בית

>

קבלני בניה

>

מאמרים

>

כל המידע על קונסטרוקטור

כל המידע על קונסטרוקטור

בכל שיפוץ שבו מתוכננים שינויים במיקומי הקירות - רצוי מאוד להתייעץ עם קונסטרוקטור. לפניכם מידע מפורט על תפקידו החשוב בתוך תהליך השיפוץ הכללי.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-15/11/2016 5 דק' קריאה

חשוב מאוד לדעת כי בבית או בדירה קיימים אלמנטים קונסטרוקטיבים - כאלה שלא ניתן להרוס כלל או להרוס רק כשיש תכנית חלופית לחיזוק המבנה. אותם אלמנטים יכולים להיות עמוד, קיר או קורה תומכת החשובים לעמידות המבנה כולו. אם יש לכם עמוד העומד פתאום באמצע הסלון - סביר שהוא לא סתם נמצא שם.

חשוב לדעת שהסרת עמוד או אלמנט קונסטרוקטיבי אחר  ללא תכנית חלופית עלולה להיות מסוכנת. לכן, לפני שיפוץ כללי של הבית, כאשר אתם מתחילים לתכנן עם האדריכל שלכם אילו קירות להרוס ואיך לתכנן מחדש את החלל, כדאי מאוד להתייעץ עם קונסטרוקטור, שיוכל לומר בדיוק מה ניתן להרוס ומה לא. קונסטרוקטור הוא למעשה מהנדס - בוגר הפקולטה להנדסה אזרחית עם התמחות בהנדסת בניין. הוא צריך להיות מורשה על ידי משרד הכלכלה ורשום בפנקס המהנדסים. 

מהו קונסטרוקטור?

אם הצלחתם להשיג את תכנית הקונסטרוקציה של הדירה, ניתן יהיה לראות בה מהם האלמנטים קונסטרוקטיביים והדבר יכול לסייע לבעלי המקצוע (וגם לכם) להבין מה קיים בשטח. לרוב, קשה להשיג את התכנית הזו. מה שיש בידי הלקוח בדרך כלל תהיה רק התכנית האדריכלית המקורית. לכן, כשמגיע המהנדס לשטח הוא מבצע מיפוי של הבית בעזרת מיכשור כזה לזיהוי האלמנטים הקונסטרוקטיביים: גלאים למיניהם ומכשירי אינפרא אדום המאפשרים לו לזהות את הבטון המסתתר בקירות. בדומה לרנטגן שנעשה לבני אדם, הוא מבצע מעין רנטגן לכל הבית, כדי לראות מה מסתתר בפנים.

לאחר מכן, במסגרת המיפוי ההנדסי הוא יעביר את ההממצאים לתכנית עם מיקומי העמודים וציונים של מה מותר ומה אסור להרוס. אם יש אלמנט קונסטרוקטיבי כמו עמוד או קורה שבעלי הבית מעוניינים להרוס, הם יזמינו את הבעל המקצוע לביצוע תכנית שתאפשר הריסה. חשוב לציין שהדבר לא תמיד אפשרי אך אם כן הוא יוציא תכנית לביצוע, שתכלול לרוב חיזוקי פלדה באותו אזור. בתכנית שיוציא יופיע האלמנט המיועד להריסה עם חיזוקי הפלדה, חיבוריהם ומידותיהם.

מתי לא ניתן יהיה לבצע חיזוקים? ישנם מקרים רבים אפשריים אך מקרה שכיח למשל הוא של עמוד קונסטרוקטיבי בבניין, שנמצא בכל אחת מהדירות, צובר עומסים וממשיך מעלה על גג הבנין. כדאי לקחת בחשבון שלפעמים לא יהיה פתרון לעניין, וזו אחת הסיבות שרצוי להזמין אותו לפני התכנון, כדי לדעת מה האפשרויות העומדות בפנינו.

רוני קנופלר

ציון 9.96 18 חוות דעת

דר לפיד

ציון 9.53 54 חוות דעת

בדיקת אלמנטים קונסטרוקטיביים בבניין ע"י קונסטרוקטור

בדיקת אלמנטים קונסטרוקטיביים בבניין באמצעות אינפרא אדום

באיזה שלב נצטרך קונסטרוקטור

הקונסטרוקטור רועי מור מספר: "נתקלתי במקרים שאנשים הזמינו מטבח יקר, התחילו את השיפוץ, שברו קירות ואז ראו שיש עמוד, ממש באמצע המטבח החדש שאמור להגיע. כמובן שזה גרר תכנון מחדש של המטבח באזור אחר בבית. כדאי מאוד לדעת את הדברים האלה לפני, כדי למנוע עוגמות נפש כאלה".

אז מתי כדאי להתייעץ עם בעל המקצוע? רועי מציין כי מנסיונו בשטח בדרך כלל הוא ייכנס לתמונה באחת משתי נקודות הזמן הבאות: הראשונה היא המומלצת, שבה עוד לפני בניית תכנית אדריכלית, ועם ההחלטה לבצע שיפוץ מקיף בבית מזמינים אותו לביצוע מיפוי הנדסי - במסגרת זו מגיע הקונסטרוקטור לשטח כדי לבדוק את הדירה או הבית ולציין איפה הנקודות אותן לא ניתן להרוס, כמו למשל נקודות בהן יש עמודים קונסטרוקטיביים או קורות בטון. את המיפוי ניתן להעביר למעצב או לאדריכל לביצוע התכנית האדריכלית לשיפוץ, ולאפשר לקבלן השיפוצים לעבוד ולהרוס את מה שאפשרי.

האפשרות השניה, ולמרבה הצער גם השכיחה יותר אם כי אינה מומלצת כלל, היא הזמנת המהנדס אחרי תחילת העבודות, כאשר מגלים עמוד או אלמנט קונסטרוקטיבי אחר. בשלב זה הוא מוזמן כדי לפתור את הבעיה שהתעוררה בשטח ולא נפתרה לפני תחילת העבודות. עליו לאבחן ולומר אם ניתן להוריד את העמוד או להרוס את הקיר, ואם כן - באיזה אופן יחוזק המבנה.

מחפשים קבלן בניה ולא מצאתם ?

או
בדיקה לגילוי אלמנטים קונסטרוקטיביים בתקרה

בדיקה לגילוי אלמנטים קונסטרוקטיביים בתקרה

קונסטרוקטור מומלץ - איך נבחר אחד כזה?

אם אתם מתכננים שיפוץ כללי חשוב מאוד לבחור אדריכל טוב ומהימן המגיע עם המלצות מלקוחות קודמים. כאשר מדובר בשיפוץ הכולל הריסות, האדריכל יוכל כבר להפנות אתכם לקונסטרוקטור מומלץ שהוא מכיר, שיוכל לבצע את הבדיקה עבורכם. אם אתם מבצעים את השיפוץ ללא אדריכל ניתן להיעזר בשיפוצניק כדי שיפנה אתכם מצידו למישהו שהוא סומך עליו שיבצע את הבדיקה של המבנה. כדאי לקחת כמה הצעות מחיר, אבל רצוי להתחשב בהמלצות של האדריכל או הקבלן ולבחור בקונסטרוקטור מומלץ שהם מכירים וכבר עבדו מולו בעבר.

בעלי מקצוע מספרים שלעתים הם נתקלים באנשים שאינן מודעים לחשיבות של התייעצות עם קונסטרוקטור, מה שמוביל לטעויות העשויות להיות סיכון בטיחותי של ממש. אחת מהתופעות הבעייתיות היא למשל הוספת בריכה במרפסת או על הגג. התקן לבניינים מודרנים מדבר על עומס של 350 קילו למטר. מעבר לכך מדובר בסיכון בטיחותי למעט מקרים בהם יש פיר של ממ"דים או עמודים המסייעים בהחזקת העומסים. בריכה על הגג או המרפסת ללא ליווי הנדסי עלולה להביא לסיכון של ממש.

עוד תופעה, רווחת פחות אך קיימת, היא הורדה של עמודים ללא בדיקה, או הרחבות בנייה שנעשות ללא היתר וגם ללא ליווי הנדסי. כמעט מיותר לציין כי הדבר עלול להיות מסוכן וחשוב מאוד להתייעץ עם בעל מקצוע מומחה בשני המקרים הללו.

קונסטרוקטור - מחיר

עבודה  עלות משוערת
מיפוי הנדסי לדירה כ-1,500 ש"ח
תנכית לפתרון בעיה קונסטרוקטיבית כ-3,000 ש"ח

המחיר למיפוי הנדסי לדירה המצוין בטבלה הוא לתהליך הכולל מכשור יקר ומתייחס לדירה של עד 120 מטר. לעתים מעבר למיפוי יש צורך בפתרון של בעיה נקודתית, כמו למשל חלופות להורדת עמוד קונסטרוקטיבי. אם נעשה מיפוי הנדסי בנוסף לתכנית הפתרון, המחיר יהיה בנוסף למחיר המיפוי ולא יתקזז מהמחיר הסופי.

כדאי להיות מודעים לכך שגם אם יש לכם אלמנט קונסטרוקטיבי שניתן להורידו ולמצוא פתרון חלופי, אותו פתרון עשוי להיות יקר למדי. הסיבה היא שהחלופה לקיצור קורה או הורדת עמוד תהיה לרוב פלדה, חומר יקר יחסית הדורש שינוע מיוחד וצוות מסגרים ששכרם יקר יותר מפועלים רגילים, כך שלקוחות רבים יוותרו על כך. פתרון להזזת עמוד קונסטרוקטיבי ובניית קורות תומכות במקום יכול להגיע ל-50 אלף ש"ח (אחוז נכבד למדי מתקציב של שיפוץ כללי).

מחפשים קבלן בניה ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה