בית

>

אדריכלים

>

מאמרים

>

איך בוחרים אדריכל?

תוכן עניינים

איך בוחרים אדריכל?

האדריכל הוא איש המפתח להצלחת הפרויקט שלנו. בחירה באיש מקצוע טוב תבטיח שיפוץ מוצלח. כך תעשו זאת נכון

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-23/07/2012 5 דק' קריאה

בעלי המקצוע בעלי ההכשרה המתאימה לתכנון וליווי שיפוץ הם אדריכלים או מעצבי פנים. מדובר בהכשרה שונה, כאשר אדריכלים מוסמכים גם לתכנון בנייה ועוברים תהליך הכשרה ארוך מאוד של לימודים אקדמאים הנמשכים 5 שנים, אחריהם תקופת התמחות ולבסוף מבחן הסמכה. מעצבי פנים אינם מוסמכים לתכנון של בניה, רק של שיפוצים, והם עוברים סוגי הכשרות שונות. לעומת האדריכלים המחויבים למבחני הסמכה כדי שיוכלו להירשם כאדריכלים, אין הגדרה בחוק למי שיכול לכנות עצמו "מעצב פנים". לכן מי שנושא בהגדרה הזו יכול לעבור מסלול לימודים ארוך במוסד אקדמי אך גם להיות בוגר קורס קצר. בתחום השיפוצים, ההבדל בשטח בין שני בעלי המקצוע לא תמיד ניכר. ישנם מעצבים בעלי שם וניסיון רב שעושים עבודות מדהימות וישנם אדריכלים שעושים לפעמים טעויות. מומלץ פשוט לבדוק כל בעל מקצוע לגופו ולסנן היטב.  

דבורה הורביץ

ציון 9.73 13 חוות דעת

תומר פדרמן

ציון 9.77 12 חוות דעת

אבשלום בארי

ציון 9.93 11 חוות דעת

לינוי לוינסון

ציון 10 9 חוות דעת

עפרון שרטוט לבן.

איך מגיעים לאדריכל או מעצב פנים?

ישנם כמה מקורות שדרכם ניתן למצוא מועמדים מתאימים לעבודה. בדרך כלל כדאי לשלב כמה מהן יחדיו (או את כולן) כדי לבחור כמה מועמדים אתם תקבעו פגישה:

פה לאוזן/ המלצות - השיטה הישנה והטובה הא גם המנצחת: מפה לאוזן. חשוב רק לשים לב שכל מעצב מתאים עצמו במידה מסוימת ללקוח, ולכן כדאי להסתכל על כמה עבודות שלו. כך ניתן לזהות את הקו האישי ולראות שאתם מתחברים לסגנון. בנוסף, כדאי לתחקר את הממליצים כמה שיותר ולשאול על המקצועיות, עמידה בזמנים, יחסים בין אישיים, מחיר וכו'.

אזור מגורים – בדרך כלל נוח מאוד לקחת מעצב פנים או אדריכל מהאזור שלכם. גם לא תצטרכו להוסיף כסף על נסיעות וגם יהיה נוח מאוד שהוא יוכל לקפוץ לדירה בהתראה קצרה. לכן, חיפוש גוגל פשוט של אדריכל או מעצב באזור שלכם יכול להניב גם איזו התחלה של כיוון. לא כדאי להשתמש בשיטה הזו כשיטת הסינון היחידה אלא להשלים אותה עם המלצות, שיטוט באתר האינטרנט וכו'.

בעלי מלאכה אחרים – אם כבר יצא שיש לכם בעל מקצוע אחר לשיפוץ כמו קבלן שיפוצים שאתם מכירים, איש אלומיניום או נגר, תוכלו לקבל מהם המלצות על אדריכלים או מעצבים שהם אוהבים לעבוד איתם ושהם חושבים עליהם טובות.

רשתות חברתיות – בפייסבוק יש הרבה קבוצות של עיצוב, שיפוץ ואדריכלות. זו דרך טובה לקבל שמות של בעלי מקצוע שעיצבו או תכננו בתים שמצאו חן בעיניכם. גם פינטרסט ואינסטגרם הן רשתות שיכולות לתת לכם קצה חוט לבירור על עיצוב שנדלקתם עליו. כמובן שאפשר לקחת שמות של מעצבים ואדריכלים מכתבות ומאתרי אינטרנט העוסקים באדריכלות. השלב הזה יכול לבוא גם מאוחר יותר. אתם יכולים למשל לקבל המלצה על בעל מקצוע ואז לבדוק את האתר שלו/פייסבוק/אינסטגרם וכו'.

מה הפרמטרים החשובים לבדיקה ואיך בודקים אותם

אצל רוב האדריכלים והמעצבים, אחרי שתיצרו קשר תקבלו פגישת היכרות חינמית. אם בשלב הזה בעל המקצוע נראה לכם, זה הזמן לבקש ממנו ממליצים והצעת מחיר. ישנם אדריכלים ומעצבים שעוד לפני הפגישה ישלחו לכם דף פרוגרמה שתמלאו, כדי שיוכלו לבוא מוכנים יותר ולחשוב מבעוד ועד על הצעות עבורכם. הדבר הבסיסי שחשוב כמובן לבדוק הוא נושא הזמינות. חשוב לבדוק שהאדריכל או המעצב זמינים בתקופה שבה אתם מתכננים את השיפוץ. אם לא – אין טעם בכלל להמשיך את התהליך.

אחרי שלב הפגישה אתם יכולים ליצור קשר עם הממליצים ולשוחח אתם בטלפון. ניתן גם ללכת לסיור בבתים עצמם (נהוג בדרך כלל שהמעצב או האדריכל יבואו אתכם). זהו שלב קצת מתיש מכיוון שאם יש לכם, למשל, ארבעה בעלי מקצוע ולכל אחד שלושה ממליצים, אתם יכולים לכתת את רגליכם כך שתהיו מותשים עוד לפני שהתהליך החל. לכו אפשר לפעמים להסתפק בשיחת טלפון, ולבקש כמה שיותר תמונות. מובן שאחד הפרמטרים החשובים ביותר הוא נושא התקציב ובדומה לבחירת קבלן – גם כאן לא כדאי לבחור בבעל המקצוע הזול ביותר ולצד זאת לזכור שהיקר ביותר אינו בהכרח הטוב ביותר. כדאי לבחור מישהו שהצעת המחיר שלו נראית לכם הוגנת.

הקשר האישי והכימיה גם הם פרמטרים חשובים ביותר. אם משהו מרגיש לכם קצת חורק וקצת לא נעים – הדבר רק יתגבר עם הלחץ והאינטנסיביות של תהליך השיפוץ. חשוב מאוד לבחור מישהו בראש שלכם, שאתם מרגישים שניתן לשוחח אתו בחופשיות ושיש דינמיקה טובה ביניכם.  

כדאי לבדוק עם בעל המקצוע מהי בדיוק ההכשרה שלו וכמה שנות ניסיון יש לו. כפי שציינו בהתחלה, ישנו רמות שונות מאוד של הכשרות ודרך טובה לבדיקת מקצועיות היא להבין איפה נמצא המועמד לביצוע השיפוץ שלכם. כדאי מאוד שלא להגזים ולא לבדוק יותר מארבעה אדריכלים או מעצבים. יותר מדי אפשרויות רק מקשות על הבחירה ויוצרות בלבול. כדאי להיות תכליתיים, להגיע לפגישה רק עם בעלי המקצוע שקיבלתם עליהם את ההמלצות הכי חמות ועשיתם עליהם את התחקיר הכי מדוקדק באינטרנט.

ישנם לקוחות הססנים שבוחרים בהתחלה לתמחר את עבודת האדריכל או המעצב לפי שעה, כדי לבדוק איך מתקדם. הדבר אפשרי אבל בדרך כלל מומלץ פשוט לבחור בחוזה עם נקודות יציאה מכיוון שתמחור לפי שעה ייצא פעמים רבות יקר יותר. אפשר לסגור בשלב הראשוני רק על שרטוט תכניות ואז לבדוק שוב אם מעוניינים בליווי בשלב העבודות. אם מדובר בעבודה קטנה, הבחירה בתמחור על פי שעה ראלית יותר.

מחירים

שיטת התמחור משתנה לפי סוג הפרויקט וסוג העבודה שיצטרך האדריכל או המעצב לעשות. התמחור לפי שעה יהיה כמה מאות שקלים. יש בעלי מקצוע המתמחרים לפי שטח הדירה כאשר המחיר יהיה בין 30 ל-150 ש"ח למ"ר. שיטה נוספת היא אחוזים מן הפרויקט – הטווח נע בין 8 אחוז ל-20 אחוז. כדי לבדוק את סדר הגודל של של המחיר הריאלי לעבודת בעל המקצוע לשיפוץ שלכם ניתן להיכנס למחשבון של אתר saf, המיועד לקבלנים ומעצבים ומסייע להם לתמחר את עבודותיהם.

מחפשים אדריכל ולא מצאתם ?

או

מחפשים אדריכל ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה