשמעות היא שהמדינה תשלם פיצוי לנפגעי השרפה וחברות הביטוח ישלימו את התשלום עד לגובה הפוליסה של המבוטח.

איימן עיראקי

ציון 9.75 88 חוות דעת

שחר רוטרמן

ציון 9.75 50 חוות דעת

רני ספיר

ציון 9.75 10 חוות דעת

דימיטרי קוסטנקוב

ציון 9.89 14 חוות דעת

שיפוץ לאחר שריפה

כיבוי שריפה

במקרה שהשרפה לא הוכרה כשרפה שנגרמה בשל פעולות איבה יש לפעול מול חברות הביטוח. סוכן הביטוח אבי מלכה מסביר כי בביטוח דירה ניתן לרכוש פוליסה רק לתכולת הדירה, למבנה או לשניהם יחד. פוליסה לביטוח דירה מבטחת את הדירה ממקרים רבים שעלולים להתרחש ללא שליטתנו, כמו שריפה או רעידת אדמה. גם למי שלא רכש פוליסה לביטוח דירה אך לקח משכנתא על הבית, יש ביטוח מכוח העובדה שלקח משכנתא. עם זאת חשוב לציין כי מדובר על ביטוח למבנה בלבד ולא לביטוח על התכולה. במקרה של שריפה יש לדווח לסוכן ביטוח או חברת הביטוח בהקדם האפשרי.

בשלב הבא יגיע שמאי ויעריך את הנזק. כאשר מדובר בנזק לרכוש יקבע השמאי על כל פרט סכום שיפוי וסכום כינון. סכום השיפוי הוא על הפריט הישן, וסכום הכינון מייצג כמה יעלה לרכוש אותו מוצר חדש. בדרך כלל יקבל הלקוח מחברת הביטוח את סכומי השיפוי, וייתנו לו שלושה חודשים להשלמת מחירי הכינון. כלומר, שלושה חודשים לרכישת מוצרים חדשים והצגת חשבוניות כדי לקבל את הפער בסכומים. במקרי נזק למבנה מגיע שמאי שמעריך את הנזק, והלקוח מביא בעל מקצוע, שנותן הערכת מחיר על תיקון הנזק. השמאי צריך לאשר את הצעת המחיר ובסיום העבודות מציג הלקוח חשבונית לחברת הביטוח ומקבל את התשלום בחזרה תוך 30 יום. במקרה שהמבנה כולו נהרס טוטלית, יקבל המבוטח את מלוא הסכום בו ביטח את המבנה.

שימו לב שחברת הביטוח מתחילה לטפל בתביעה כאשר נמצאים בידה כל המסמכים הנדרשים, לכן חשוב להבטיח שהגשתם את כל מה שדורשת החברה כדי להבטיח טיפול מהיר. מרגע הגשת המסמכים המבוטח זכאי לקבל את תגמולי הביטוח תוך 30 יום. אם ישנו עיכוב, אתם זכאים להפרשי הצמדה וריבית. עם קבלת התשלום מתבקשים הלקוחות לחתום על כתב קבלה וסילוק, שקובע שכל התשלומים ללקוח התקבלו. כדאי לחתום רק כאשר אכן התקבל כל הפיצוי.

תהליך שיפוץ אחרי שריפה

יקי אגם, הבעלים והמנכ"ל של חברת קלין קור טכנולוגיות, חברה המתמחה בשיקום נזקי אש, מים ואסונות טבע מסביר כי בשרפות, כמו למשל בזו שהתחוללה לאחרונה בחיפה, ישנן רמות שונות של נזקים. מעבר לבתים הנפגעים ישירות מהאש ישנם בתים שניזוקו שצורה לא ישירה, וסובלים מנזקי ריח ופיח רחיף - פיח שנוצר כתוצאה מהשרפה ונדבק בבית.

הדבר המשמעותי וחשוב ביותר לדעת הוא שאסור בשום פנים לשטוף פיח עם מים. אם עושים זאת, במקום לסלק את הפיח המים מביאים לתוצאה ההפוכה, וגורמים לו לחדור עמוק יותר לתוך הקירות. זוהי טעות נפוצה: להיכנס לבית לאחר שריפה ומיד לשטוף את סימני הפיח. שילוב המים עם הפיח יוצר חומצות מלחיות המאכלות קירות, רצפות, ציוד אלקטרוני ועוד. הדבר ניתן לתיקון, אך אז העלות תהיה יקרה בהרבה, מכיוון שבמקביל לטיפול בנזקי האש יהיה צורך בטיפול בנזקי המים. בכל מקרה יש לקרוא בהקדם לחברת שיקום כדי למנוע התפתחות של עובש וקורוזיה.

הדבר הראשון שעושים בעלי המקצוע המשקמים בתים אחרי שריפה הוא בדיקה והערכת הנזקים. אנשי המקצוע עורכים בדיקות שונות באתר, בהן בדיקות כלורידים, בדיקות פיח ובדיקות חלקיקים. לאחר בחינת הנזקים עורכים המשקמים דף מפרט כמויות, בדומה לכתב כמויות המדריך המלא ובו מפורטים כל שלבי העבודה אותה יצטרכו לבצע כדי לשקם את הבית, כולל מחירי כל השלבים. לאחר שהמחיר מסוכם עם השיפוצניק מתחילים בשיפוץ אחרי שריפה. במידה וישנם נזקים קונסטרוקטיביים בבית ויש צורך בחיזוקים למבנה, מובא קונסטרוקטור למקום כדי לבחון את הנזקים ולהציע פתרונות לטיפול.

לאחר אבחון והערכת הנזקים יפעלו המשקמים לייצוב ומניעת התפשטות נזקים שנגרמו לבית. לאחר מכן, הם יפנו את חלקי המבנה והתכולה שניזוקה בשרפה ומהווים סכנה בריאותית. לאחר מכן ייבשו אנשי המקצוע את המבנה ויפעלו לשקם את התשתיות הקריטיות כמו מערכת המיזוג, החשמל וכו'. השלב הבא יהיה ניקוי הפיח, טיהור האוויר ועבודות שיפוץ רגילות: טיח, צבע, ריצוף והתקנת כלים סניטריים.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או
בית נשרף

בית נשרף

אחד הנושאים החשובים בהם יש לטפל במקרה נזקי אש הוא נושא הפיח. כאמור, נזקי פיח רלוונטיים גם לבתים שלא ניזוקו ישירות מהאש. "הפיח הוא מאוד מסוכן, ויש לדעת איך לנטרל אותו", מסביר יקי, "וזה החלק החשוב ביותר בשיקום מבנים אחרי שרפות. אנו נתקלים במקרים בהם נעשות עבודות שיפוץ אחרי שריפה ללא טיפול בבעיית הפיח. מה שקורה במקרים כאלה הוא שהפיח שוב צץ, אחרי חודש פתאום אנשים שמים לב לכתמים חומים על הקירות".

חלקיקי פיח נראים לעין על הקירות והרהיטים ובשלב הראשון יחלו המשקמים בפעולות לנטרול הפיח: בעזרת שואבים מיוחדים הם ישאבו את החלקיקים וינקו בחומרים מנטרלי פיח. הבית יאוורר בעזרת שואבים מיוחדים ומערכות סינון אוויר. על הקירות יבוצעו הדבקות פולימריות -  לפני צביעה מחודשת של הקירות יימרח חומר מקשר מיוחד ועליו תתבצע הצביעה. גם במקרים של נזקים חמורים השלב הראשוני יהיה נטרול הפיח כפי שציינו לעיל. לאחר השלב הזה יחלו עבודות השיפוץ והבניה בהתאם לנזקים שנגרמו.

מה טווחי המחירים לעבודות שיפוץ אחרי שריפה? תשלום שיקום בית שניזוק בצורה טוטאלית יהיה כ- 6,000-7,000 ש"ח למ"ר. מחיר שיקום נזקים חלקיים ינועו בסביבות 2,000 ש"ח למ"ר. אם מדובר רק בניקוי פיח וצבע ובסיסי, המחיר יהיה ברמה של 500-1,000 ש"ח למטר מרובע.

נציין כי חשוב מאוד לבחור לעבודות הללו חברות המתמחות בתחום, המשקמות את המבנה עד להשבה למצב הקודם. שיקום בסיסי ייקח בין חודשיים לשמונה חודשים, תלוי בחומרת הנזק. כמובן שאם הבית נשרף כליל ויש צורך בבניה מחדש, משך הזמן יהיה משך הזמן הממוצע לבניה, בין שנה וחצי לשנתיים.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה