צ'קליסט חשמל: בשיפוץ דירה ובשגרה
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
נושא החשמל הוא נדבך מאוד מרכזי בבית. מלבד כל נושא הנוחות, האסתטיקה וההתאמה לצרכים נושא הבטיחות משמעותי מאוד. מערכת חשמל תקנית ותקינה יכולה להציל חיים.
התייעצנו עם חשמלאים מוסמכים וקבלני שיפוצים מנוסים וערכנו רשימה - צ'קליסט של דגשים וטיפים שכדאי ובחלק מהמקרים גם חשוב מאוד להקפיד עליהם כשעורכים שיפוץ בדירה ורוצים לחדש את מערכת החשמל, אך לא רק. גם אם אתם מתגוררים בדירה זמן רב, כדאי לעבור על הנקודות בצ'קליסט ולתת את הדעת על כל סעיף.
תכנון נכון של עומס החשמל, החלפה והתקנה חוטי חשמל בחיווט חדש ותקני, בדיקת הגנה מהתחשמלות היא בסיס חשוב וחיוני לאיכות החיים ולביטחון המשפחתי. עבודה מקצועית של חשמלאי בזמן השיפוץ יכולה להפוך את החיים בבית לטובים ובטוחים יותר בטווח המיידי וגם 20 שנים קדימה.
בטיחות בחשמל
-
מניעת התחשמלות: הארקה היא חיבור עם מוליך לאדמה שמטרתו לנתק את זרם החשמל במקרה של סכנת התחשמלות. החוק מחייב התקנה של הארקה בכל בית, אבל לפעמים נעשים שינויים בבית כמו בשיפוצים או בהחלפת צנרת מים מצינורות ברזל לצינורות פלסטיק, ובסיומם לא מוודאים מחדש שהארקה קיימת ותקינה. ישנם תקנים נוספים כמו הזרמת חשמל במתח נמוך במקלטים, שמטרתם למנוע התחשמלות, או כמו הפרד מגן בגינה, או בעבודה עם גנרטור. כל חשמלאי, בכל הדרגות יודע מהם התקנים - מומלץ לוודא את הנושא איתו.
-
ארון החשמל / לוח חשמל: הארון מכיל לוח חשמל המעביר את החשמל מחברת חשמל (או ממקור חשמל אחר) אל הבית. בארון צריך להיות לוח בקרה והגנה על מערכות החשמל בבית. למשל, במקרה של קצר חשמלי או עומס בצריכה הפסקים מגנים על הדיירים.
-
חיזוק הלוח ותקינות החוטים והחיבורים: כ-80% מהשריפות בבית נגרמות בגלל החשמל: חוטים שמתחממים, חיבורים לא תקינים או בורג רופף אחד בלוח. כל זה עלול לגרום לשריפה, כי מגע רופף גורם לחום, וחשמל שזורם בצורה לא טובה יוצר חיכוך וחום - וזה עלול לגרום לאש.
-
תקנים: כל חשמלאי עם רשיון מכיר את התקנים, כמו גובה השקעים מהרצפה (גובה מינימלי של 30 ס"מ), תקן לצינורות החשמל וכו'. אם עובדים עם חשמלאי מוסמך, עם רשיון מתאים לגודל החיבור - אתם יכולים להיות רגועים שהוא עובד לפי התקן.
-
בית חכם: יכול לעזור בעניין הבטיחות האישית, כי הוא לומד את הפעולות השגרתית בבית, אם יש חריגה מהשגרה הוא יכול לדווח עליה (כמו במקרה של פריצה לבית -הבית החכם יכול להפעיל את האזעקה).
מחפשים חשמלאי?

לוח חשמל תקני בדירה
תכנון נכון של החשמל בבית
מומלץ להכין טבלה עם כל צרכני החשמל בבית לפי עוצמת הזרם והמיקום שלהם - וכך ניתן לראות את העומסים הצפויים, ובהתאם לחלק את החלוקה בלוח. יש מכשירים או נקודות מסוימות שכדאי להפריד למעגלים נפרדים - את המקרר למשל, חשוב להפריד למעגל חשמלי נפרד. במקרה של קצר במעגל חשמלי אחר - המקרר לא יפגע. כך גם בתכנון של נקודות חשמל בגינה - קצר בגלל גשם לא יגרום לקצר בכל הבית.
כך גם בתכנון של שיפוץ בבניין שלם - ללוחות החשמל בבניין מגורים יש תפקידים שונים וכל אחד מיועד למערכות שונות - המעגלים צריכים להיות נפרדים וכך מעגל אחד לא יפריע לשני (התאורה בחנייה לא תפריע לתאורה בחדר המדרגות). כל ארונות החשמל הם בבעלות הדיירים ובאחריותם, הם צריכים לתחזק אותם גם מבחינה בטיחותית.
ג'קי, חשמלאי ראשי באלמגור הנדסת בנין:
"אני ממליץ לתכנן את נקודות החשמל לפי המכשירים החשמליים בבית, וכמה חשמל הם צורכים. למשל, תנור אפיה, מקרר, קומקום חשמלי, מיקרוגל ומדיח כלים – כל המכשירים האלה נמצאים במטבח והם צרכנים גדולים של חשמל. יצירת נקודות חדשות עם קו נפרד למכשירים כאלה מונעת בעיות של עומס וקפיצות בחשמל".
נקודה חשובה בתכנית החשמל, במיוחד בשנים האחרונות בהן חיי הסוללות של הטלפונים הסלולריים החכמים התקצרו ככל שהם הפכו משוכללים יותר, זה מספר נקודות החשמל ומיקומן. היום הצורך הזה הכרחי - ולכן חשוב להכניס את זה לתכנון: איפה הלקוח ירצה לטעון את הטלפון: במטבח - על השיש, בפינה בסלון, בחדר שינה ליד המיטה. כמה שקעים צריך בכל נקודה? למשל בחדר השינה ליד המיטה, מלבד המטען יש צורך במנורת קריאה קטנה ומתג לאור הראשי בחדר. תכנית חשמל מפרטת בין היתר את כמות ומיקום נקודות החשמל בשיפוץ וכשהיא ערוכה כראוי, קבלן השיפוצים המבצע יודע בדיוק מה לבצע ואין מקום לטעויות.
מחפשים חשמלאי?

תכנית חשמל לדוגמה (קרדיט: אפרת יעקבי, עיצוב וסגנון)
התאמת הבית לביקוש בחשמל
מומלץ לתכנן את הפאזות לפי השימוש. ניתן להגדיל את "רוחב הצינור" של כל פאזה (כל מערכת חשמל ביתית) מ-25 אמפר ל- 40 אמפר (ההרחבה כוללת תשלום לחברת חשמל), או לחלק נכון את עומס הצריכה בבית.
יש מכשירים חשמליים שצורכים הרבה חשמל - כמו כיריים חשמליות או מזגנים, לפני שקונים אותם כדאי לוודא שיש אפשות לחלק את הצריכה שלהם ל-3 פאזות (ל-3 מערכות החשמל בבית) זה תמיד חסכוני יותר. אם אין אפשרות כזאת מומלץ לחשוב איזה מכשירים צורכי חשמל מפעילים בו זמנית בבית ולחלק אותם לפאזות שונות - למשל, מזגן ותנור אפיה או מזגן ומכונת הכביסה.
אם השיפוץ הוא בדירה ישנה עם פאזה אחת (מערכת הולכת חשמל אחת), כדאי לשקול אחת מ-2 האפשרויות:
-
להגדיל את "רוחב הצינור" מ-25 אמפר ל- 40 אמפר (ההרחבה צריכה לכלול תשלום לחברת חשמל)
-
להגדיל את המערכת מפאזה אחת ל-3 פאזות (3 מערכות נפרדות להולכת חשמל), ואז להפריד בין המכשירים שצורכים הרבה חשמל. זה מונע קפיצות של חשמל בגלל העומס. אם מחליטים להגדיל ל-3 פאזות צריך להזמין את השירות בחברת חשמל (שירות בתשלום) כדי לחלק את המונה לאחר שמגיע חשמלאי שמכין את הבית עם החיווט והלוח. אחרי שהוא מסיים מגיע מהנדס של חברת החשמל לביקורת.
החלפת חוטי החשמל
מומלץ להחליף את כל חוטי החשמל בבית. זה לא טוב להתחבר אל הקיים כי אולי החוטים הקיימים ישנים ומתחממים, אולי הם לא יעמדו בעומס של מכשירים חשמליים חדשים שיכנסו לבית עוד שנתיים, כמו מזגן חדש או רדיאטור.
ג'קי:
"היה לנו לקוח ברעננה שלא רצה להחליף את החוטים בחדרים כי השיפוץ היה רק בסלון, אז הראתי לו איך חיברו בחדר חוטי חשמל חדשים לחוטים קיימים בתיקרה כדי לחבר מאוורר תקרה, וחיברו אותם באיזולרבנד – זה לא בטיחותי ומסוכן. לא צריך לקדוח בקירות, פשוט מושכים את החוטים הישנים ומחליפים. ואז אפשר להיות רגועים ל-20 שנה"

כבלי חשמל
אסתטיקה
מבחינה אסתטית, מקובל היום שחוטי החשמל ליד הטלויזיה, הממיר והרמקולים מוסתרים, ואז צריך לבנות תעלת מגשר בתוך הקיר.
כרמי:
"יש פתרונות יפים כמו שקע '4 מקום' המותקן בקיר, או '6 מקום' אם יש מכשירים חשמליים רבים באותו מקום: כמו מחשב, מסך, רמקולים, ראוטר, מטען ומנורת שולחן. יש שקעים המשלבים חשמל, תקשורת וטלויזיה כמו של חברת Gewiss שנותנים לבית מראה נקי ואלגנטי. אבל אין צורך להעמיס נקודות חשמל במקומות שלא צריך. זה יקר ולא אסתטי."
