בית

>

קבלני שיפוצים

>

מאמרים

>

כך מימשנו את הפוטנציאל של דירת 60 מ"ר

כך מימשנו את הפוטנציאל של דירת 60 מ"ר

תהליך של שיפוץ דירה אינו פשוט מהרבה מאוד היבטים, וכדאי לבוא אליו כמה שיותר מוכנים. לשם כך, מומלץ ללמוד מכמה שיותר סיפורים של אנשים ששיפצו. לפניכם סיפור שיפוץ כזה - מההתחלה ועד הסוף.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-25/09/2016 12 דק' קריאה

לרובנו ייצא לעשות שיפוץ בבית אולי פעם אחת בחיים, ונצטרך לחוות כל פרט ופרט בתהליך בפעם הראשונה. כדי שנדע בפני מה אנחנו עומדים ונהיה מוכנים ככל האפשר רצוי ומומלץ לשמוע מכמה שיותר אנשים ששיפצו על התהליך שעברו ועל כל הפרטים והטיפים הקטנים שבדרך. אנחנו אוספים סיפורים כאלה עבורכם, כאשר הפעם נספר את סיפור השיפוץ של נמרוד דותן, בחור צעיר המתגורר במרכז תל אביב ורכש דירה ישנה, בה ביצע שיפוץ כללי מקיף.  


יצחק תורג'מן

ציון 9.82 7 חוות דעת

יהונתן חיו

ציון 9.67 6 חוות דעת

איימן עיראקי

ציון 9.8 87 חוות דעת

גרגורי בנימינוב

ציון 9.53 25 חוות דעת

נמרוד דותן

נמרוד דותן

תקציב לשיפוץ דירה

הבניין בו קנה נמרוד את הדירה נבנה בשנת 1960 ובעלי הדירה לא יכלו לומר מתי שופץ לאחרונה. לפני שיפוץ דירה ערך נמרוד סקר קטן עם בני משפחה וחברים ששיפצו, ולפי המידע שקיבל הסיק ששיפוץ דירה שהוא מתכנן יעלה לו כ-180 - 200 אלף ש"ח.

"התפיסה שלי היתה לדאוג קודם כל לתשתיות של הדירה", אומר נמרוד, "כל מה שברמת התשתית בשיפוץ דירה קיבל עדיפות עליונה בתקצוב. יש החלטות כמו אם לקנות עוד מזגן או פחות מזגן. הדברים האלה פחות קריטיים. מה שהיה חשוב לי זה להשקיע בדברים החשובים כמו חשמל ואינסטלציה הכי שניתן וגם באלמנטים בסיסיים נוספים כמו המטבח או החלונות. הוצאתי הרבה כסף בשיפוץ על תריסים חשמליים לחלון הגדול שבסלון, במסגרת התכניות עשיתי הכנה והחלטתי לעשות את זה במהלך השיפוץ מכיוון שחבל לעשות משהו אחר ולהחליף בהמשך. אמנם זה עלה לי יותר מהמטבח, אבל אם עושים אז כבר כדאי לעשות".

טיפ שלנו, שגם נמרוד ממליץ עליו בחום, הוא במהלך בניית התקציב. בשלב הזה כדאי להשאיר בצד 20 אחוז מהתקציב כולו לבלת"מים. רוב המשפצים שעשו זאת מספרים שהשתמשו בכל הסכום. בנוסף, כדאי להכין מראש טבלה מסודרת של כל העלויות הקשורות לשיפוץ דירה.

תכנית אדריכלית

האדריכל שביצע את התכניות לשיפוץ דירה הוא חבר טוב של נמרוד, אשר ליווה אותו גם בתהליך עצמו. לשם שרטוט תכנית אדריכלית חדשה הוציא נמרוד את התכנית המקורית של הדירה מהאתר העירוני של עיריית תל אביב. האדריכל ביצע מדידה בפועל של הדירה אל מול התכניות. גודל הדירה הוא 60 מ"ר שחולקה כך שהיה מסדרון בכניסה, סלון גדול, מטבח קטן יחסית, חדר שינה גדול, חדר שירותים וחדר אמבטיה נפרדים. התכנית הפכה את הדירה לדירת 3 חדרים המורכבת מסלון גדול המחובר למטבח, חדר עבודה, שירותים ומקלחת בחדר אחד וחדר שינה מעט קטן יותר מהישן.

"היו כל מיני חלופות אבל בסופו של דבר אין הרבה אפשרויות למשחק בשיפוץ דירה בגלל אילוצי עמודים קונסטרוקטיביים", אומר נמרוד, "בקיר בין הדירה שלי לשכנים יש שני עמודים. יש שניים נוספים בקיר בין חדר השינה לסלון. יש עמוד במטבח, ויש עמוד במקלחת. האילוצים קיבעו אותנו למשהו מסוים, כשיכול להיות שהייתי בוחר לעשות את הדברים אחרת אם לא היו אילוצים כאלה. אפשר להזיז את העמודים אם מביאים קונסטרוקטור ובונים קורות תומכות אבל זה משהו שעולה כ-50 אלף ש"ח, רק כדי להתמודד עם עמוד אחד. זה ממש לא היה מתוכנן במסגרת התקציב שלי".

חלק מהעמודים הנמצאים בקירות נראים ישר לעין מכיוון שהם בעובי רחב יותר מקיר רגיל. קיר רגיל יהיה בעובי של  7-10 ס"מ, והעמוד הוא 20 ס"מ, ולכן הם בולטים בשטח. גם בתכנית הדירה המקורית ניתן לראותם. "הזמנתי גם קונסטרוקטור כי היה עמוד אחד שלא הייתי בטוח אם הוא עמוד קונסטרוקטיבי או לא. הוא לא יכל לומר לי בוודאות ואמר שניתן לעלות לקומה העליונה ולראות אם הוא ממשיך למעלה, ואם כן הוא עמוד קונסטרוקטיבי. הבדיקה הזו לא נעשתה ולכן תכניות נאלצו להשתנות באזור האמבטיה תוך כדי העבודות". מבחינת קונספט העיצוב, נמרוד החליט על גוונים בהירים בגלל גודל הדירה ובחירה בקווים נקיים. הצבע הלבן והניקיון "יישברו" בעזרת אלמנטים צבעוניים בריהוט.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או
אי של מטבח

כסאות צהובים מביאים לידי ביטוי את נקודות הצבע כחלק מהקונספט העיצובי

שיפוץ דירה - בחירת קבלן

פעמים רבות לאחר שרטוט התכנית האדריכלית כותב האדריכל עבור הלקוח את כתב הכמויות לכל החומרים הנדרשים לעבודות, ואת הצעות המחיר מקבל הלקוח בהתבסס על כתב הכמויות. במקרה הזה, השאיר האדריכל לקבלנים את כתיבת כתב הכמויות, עם הצעות המחיר. "תהליך הבחירה החל כשפניתי לאנשים שאני מכיר וביקשתי המלצות על קבלנים שהם מכירים ועבדו איתם", אומר נמרוד, "השגתי שמות של 5 קבלנים והבאתי את כולם כבר לראות את הדירה. בשלב הזה היתה לי תכנית ראשונית של אדריכל, ללא חשמל ואינסטלציה. כל אחד נתן לי הצעת מחיר. חלק כתבו לי כתב כמויות וחלקם כתבו בערך ללא כתב כמויות מסודר. 2 קבלנים מצאו חן בעיני במיוחד, המחירים שלהם לא היו הכי נמוכים אבל הווייב שלהם מצא חן בעיני. הם נראו אכפתיים והתקשורת איתם היתה טובה". נמרוד נפגש שוב עם שני הקבלנים שנותרו ובחר בסופו של דבר באחד מהם, עמו חתם על חוזה.  "זה היה חוזה סטנדרטי שהקבלן ניסח", אומר נמרוד, "היה חשוב לי במיוחד נושא של לוחות זמנים, אחריות ומוסר תשלומים. את התשלום פיצלנו ל-5, שכל אחד ישולם בסיום כל שלב. בנוסף, השארתי 3 אחוז לסוף. הקבלן אמר ש-3 אחוז זה גבוה, אבל אני התעקשתי".  

נציין כי סכום של 3 אחוז לחלק הסופי של העבודה הוא נמוך מאוד. הכוונה לשלב האחרון, לאחר תיקוני הריג'קטים של הלקוח. נציין, כי ישנם לקוחות המשאירים סכום מסויים לתקופה של כמה חודשים לאחר שיפוץ דירה אך הדבר אינו שכיח. לרוב, מקובל להשאיר הרבה יותר מ-3 אחוז לשלב האחרון של העבודה. מבחינת לוח הזמנים, העריך הקבלן שהעבודות יסתיימו תוך חודש. "הוא העריך את משך הזמן בחודש אבל לא התחייב על הזמן הזה, מכיוון שעשויים להיות דברים בלתי צפויים", אומר נמרוד, "לכן הוא התחייב לחודשיים. בסופו של דבר הוא סיים תוך חודש, ואז החל כל החלק של בעלי המקצוע המשלימים. הדרך בה בחר נמרוד את הקבלן היא דרך טובה מאוד, ונוסיף כי מומלץ לקבל על כל קבלן שיפוצים, מה חוות דעת של לקוחות עבר של, ולראות שיפוצים שעשה.

קניית חומר לבן ובחירת ספקים משלימים

השיפוץ החל ב-6.6, ובאותו היום סגר נמרוד את הזמנת המטבח. "ידעתי שזה לוקח חודשיים עד שהמטבח מגיע", הוא אומר, "וסגרתי שהוא יגיע בשבוע האחרון של יולי. במקביל קיבלתי הצעות מחיר על חלונות ודלתות לפני, אבל הסגירות היו אחרי שהשיפוץ התחיל. ידעתי שזמן הניפוק של הדלתות הוא 4-5 שבועות. ממה שאני חוויתי, השיפוץ עצמו הוא החלק הפשוט יחסית. ההרכבות שאחרי: הדלתות, מטבח, פרקטים וכו' - זה הסיוט הגדול. כל מה שלא תלוי בקבלן השיפוצים".

אחד הקריטריונים לבחירת אנשי המקצוע המשלימים הוא אותו קריטריון שכיוון את נמרוד בבחירת שיפוצניק - אותו "וייב" ותחושה של אכפתיות מצד בעל המקצוע. "זה רלוונטי לכל מה שקניתי בבית", הוא אומר, "המחיר כמובן שהיה לי חשוב, אבל היה לי יותר חשוב התחושה שבעל המקצוע נותן לי. שיפוץ מטבח זו דוגמה מעולה. הלכתי ל-3 מהחברות מהמובילות בשוק. בחברה אחת הם לא הסכימו לתת לי את המחיר הסופי. זה החל מכך שהם נתנו לי הצעת מחיר ואמרתי שזה רחוק מאוד מהתקציב שלי. ושאלתי אותם מה המחיר שיוכלו לתת לי. הם לא הסכימו לתת לי הצעת מחיר אלא אם אני סוגר איתם. זה עיצבן אותי מאוד. במקום השני שהייתי היה סבבה בוייב אבל הרגשתי שהם לא מתאבדים עלי. לא משקיעים מספיק". הבחירה בספק למטבח נפלה בסוף על רגבה, בעיקר בזכות החיבור עם המעצבת. "זו פעם ראשונה שהיא הציעה לי משהו שאחרים לא הציעו. משהו שונה לגמרי", אומר נמרוד, "היה אכפת לה, והיא ישבה איתי שעה וחצי. בהמשך היה לי משהו קטן באספקה שעשו פדיחה ולא ניפקו,  אבל בסוף תיקנו את זה. הארונות שבחרתי עשויים מעץ מלא עם צביעה בתנור. יש קלפות ענקיות למעלה וידיות אינטגרליות".

מטבח לאחר שיפוץ

המטבח של נמרוד לאחר סיום השיפוץ

את השיש למטבח - מסוג אבן קיסר - רכש אצל ספק נפרד שהוצע לו על ידי האדריכל, בחנות "ורונה" בדיזנגוף.  "עשו לי שם הנחה" אומר נמרוד, "ולמרות שבחרתי שיש מהסדרה החדשה, הייתי מרוצה מהמחיר. בדקתי בחברת מטבחים אם המחיר הוא טוב וגם עם הקבלן שלי שאמרו לי שכדאי לי ללכת על זה. את הקרמיקה לחיפוי הקיר במטבח רכש נמרוד אצל "הכוח" בתל אביב, אותו ספק שאצלו רכש את רוב הכלים הסניטריים. "לקח לי הרבה זמן למצוא קרמיקה שאני אוהב וראיתי אותה בחנות במחיר של 500 ש"ח למ"ר, כשהבטיחו לי הנחה של 50 ש"ח למ"ר", אומר נמרוד, "התקשרתי למאיר המהיר ושאלתי אם יש להם את הקרמיקה הזו. אמרו לי שכן, שאלתי מה המחיר, והם אמרו לי שזה יעלה לי 155 ש"ח למ"ר פלוס מע"מ. הוא היה יכול לקחת ממני 250 ש"ח, הוא גם יכל לקחת 350 ש"ח, ועדיין הייתי משלם ועדיין זה מראה מי הבן אדם".  

נציין כי נמרוד בחר לתכנן ולרכוש את המטבח אצל המשווקים הגדולים, אך ישנה גם אפשרות לקחת נגר לבניית המטבח, מה שיכול להתאים במיוחד למטבחים בעלי מידות לא סטנדרטיות.

פרקט וריצוף

לכלל הבית מלבד חדר האמבטיה בחר נמרוד בפרקט למינציה במקום במרצפות בגלל המחיר הנוח יותר מפרקט עץ. הפרקט נבחר אחרי שנבחר המטבח, מה שסייע בהתאמת הצבעים. את הפרקט התקין איש מקצוע שהגיע בעקבות המלצה של קבלן השיפוצים, במחיר זהה למה שהציעו בחנות הפרקטים. "חיפשתי פרקט הרבה זמן, ומה שבחרתי בסוך היה בערך הדבר היחידי שמצא חן בעיני", אומר נמרוד, "התברר שהוא הכי יקר בחנות. זה פרקט אקווה, מה שאומר שהוא עמיד פי 5 למים".

הקרמיקה שנבחרה לאמבטיה היא קרמיקה מצוירת בגודל של 20 על 20, המיועדת במקור לחיפוי קיר ולא לרצפות. "ראיתי את הריצוף הזה מפוזר, וזה היה רעיון של האדריכל שנשתמש בו לרצפה ונעלה לקיר", אומר נמרוד, "זו קרמיקה דקה יחסית. הקבלן אמר לי שזה לא מומלץ ליישם אותה על הרצפה אבל לא קיבלתי את העצה שלו. ככל שהקרמיקה קטנה יותר, המשמעות היא יותר עבודה לקבלן, כך שברור בעיני שהוא מעדיף ריצוף גדול יותר".

נציין, כי גודל אריח של 20 על 20 אכן נחשב קטן, וגודל של 30 על 30 הוא הגודל הקטן ביותר של אריח, שעדיין נחשב סטנרדטי. לכן, במקרים רבים יבקש הקבלן תוספת מחיר על עבודה עם אריחים כאלה, והדבר מקובל ושכיח. בהחלט יכול להיות שזו היתה הסיבה שהקבלן לא המליץ על יישום האריחים על הרצפה. בסיטואציה כזו, כדי להבטיח שהאריחים אכן מתאימים ליישום גם על הרצפה מומלץ לבדוק עם היבואן אשר יכול להבטיח שאין בעיה או לאשר אם אכן הקרמיקה אינה מומלצת לשימוש ברצפה.

מקלחת

חדר השירותים-מקלחת עם הריצוף החדש

דלתות

הדלתות שנבחרו לבית נקנו בשערי ברכה. הן דלתות עם מילוי פלקסבורד בצבע לבן עם חריטות של פסים לרוחבן. "התלבטתי בין דלת חלקה לדלת עם פסים, והחלק נראה לי פשוט מדי", אומר נמרוד, "הפסים האלה דרמטיים במראה וביוקרה שהם משדרים. בחרתי בחברה הזו כי קיבלתי עליה הרבה המלצות מהאדריכל שלי שאמר שהם טובים ואמינים, וזה היה חשוב לי. קניתי בסך הכל 3 דלתות פנים".

נציין כי בתחום הדלתות, פחות חשובה החברה המשווקת, מכיוון שהחומרים זהים פחות או יותר. תוספת של פסים כפי שבחר נמרוד מייקרת את המחיר.

אלומיניום

איש האלומיניום שנבחר לעבודה בבית הגיע מהמלצה של קבלן השיפוצים, והוא איש מקצוע העובד עימו באופן קבוע. "הקבלן הביא ספק אחד ואני הבאתי עוד ספק. משניהם קיבלתי הצעות מחיר", אומר נמרוד, "היה הפרש משמעותי במחיר של 5,000-6,000 ש"ח, אבל מה שבעיקר שיחק תפקיד בבחירה היה העובדה שהקבלן מכיר אותו וממליץ עליו. הוא עשה אצל הקבלן את החלונות בבית, והוא לוקח עליו אחריות. עם איש החלונות אפילו לא חתמתי על הסכם. חתמתי מול הקבלן ומבחינתי הוא צריך לקחת על זה אחריות. מה שכן חתמתי איתו הוא הזמנת עבודה, כולל אחריות על המנועים של התריס החשמלי, שהיא לשלוש שנים. חשוב לדעת שאי אפשר לייצר את החלונות לפני שהפתחים סגורים עם השיש. אבל אפשר למדוד לפני, להזמין חומר גלם, למדוד שוב בהמשך העבודות ומיד לאחר מכן להוציא לייצור".

נציין, כי מומלץ לחתום על הסכם נפרד עם כל בעל מקצוע בשיפוץ דירה ולקבל אחריות נפרדת. העובדה שנמרוד חתום מול קבלן השיפוצים כלל אינה מבטיחה שהקבלן לוקח על עצמו אחריות על עבודת איש האלומיניום.

שיפוץ דירה - סלון עם פרקט למינציה

הסלון עם פרקט הלמינציה והחלון

תאורה

הרכבת אביזרי התאורה נשמרה עד לסוף השיפוץ, והתאורה כולה נקנתה בקמחי תאורה. "לסלון קניתי מנורות מסוג אפ-לייטים, מנורות מלבניות שמעיפות תאורה למעלה. 5 נורות שנדלקות יחד מאותו המתג", אומר נמרוד, "לאזור במטבח קניתי מנורה פונקציונלית. שהחזרתי אותה כי היא לא היתה טובה, ואני צריך לרכוש אחת חדשה. מעל האי יהיו שלוש מנורות תלויות. נורות לד ואור צהוב. בכניסה יש מנורה דקורטיבית שחורה, המהווה רהיט בפני עצמו. את התאורה יתקינו לי חברים והאחים שלי".

נציין כי התאורה מהווה בדרך כלל הוצאה נכבדת במהלך השיפוצים, המגיעה לעשרות אלפי שקלים. כדאי לקחת זאת בחשבון בעת תכנון התקציב. כמו כן, אם אתם אמיצים ניתן לבדוק אפשרות של הזמנת חלק מגופי התאורה מאיביי או אליאקספרס.

פיקוח על עבודת הקבלן

במהלך עבודות השיפוץ התגורר נמרוד בדירה שכורה שבה גר לפני כן. הוא לא הגיע מדי יום לשיפוץ אלא השתדל להגיע בצמתים הקריטיים. גם האדריכל הגיע בצמתים החשובים. "רוב הזמן נתתי לקבלן לעבוד ללא הפרעות", אומר נמרוד, "הצמתים הקריטיים מבחינתי הם למשל שלב בניית הקירות ודברים שמתקבעים, ומאוחר יותר קשה לשנות. בקרמיקה באמבטיה כל אריח הוא עם דוגמה אחרת, וחשוב לדעת איך להניח אותם, למשל. בתיאום ציפיות מול הקבלן אמרתי לו שבמקומות שיש צורך לעשות משהו שונה מהתכנית או משהו שמחייב הוצאה נוספת לערב אותי".

נציין כי מלבד השלבים שהזכיר נמרוד, ישנם שלבים קריטיים יותר בתחילת העבודות, כמו שלב האיטום. כדאי לוודא שהקבלן מבצע עבודות אלה כהלכה.

זמן עבודה

עבודות הקבלן נטו (הריסות, חשמל, אינסטלציה, קירות, צבע וריצוף) הסתיימו תוך חודש. חודש נוסף לקח כל זמן התקנת האלמנטים המשלימים (הפרקט, החלונות, הדלתות, המטבח). "זה החל עם הפרקט, החלונות, דלתות שבאו אחד אחרי השני. איש הפרקטים הגיע שלוש פעמים: קודם כל הרכיב את הפרקט, לאחר מכן הוא בא שוב אחרי המטבח כדי לשים פאנלים. לאחר מכן בא להתקין משהו שלא הסתדר עם הדלת.  היה חשוב להבין את מה בא אחרי מה ולתאם, והאדריכל עזר לי להבין את הנגזרות".

נושא ההרכבות והתיאומים היה חשוב גם כשמדובר היה רק במטבח. "תוך כדי הבנתי איך זה עובד", אומר נמרוד, "קודם כל, מרכיבים את ארונות המטבח. לאחר מכן אפשר לשים את מוצרי החשמל. אבל יש עניין ספציפי עם המדיח, שאותו לא ניתן לחבר כי הוא חצי אינטגרלי. בהתחלה הזמנתי טכנאי למדיח ואז איש המטבחים אמר לי שאני לא יכול להזמין אותו עד שאין שיש. אז הבאתי את איש השיש למדוד, ורק אחריו איש המדיח יכול לחבר אותו לתשתיות, ובהמשך איש המטבחים שמתקין אותו בארון. כל אחד מהדברים הללו צריך לתאם ולתכנן מראש.  גז למשל לא ניתן לתאם עד שאין שיש. הכל נגזרת של נגזרת, והכל דרש הרבה תיאומים".

נציין כי דרך אחת לנסות ולפקח על לוח הזמנים לפני העבודות הוא בניית לוח גאנט לניהול הפרויקט. כדאי לנסות להיעזר בכלי הזה לפני העבודות ולתקן בהתאם להערות הקבלן או האדריכל.  

עצות למשפצים

בסך הכל, נמרוד היה מרוצה מהתוצאה הסופית, ומניסיון השיפוץ שלו יש לו כמה עצות למשפצים: "חשוב להגדיר מראש מהן הנקודות הקריטיות בשיפוץ דירה ולהיות שם", הוא אומר, "הטיפ השני שלי הוא לשבת עם הקבלן ולנסות להבין מהם כל הדברים הקטנים שצריך לקנות בשיפוץ דירה. למשל, הלקוח צריך לקנות את הפינות של האריחים באמבטיה, זה משהו שלמשל אני לא ידעתי. יש כל מיני דברים שלא לוקחים בחשבון, כי בכלל לא רואים אותם".

 נמרוד הכין מסמך המפרט מה מתוך כלל העלות של השיפוצים הוא באחריות הקבלן ומה באחריות הלקוח. מסמך זה מצורף כאן והוא יכול לסייע גם לכם בשיפוצים כדי לגבש את התקציב ולהבין מה עליכם לרכוש בתוך התהליך.

מסמך עלויות השיפוץ

יש כל מיני דברים שלא לוקחים בחשבון, כי בכלל לא רואים אותם.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה