בית

>

אדריכלים

>

מאמרים

>

אדריכל פנים או מעצב פנים: מה ההבדל ומתי נזדקק לכל אחד מהם

אדריכל פנים או מעצב פנים: מה ההבדל ומתי נזדקק לכל אחד מהם

תוהים מה ההבדל בין אדריכל, מעצב פנים, אדריכל פנים והנדסאי אדריכלות? כאן נעשה לכם סדר, כולל מי מהם מתאים לשיפוץ ומה הפרמטרים לבחירה

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-21/08/2011 4 דק' קריאה

שלב התכנון של השיפוץ הוא שלב משמעותי ביותר בתהליך, זה שהופך את הרעיונות האילוצים והחלומות שלנו לשרטוטים מדויקים על נייר. לקראת שלב התכנון בתהליך של שיפוצים, נרצה לבחור בבעל מקצוע מתאים לתכנון וליווי השיפוץ שלנו, כזה שיידע לתרגם את הרצונות שלנו לתכניות ולרשימות חומרים מדויקות.

שלב חיפוש בעל המקצוע עשוי להיות שלב מבלבל בפני עצמו, וזה גם השלב בו רבים מהלקוחות מנסים להבין: האם כדאי לבחור באדריכל לתכנון שיפוץ או בכלל במעצב פנים? ראשית, כדאי לדעת שתכנון וליווי מקצועי של שיפוץ כללי בבית יכולים לבצע שני בעלי המקצוע: גם אדריכל וגם מעצב פנים. עם זאת, חשוב להבין את ההבדלים בין השניים ולהתעניין בהכשרותיהם ובניסיון הרלוונטי לפני בחירה באיש המקצוע המתאים לשיפוץ.

דבורה הורביץ

ציון 9.73 13 חוות דעת

תומר פדרמן

ציון 9.77 12 חוות דעת

אבשלום בארי

ציון 9.93 11 חוות דעת

לינוי לוינסון

ציון 10 9 חוות דעת

חדר מעוצב של בן נוער

עיצוב: מעצבת הפנים אביבה סיטון. צילום: שי בן אפרים

מה ההבדל בין אדריכל פנים למעצב פנים

ראשית, ישנו הבדל בסיסי בין שני סוגי בעלי המקצוע המתחיל בהכשרה המקצועית, ולהם נוסף מקצוע נוסף שרוב הציבור פחות מכיר - הנדסאי האדריכלות. מה ההבדל ומה רלוונטי לנו בשיפוץ? נעשה קצת סדר:

אדריכלים

אדריכלים מוסמכים לתכנון בתים ומחויבים לחמש שנים של לימודים במוסד מוכר בישראל. לאחר הלימודים הם מחויבים בתקופת התמחות כאשר בסיומה עליהם לעבור מבחן הסמכה, ורק אז יוכלו להירשם כאדריכלים מוסמכים. אדריכלות נלמדת בישראל בחמישה מוסדות בלבד, כאשר תעודת האדריכל מקנה להם את האפשרות לתכנן בתים פרטיים ולאחר ההסמכה הם מקבלים סמכויות תכנון שאינן מוגבלות.

מחפשים אדריכל ולא מצאתם ?

או
בית שתוכנן על ידי אדריכלים

פרויקט של "הלל אדריכלות". צילום: לירן שמש

הנדסאי אדריכלות

הנדסאי אדריכלות עוברים הכשרה קצרה יותר, של בין שנתיים לשלוש שנים, ובסופן הם מקבלים תעודת הנדסאי של משרד התמ"ת המאפשרת להם לבנות בתים פרטיים, אך לא מעבר לכך.

מעצבי פנים

מעצבי פנים עוברים סוגי הכשרות שונות. ישנם מעצבי פנים בעלי תואר (יש רק שלושה מוסדות אקדמיים בארץ בהם ניתן ללמוד את המקצוע לתואר). תואר שכזה דורש לא מעט - בין שלוש לארבע שנות לימודים, כאשר בסיומם הם רשאים לעצב חללי פנים בלבד. לעומתם, ישנם גם מעצבי פנים בעלי תעודה שלמדו בקורסים מקצועיים שונים. כאלה יש הנמשכים תקופה קצרה ועד קורסים שאורכים שנתיים.

ומה זה אדריכל פנים? האם הביטוי מתייחס למעצב פנים או לאדריכל? חשוב להבין שמבחינה מקצועית, בעל המקצוע היחיד שיכול להיקרא "אדריכל פנים" הוא אדריכל. כל שאר בעלי המקצוע האחרים אינם אדריכלים ולכן גם אינם אדריכלי פנים. רוב האדריכלים לא יכנו עצמם "אדריכלי פנים" מכיוון שהכשרתם מקנה להם את את היכולת לתכנן הרבה מעבר לאזור פנים הבית. אלה המכנים עצמם "אדריכלי פנים" יהיו לרוב מעצבי פנים שאינם אדריכלים, לכן על פי חוק גם אסור להציג עצמם ככאלה. מבולבלים? כדי להיות בטוחים שאתם בוחרים באיש מקצוע אמין, כדאי לברר איתו מה ההכשרה שעבר, ולהבין אם היא תואמת את האופן בו הוא מציג את עצמו.

תמונת אילוסטרציה - שולחן עם סרגל.

אז מה רלוונטי לנו לשיפוץ?

כל סוגי בעלי המקצוע שציינו לעיל, מכל סוגי ההכשרות, יכולים לבצע תכנון וליווי של שיפוץ: מעצבי פנים, אדריכלים והנדסאי אדריכלות. הבחירה באדריכל, הנדסאי אדריכלות או מעצב פנים בעל תואר עשויה לתת תחושה בטוחה יותר מכיוון שכך אתם יודעים שההכשרה שעבר היא רצינית וארוכה והוא אפילו קצת "אובר קווליפייד". עם זאת, גם מעצבי פנים בעלי תעודה יכולים לבצע פרויקטים של שיפוץ בצורה מקצועית ועם כישרון רב. בכל מקרה, כדאי לשאול איזה סוג של הכשרה עבר בעל המקצוע אותו אתם שוקלים לקחת לעבודת השיפוץ שלכם, לא להתבייש גם לבקש תעודה ולשמוע על ניסיון העבר שלו. 

סלון מעוצב

פרויקט של מעצבת הפנים חגית בכר. צילום: אבי קבלו

איך בוחרים מעצב פנים או אדריכל?

בחירת אדריכל או מעצב פנים די דומה לבחירה של כל בעל מקצוע אחר בשיפוץ כמובן שבשלב הראשוני כדאי לסנן לפי בעלי מקצוע הנמצאים קרוב למקום מגוריכם כדי שלא לשלם אקסטרה על נסיעות וכדי שבעל המקצוע יוכל להגיע לאתר בקלות ובמהירות. כדאי לערוך רשימה מצומצמת של אדריכלים או מעצבי פנים שקיבלתם עליהם המלצות, ורצוי לשוחח עם אותם ממליצים ולהבין בדיוק מה היה בפרויקט ומדוע הם ממליצים על בעל המקצוע. אם יש לכם כבר קבלן שיפוצים איכותי או בעל מקצוע אחר (כמו איש אלומיניום  או דלתות) שכבר לקחתם לשיפוץ - המלצה שלו על אדריכל או מעצב גם יכולה לסייע (אדריכלים וקבלנים הרגילים לעבוד יחד ובעלי שפה משותפת מהווים יתרון עבורכם בפרויקט). כדאי שלא ליצור רשימה ארוכה מדי כי אתם עשויים להתבלבל, וברגע שאתם מגבשים רשימה כזו כדאי להיפגש עם האדריכלים או מעצבים, לבדוק את הכימיה והשפה המשותפת וללכת לראות פרויקטים שעשו בעבר. 

כפי שציינו, אפשר לבדוק מהי ההכשרה של המעצב או אדריכל שקיבלתם המלצה עליו, וכמה שנות ניסיון יש לו. לאחר שלב הפגישות והצעות המחיר כדאי שלא לבחור דווקא בבעל המקצוע הזול ביותר (אלא אם הוא גם זה שעמו היתה לכם את הכימיה הטובה ביותר והכי אהבתם את העבודות והתלהבתם מההמלצות). חשוב מאוד לבחור באדריכל או מעצב פנים שנותן הצעה הוגנת ושכל שאר הפרמטרים - המקצועיות, הכימיה, הסגנון - הכי נראו לכם. כדאי לזכור שמדובר בדרך כלל בבעל מקצוע שילווה אתכם תקופה ארוכה וקצת לחוצה. כדאי מאוד ללכת עם מי שבאותו ראש אתכם, כדי למנוע קונפליקטים רבים ומתישים במהלך העבודות. גם כאן חשוב לחתום על חוזה המפרט בדיוק את העבודה שיבצע האדריכל, מה היא כוללת (למשל בקשה להיתר בניה, בניית תכנית אדריכלית, ליווי) ואת לוח התשלומים;

מחפשים אדריכל ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה