בית

>

אדריכלים

>

מאמרים

>

תהליך השיפוץ דרך עיני האדריכלית

תהליך השיפוץ דרך עיני האדריכלית

לאחר שנגענו בשיפוץ דירה דרך עיני הלקוח, לפניכם תהליך שיפוץ דירה מזווית האדריכלית המתכננת: כיצד מתמרנים בין רצונות הלקוחות, התקציב וההכרחים בשטח? התשובות לפניכם

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-02/02/2016 8 דק' קריאה

לאחר שסיפרנו לכם איך נראה תהליך שיפוץ דירה כולל דרך עיני הלקוח, הגיע הזמן להתבונן בתהליך דרך עיני האדריכלים, עם סיפור מקרה של שיפוץ דירה בתל אביב: האדריכלית רחל ורשבסקי מספרת כי יום אחד פנו אליה שני בני זוג ממבשרת ציון, אשר רכשו לאחרונה דירה ברחוב דיזנגוף בעיר. הדירה החדשה היתה בעבר דירת ארבעה חדרים ששימשו כמשרדים. הם רצו להתאים את הדירה לצרכיהם והגיעו לאדריכלית כדי שתסייע להם בתכנון דירה, במעבר דרמטי בין וילה של 160 מ"ר לדירה של 90 מ"ר. 
"הסיפור האישי שלהם מאוד ריגש אותי", מספרת ורשבסקי, "זה היה עבורם מעבר קיצוני יחסית ממבשרת ציון למרכז תל אביב. הם זוג שנפגש לפני 18 שנה. שניהם אלמנים שהגיעו כל אחד לזוגיות עם שתי בנות, וגידלו אותן יחד. הדירה החדשה נועדה כבר רק לבני הזוג עצמם ולנכדים או למבקרים שיגיעו".

מה היו הדרישות שלהם מהדירה החדשה?

"היה להם אינסוף ריהוט וחפצים. היה צורך בהרבה פתרונות אחסון. מה שהיה מאתגר היה להביא למעלה מ-11 מטר של ארונות אחסון בדירה כזו, וגם לעשות זאת עיצובי. בנוסף, היה צריך להכניס שני חדרי אמבטיה, אחד לאורחים ואחד לבני הזוג. זה היה צריך להיות בית מיוחד מאוד. היתה דרישה מיוחדת לשלב אוסף ענק של פסלוני תרנגולים, שהיה צריך להיות מוטמע בבית. בנוסף, היתה דרישה ספציפית לעמוד בלוחות זמנים, ושנסיים הכל תוך 45 יום".

הדירה בדיזנגוף היתה דירת ארבעה חדרים, עם פרקטים, מסדרון חשוך, דלתות חומות ומטבח חום. בני הזוג יחד והאדריכלית שינו לגמרי את הפרוגרמה של הבית מארבעה חדרים לשלושה חדרים מרווחים: חדר אורחים, חדר מאסטר עם אמבטיה צמודה ומטבח מפנק של כמעט 7.5 מטר רוחב, שיכול להכיל הרבה פונקציות כמו מכונת כביסה, מייבש, מקרר ועוד. כחלק מהעבודות נחשפה חזית הבנין, שהיתה מכוסה קודם לכן בקירות.

איך התחלתם את תהליך התכנון?

"בדרך כלל אני מתחילה את התהליך בשאלון של 40 שאלות ללקוחות. אני צריכה להבין את ההרגלים שלהם, איך הם מתנהלים ביום יום. כל הפרטים האלה בונים את הבית בצורה יותר מדוייקת לצרכי הלקוח. אני שואלת מה הם אוהבים לעשות בוויקאנד, בחגים.. כשיש לי את התשובות האלה אני יכולה לתת מענה מדויק מבחינת התכנון. לפי השלב המקדים הזה אני מטמיעה את הצרכים בתכניות לפי חוקי תכנון ובניה: חדר לא יפחת מ-9 מ"ר וכו'. בהתאם לצרכים שלהם".

אוהד עומר

ציון 9.69 4 חוות דעת

רינת סלע ישראלי

ציון 9.89 21 חוות דעת

זוהר לבנון

ציון 9.5 13 חוות דעת

הודיה מילר

ציון 9.75 5 חוות דעת

תוכנית אדריכלית

תכנית השיפוצים של הדירה
 

מה השלב הבא?

"אז אנחנו מתחילים לדבר. אני מראה להם: אתם תטיילו פה או שם. מראה להם איפה יהיו הכיריים ומכונת הכביסה. איפה יארחו. האם השולחן יהיה לאורך או לרוחב. אני מראה להם חלופות שונות. למשל, בדירה בדיזנגוף היה תכנון ראשוני של אמבטיה עם קירות זכוכית ולא בטון. בהמשך זה השתנה".

השרטוט מספיק כדי לקבל את התמונה איך זה באמת יראה בשטח? 

"משרטוט כזה ניתן לדמיין איך זה יהיה, או שניתן להמחיש בעזרת תכנית תלת מימד. הכל בהתאם למידת ההבנה של הלקוח. אני מאוד מדייקת עם הלקוחות וההסבר שלי נגיש. ברגע שאני נתקלת בלקוח שלא מבין איך תראה התכנית בשטח אז אני מרימה את זה מהר לתלת מימד כדי שתהיה לו תחושה. עדיין, יש שוני מאוד גדול בין מה שהלקוח רוצה לבין מה שיוכל להיות בסופו של דבר. המטרה שלי היא לצמצם כל הזמן את הפער בין מה שיש לו בראש לבין מה שאפשרי".

מחפשים אדריכל ולא מצאתם ?

או
לפני שיפוצים

הדירה לפני השיפוצים

איך מצמצמים את הפער הזה?

יש כמה קפיצות מדרגה שהלקוח צריך לעבור. בהתחלה כל אחד יכול לומר שהוא רוצה בית שנראה כמו מיליון דולר. אנחנו מתחילים משלב הדימיון ואז מגיעים לשלב הפרקטיקה. אני מסבירה: אתה לא יכול לעשות אמבטיה מרחפת, אתה לא יכול לפתוח הכל כי יש עמוד שאתה לא יכול להזיז אותו. בדירה בדיזנגוף למשל, גילינו שיש שלושה עמודים שלא ניתן להזיזם, אז בנינו סביב אחד מהם את האי במטבח. לעיתים את מתכננת שכל התקרה תהיה חשופה אבל אז את מגלה שעוברת לך קורה שלא ניתן להזיז. אין מה לעשות".

האם את מפנה את הלקוחות לקבלן?

"אני בדרך כלל מפנה לקבלנים ומביאה 3 - 5 הצעות מחיר מקבלן, אלא אם כן ללקוח יש קבלן משלו. אני בודקת עם הלקוח מה התקציב. למשל, בדירה בדיזנגוף התקציב היה 5,000 ש"ח למ"ר, אז תקציב הקבלן יהיה חצי מהתקציב הכללי בערך. 250 אלף יילך לטובת הקבלן ו-250 אלף יילך לטובת חומרי הגמר: הקרמיקה, הברז, הכיור, הארונית, המטבח. למשל, בדירה בדיזנגוף בחרנו מנורה אחת שעלתה 5,000 ש"ח. החלטנו שאנו משקיעים במנורה היפיפיה הזו וששאר המנורות בבית יהיו על תקציב נמוך יותר".

אחרי שיפוצים

אוסף התרנגולות

מהו החלק בתקציב שמקבל האדריכל?

"התקציב של האדריכל הוא נגזרת של התקציב עצמו והוא נע בין 7 - 12 אחוז מהתקציב הכולל. זה לרוב זה מתכנס לטווח של 8 - 10 אחוז".

מה קורה לפני שלב הקניות לגמרים?

"אנחנו יושבים על תכניות. את התכניות אני מכינה לפי תכנית בסיס: תכנית ריהוט, תכנית חשמל, תכנית אינסטלציה, תכנית פתחים: דלתות וחלונות, תכנית נגרות של כל מה שמוצמד לקיר כמו מטבח וארונות קיר. מעבר לכך, בונים תכנית לריהוט הנייד: שולחנות, כיסאות, ארוניות וכו'. לפני בחירת חומרי הגמר אני מציגה את התכנית הגמורה. ללא סיום תכנית אני לא מתחילה לבחור גמרים. אפשר גם לעבור על 50 חלופות. כשאני מגיעה לבחירת חומרים אני לא זזה ימינה ושמאלה. אין פה הפתעות".

איך נבחר הריהוט לדירה בדיזנגוף?

"חלק מהריהוט עבר מהבית הישן לחדש. במקרה כזה אני פונה לאנשי שחזור וצביעה מחדש. יש הרבה התעסקות סביב המהלך הזה. אני לוקחת את הרהיט, מביאה אותו לאיש המקצוע ומשם אנחנו הולכים לנגריה ובודקים שזה נעשה כפי אנו רוצים. זה תהליך".

כזה זמן לפני השיפוץ צריך לרכוש מוצרי גמר?

"זה עניין חשוב. חשוב לי מאוד לעמוד בלוחות זמנים. זה חלק מהתזה שלי. התכנית צריכה להיות סגורה שלושה חודשים עד חצי שנה לפני שמתחילים לשבור משהו, ואז הכל זז בצורה מאוד מובנית, כמו סרט נע ואין סטיות בלוחות הזמנים. לשיפוץ הזה הגדרתי 45 יום, והוא נגמר תוך פרק הזמן הזה".

אחרי שיפוצים

הדירה אחרי השיפוצים

מה עושים בשלושת חודשים עד החצי שנה לפני תחילת השיפוץ?

"בזמן הזה אני דואגת לרכישות של חומרי הגמר. כך בזמן השיפוץ אין רגרסיה בשום דבר. כבר רכשתי את הכיור והריצוף. כבר יש לי חוזה גמור עם חברת המטבחים, עם הנגר, עם הארונות.. יש לי את כל הרשימה מוכנה. יש לי ספקים שאני יודעת ואני בתקשורת איתם. 45 יום לפני אני נותנת להם אור ירוק להוריד לייצור את החומר, עד לרמת חברת הניקיון".

אז העיקרון הוא לעמוד בלוחות זמנים ולראות את התמונה ממבט על.

"כן והלקוח חייב מאוד להאמין בי. חייבת להיות רמת אמון גבוהה בין אדריכל ללקוח. הייתי על תקן של מטפלת זוגית אצל זוגות מסויימים. היו צעקות וצרחות, הכל רק כדי שהשיפוץ יתנהל כפי שרצו. לפני שיוצאים לדרך אני עושה כתב כמויות כדי שהקבלן יבין מה הוא צריך לעשות פיזית. לא כמה דיבלים הוא יוציא אלא כמה מטרים של גבס הוא יוציא על הפרויקט. כך ההצעת מחיר של הקבלן היא צמודה למציאות. תהיה סטיה אולי ב-5 - 10 אחוז. זה כמו מתכון לעוגת שמרים מדוייקת".

מה הנחה אותכם ברכישת החומרים לדירה בדיזנגוף?

"רצינו סגנון ביתי, כפרי, מודרני וקצת אקלקטי. היה שילוב בין ישן וחדש וחיבור בין קיים לבין רסטורציה של חלק מהרהיטים. ישבנו עם זה המון. זה היה תהליך מובנה. התחלנו עם ארונית בצבע מסויים וסיימנו בצבע טורקיז. זו התפתחות שלי ושל הלקוח. בהתחלה זה רק קווי מתאר ואחר כך באופן טבעי זה משתנה כמה פעמים".

אחרי שיפוצים

הדירה אחרי השיפוצים

מה קורה עם לקוחות שלא יודעים להגדיר את הטעם שלהם?

"אני מראה להם דוגמאות. אני דואגת לבוא מראש ללקוח עם טבלה מוכנה של גוונים, צבעים, תמונות השראה, פינטרסט למיניהם. אני שואלת את הלקוח למה הוא מתחבר יותר ועושה סיבוב בבית שלו. אלה אקסטרות שלי כאדריכלית. אני לא יודעת אם אדריכלים אחרים עושים את זה. זו מתודת עבודה שלי. אני אוהבת מאוד להתחבר ללב. ברגע שזה קורה הדברים רצים מהר יותר, והלקוח מתחבר לבית שלו מהר יותר".

את ממליצה ללקוחות לפקח על עבודת הקבלן?

"בפרויקט בדיזנגוף באתי פעמים רבות מוקדם בבוקר לעובדים עם חבילת תותים או שוקולד. הבאתי להם עוגיות ומרמלדות. בדקתי הרבה מה העניינים ומה קורה. בסך הכל כולנו במצב של מערכת יחסי אנוש, ואם אנחנו במערכת יחסים טובה השיפוץ זז מהר יותר. בפרויקטים שלי אני עם האצבע על הדופק ולאו דווקא הלקוח. הלקוח צריך שיהיו לו אבא ואמא - זו אני. יש לקוחות שאוהבים מאוד להיות מעורבים בתהליך ויש לקוחות שאוהבים להיות פחות מעורבים כי אין להם זמן. הייתי ממליצה ללקוח להגיע אחת לשבועיים או שבוע. לא יותר מדי. לקוח לא תמיד מבין ממש את התהליכים והוא יכול להיבהל ואז לשאול רצף של שאלות מיותרות".

איך נראה תהליך העבודה בפועל של שיפוץ הדירה בדיזנגוף?

"לא היו דרמות קיצוניות, חוץ מזה שאני רציתי מאוד פאנלים שקועים בתוך הדירה. בחרנו בריצוף יפה מאוד עם בטון ועיטורים והיה מתאים פאנל שקוע. מה שהפתיע אותנו היה בעצם שהקיר עם השכן לא היה בעובי 10 ס"מ אלא 7 ס"מ. הקיר עצמו היה עשוי חול מתפרק וזה קדח וחפר לשכן בראש. לא יכולנו לעשות את הפאנלים שקועים וזה נורא אכזב אותנו".

חדר אמבטיה אחרי שיפוצים

הדירה אחרי השיפוצים

קרו עוד דברים בלתי צפויים?

"מלבד זאת היה בלת"ם אחד גדול מאוד: התקשרנו לחברת החשמל ורצינו להחליף מ-1 אמפר ל-3 אמפר. אבל חברת החשמל לא הגיעה והעניין נתקע. היינו מאוד בלחץ. החשמל היה צריך לבוא לפני הפוליש, ואחריו היה צריך לעשות החלקה על כל ריצופי העץ. הכל קשור לכל, וכל עיכוב יוצר בעיה. בסופו של דבר, יום לפני הנגרות הצלחנו להביא את חברת החשמל. זה היה מאוד מרגש".

כמה זמן בערך לקח כל שלב בשיפוץ?

"אני מנסה כמה שיותר לדאוג לכך שמה שיכול להיעשות במקביל ייעשה, כדי לחסוך זמן. ההריסות בדיזנגוף לקחו שלושה ימים, הפינוי עוד יום, הנחת תשתיות חשמל לקחה שבוע בערך, הנחת תשתיות אינסטלציה גם כן שבוע וחצי. בניית הקירות נמשכה שבוע. הנחת הריצוף - ארבעה ימים. השפכטלים והפינישים לקחו שבוע. כאמור, כמה שיותר דברים במקביל. הזמן המקסימלי לשיפוצים היה 45 יום. לפני תאריך היעד קיבלו בני הזוג כבר את המפתח. הבית משרת אותם נאמנה והם שמחים ומאושרים. אנחנו עדיין בקשר עד היום. יש לנו קבוצת וואטסאפ פעילה שבה אני שולחת תמונות של בתי והם תמונות של הנכדים. כולם יצאו מרוצים".

שיפוץ דירה מתחיל כאן!

מחפשים אדריכל ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה