בית

>

רצפים

>

מאמרים

>

סוגי דבקים - סוגי דבקים לקרמיקה ואיך מתאימים אותם לאריחים?

סוגי דבקים - סוגי דבקים לקרמיקה ואיך מתאימים אותם לאריחים?

ישנם סוגים שונים של דבקים המשמשים להדבקת ריצוף וקרמיקה. מדוע כדאי להכיר אותם? לו רק כדי לדעת אם יש בקשה מיוחדת שתרצו לבקש מהקבלן או כדי להבטיח שהוא עושה שימוש בחומרים הנכונים. הידע יכול לשמש אתכם והוא בטוח לא יזיק

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-25/01/2017 5 דק' קריאה

ה"חומר השחור", השם הכולל לכלל החומרים שרוכש הקבלן בתהליך השיפוץ, הוא חלק בתהליך שלרוב הלקוחות אין בו הרבה מושג. גם מי שמבין בעבודות שיפוץ ויודע בקווים כללים כיצד הן אמורות להתבצע לא תמיד ירצה להיכנס לרזולוציות של סוגי חומרים. בכל זאת, ישנם כמה תחומים בהם כדאי להכיר את חומרי הבניה, כדי לדעת מה לדרוש ומה לשאול את קבלן השיפוצים. אחד התחומים בהם נוכל לשפוך אור על החור השחור שהוא ה"חומר השחור" הוא סוגי דבקים להדבקת קרמיקה לחיפוי קירות וריצוף.

דבקים צמנטיים

בקווים כלליים ניתן לומר שישנם שני סוגים של דבקי קרמיקה, גרניט פורצלן או אבן. הסוג הראשון הוא סוג חומרים המבוסס על מלט, חול ותוספים. זהו סוג הדבק הנפוץ ביותר, המחולק למספר סוגים של איכויות המובדלות זו מזו בגמישות החומר וחוזק ההדבקה שלו. מכון התקנים קבע קריטריונים בת"י 4004 לרמת החוזק של כל דבק כאשר הדבקים מחויבים להיות מסומנים בהתאם. כך גם אתם כלקוחות תדעו להבדיל ביניהם ולהבין מה מסמן כל סוג ומה רוכש הקבלן.

C1 - הדרגה הראשונה של רמות החוזק, המדרגת את עוצמה שבה יש למשוך כדי לתלוש את האריח מהקיר. הבדיקה לכך נעשית על ידי הדבקת האריח, המתנה של 30 יום ומשיכת האריח. כאשר אריח מדורג כ-C1 המשמעות היא שהוא נתלש בעוצמה של חצי מגה פסקל (M.PA).

מדד נוסף הנוסף לדבק הוא T או TE המייצג את משך הזמן בו נשאר החומר אפקטיבי מרגע המריחה (כלומר, אם מרחנו חומר על אריח ועדיין לא הדבקנו, כמה זמן יוכל להחזיק במצב הזה ולהיות אפקטיבי עד שנואיל בטובנו להדביקו). תוספת T מצביעה על זמן השהייה של 20 דקות. כאשר קיימת תוספת ה-TE המשמעות היא שהוספו לו תוספים המאפשרים זמן השהייה המונע ממנו להתייבש למשך חצי שעה.

C2TE - זהו חומר חזק יותר כאשר ה-C2 מייצג את רמת החוזק של הדבק, פי שניים מ-C1TE, שייתלש מהקיר רק עם הפעלת עוצמה של מגה פסקל. ה-TE, שוב, מייצג את זמן ההשהיה של הדבק עד לייבוש.

שאדי מחאמרה

ציון 9.14 7 חוות דעת

עבדאללה ניג'ם

ציון 10 4 חוות דעת

נרי פרויקטים

ציון 8.76 58 חוות דעת

בנצי מסיקה

ציון 9.43 18 חוות דעת

תו תקן C1T
                                                                                                     

סוג נוסף של דבקים, דווקא חלשים יותר, נכנסו לשימוש עקב שימוש הולך וגובר באריחים זולים ופשוטים. גל ייבוא אריחי קרמיקה מסין, המכונים אריחי קרמיקה סופגת. הוביל לבעיות בקשר שבין האריח לדבק - הדבקים היו פשוט חזקים מדי עבור האריחים. למלט, אחד המרכיבים המשמעותיים בדבקי הקרמיקה, יש תכונה של התכווצות. כאשר החומר החזק המחובר לקרמיקה החלשה מתכווץ - הוא מפוצץ אותה. כדי להתמודד עם הדבקת האריחים הזולים ייצרו סוגי דבקים חזקים פחות המסומנים בצורה אחרת:

הסוג הבסיסי, C1TE הפך ל-C1TES1 ו-C2TE הפך ל-C2TES1 או C2TES2. מה שמייצג ה-S הוא הכנסה של דבק גמיש לתערובת, שיאזן את תכונת ההתכווצות של המלט.  S1 אומר שמכניסים אחוז מסוים של דבק גמיש, ו-S2 אומר כמות כפולה של דבק גמיש, לאריחים חלשים יותר.

כל הדבקים הצמנטיים שציינו מגיעים בצורה של אבקה, אותה מערבבים בשטח עם כ-25 אחוז מים. בדרך כלל הדבקים יגיעו בשק, ויעורבבו עם 3-4 ליטר מים. אופן היישום של הדבק מתחיל במריחת התשתית, ו"סירוק" הדבק עם מאלג' משוננת. במקביל יש למרוח את גב הקרמיקה ולהדביק בשיטה המכונה "רטוב על רטוב".

מחפשים רצף ולא מצאתם ?

או
הדבקת קרמיקה

דבקים אקריליים

ברוב רובם של המקרים נעשה שימוש בדבקים הצמנטיים, אם כי ישנם מקרים מסוימים בהם ייעשה שימוש בדבקים אקריליים. הסיבה לכך היא תכונות התכווצות והתפשטות הקרמיקה, לעומת תכונות התכווצות והתפשטות של חומרים שאינם סופגים. השוני במידת התכווצות החומרים בין הלילה לבין היום, בין החום לבין הקור מחייב דבק גמיש ואלסטי ש"יגשר" בין שני סוגי החומרים, ולכן לתמונה נכנס הדבק האקרילי. זה קורה כאשר מתבצעת הדבקת אריחים על לוחות גבס, עץ או ברזל.

הדבקים האקריליים מגיעים מוכנים בדלי (אין צורך לערבב בשטח עם מים כמו דבק צמנטי). חשוב לשים לב שכאשר מדובר בתשתית שאינה סופגת כמו למשל לוח גבס ירוק או לוח גבס לבן צבוע בסופר קריל, יש לערבב את החומר עם 20 אחוז מלט, שתפקידו לאלץ את המערכת להתייבש. יש לבצע את הערבוב רק עם תחילת העבודה, כדי שלא לייבש את המערכת.  

מתי משתמשים בכל סוג של דבק? לריצוף מספיק להשתמש ב-C1TE וכאשר מדובר בחיפוי קירות מומלץ ללכת על הדבק החזק יותר, ה-C2TE, כנ"ל גם באריחים גדולים במיוחד. דורון מחברת "נו ברנד" ממליץ בבית או בשיפוץ כללי להשתמש בדבק החזק יותר.  "ההפרשים במחירים אינם משמעותיים, ומתחילים מ-20  ש"ח לשק", הוא אומר, "בבית של 150 מ' צריך כ-20 שקים, והמשמעות היא הפרש של כ-500 ש"ח. בעיני זה הפרש לא גדול המצדיק את האיכות".

בכל מקרה, כאשר יש בידכם את המידע על סוגי הדבקים תוכלו לשאול את הקבלן באילו סוגי דבקים הוא משתמש, ולשים לב שאכן הם מתאימים לסוגי האריחים או התשתיות בביתכם. כל ייצרן או יבואן מחוייב לציין על גבי האריזה את סוג הדבק, ועם הידע שיש בידכם תוכלו להסתכל ולראות באיזה סוג נעשה שימוש אצלכם.

מחירים - דבקים לריצוף וקרמיקה

למטר רבוע יש בדרך כלל צורך ב-5 קילו. המחירים תלויים בסוגים השונים, כאשר שק של C1TE יעלה כ-50 ש"ח ו-C2TE כ-80 ש"ח. מחירי הדבקים האקריליים הוא כ-80 ש"ח לפח. בשיפוץ, מחיר הדבקים כלול במחיר הכללי של עבודות הריצוף שמבצע הקבלן. 

אנו מקווים שהמידע העשיר אתכם במעט... מידע כללי על סוגי החומרים בהם משתמש הקבלן יכול לסייע לכם להבין קצת את הנעשה בבית שלכם, מה לבקש והיכן לחייב את הקבלן לבצע את מה שמתאים לכם.

מחפשים רצף ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה