בית

>

חוקים, תקנות ומשפט

>

תוספת ממ"ד לדירה קיימת: מטרת הממ"ד ומה אומר החוק בעניין

תוספת ממ"ד לדירה קיימת: מטרת הממ"ד ומה אומר החוק בעניין

כל מה שחשוב לדעת על הוספת ממ"ד לבית: מה מחייב אותנו החוק, מה קורה כשאנו מגישים בקשה לתוספת בניה, מה חייב להיות בממ"ד ומה תהיה העלות המשוערת.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-13/09/2011 5 דק' קריאה

מטרתו של ממ"ד (מרחב מוגן סביבתי) היא להגן על תושבי הבית בשעת חירום מפני פגיעה של חומר נפץ מרסק ולספק מיגון בפני התקפות אוויר והתקפות טילים, שזמן ההתרעה בפניהן הוא קצר מכדי לאפשר גישה למקלט. בנוסף, ממ"ד משמש כמגן מפני חומרי לחימה כימיים. גישה אל ממ"ד הנמצא בתוך הדירה עצמה מצמצם באופן משמעותי את זמן ההגעה אליו, ולכן נחשב לפיתרון המיטבי במקרה חירום .

זוהי הסיבה שבשנות ה-90 הוחלט על הקמת ממ"דים בבניה החדשה בישראל. היתרון בכך שהמדינה מחייבת בניית ממ"ד בכל דירה הוא כך שגם אם באותו מבנה נוצלו כל אחוזי הבניה המותרים בהתאם לתב"ע המקומית, עדיין ניתן לבנות בו ממ"ד, בו ניתן לעשות שימוש גם כחדר רגיל. לחיוב הוספת ממ"ד יש משמעות נוספת גם כאשר מעוניינים לבנות תוספת לבית, במבנה שלא קיים בו ממ"ד.

הוספת בניה לבית קיים

בעלי דירות ובתים רבים המבקשים להגדיל את שטח דירתם, יכולים לעשות זאת על ידי תוספת בניה, אם יש להם אחוזי בניה שלא נוצלו. חשוב לדעת כי כאשר אנשים פונים ומבקשים היתר לבניית חדר נוסף, הוועדה המקומית יכולה להתנות את מתן ההיתר בהוספת ממ"ד לדירה. המשמעות היא, כמובן, הוצאה כספית ניכרת נוספת, אך הממ”ד יכול לשמש כחדר נוסף בבית, וכך המבנה זוכה לשטח נוסף. יש לדעת כי קבלת היתר לתוספת בניה, סגירת מרפסת, בנייה על הגג, הוספת חדרי שירות, בניית חדר נוסף הצמוד למבנה הקיים או ממ"ד, כרוכה בתהליך בירוקרטי מול הרשות המקומית שעשוי להימשך חודשים ודורש הגשת תכניות אדריכליות ומסמכים נוספים.

בתקנות שפורסמו ב-1992, הוחלט כי בכל בניה חדשה בישראל, יוקם מרחב מוגן. התקנות קובעות כי שטחו של הממד יהיה 9 מ"ר לפחות והוא ייחשב לשטח שירות, גם אם הוא משמש למגורים. כתוצאה מכך, ניתן למעשה להוסיף לכל דירה קיימת ממ"ד, גם אם נוצלו כל אחוזי הבנייה באותה דירה. ניתן להגדיל את שטחי הדירה על ידי הוספת ממ"ד, שלא קיים בדרך כלל בדירות ובבתים ישנים.

פיקוד העורף ובראשותו מהנדס הג"א של אותו אזור הם שמוסמכים לפטור מחיוב בניית ממ"ד בכל תוספת בניה. בבית משותף, נדרשת הסכמה של 60% מבעלי הדירות על מנת להוסיף ממ"ד לדירה קיימת. כמו כן, נקבע כי לא יגבו דמי היתר בעבור בניית ממ"ד במבנים קיימים המשמשים למגורים ושאין בהם ממ"ד או מקלט.

על מנת לזרז את התהליך, נקבע כי בבקשת היתר בניה לבניית מרחב מוגן, לא יידרש אישור ממינהל מקרקעי ישראל כתנאי להגשת הבקשה והם מראש לא יתנגדו לבקשה. כמו כן, לא יוטל היטל השבחה בעבור תוספת בניה בשל השבחת מקרקעין הנובעת מבניית מרחב מוגן.לפי חוק התכנון והבניה, ועדה מקומית אינה יכולה לסרב להתיר תוספת בניה של מרחב מוגן היות וזה לא נחשב לסטייה מתכנית הבית.

יצחק תורג'מן

ציון 9.82 7 חוות דעת

יהונתן חיו

ציון 9.67 6 חוות דעת

איימן עיראקי

ציון 9.8 87 חוות דעת

גרגורי בנימינוב

ציון 9.53 25 חוות דעת

מרחב מוגן

לקבלני שיפוצים המתמחים בבניית ממ"ד!

עלות בניית ממ"ד

חשוב לדעת כי עלות בניית הממ"ד משתנה בהתאם לתנאים בשטח: אופן הגישה לאתר הבניה, סוגי היסודות מקום, גובה מפלס הבית ועוד. עלות זו יכולה לנוע בין 70,000 ש"ח ועד ל-130,000 ש"ח. ממ"ד הוא לא רק חדר בטון מזוין, הוא חייב לעמוד במספר דרישות ולכלול את "סט הממ"ד": חלון הדף, דלת הדף עם קיר הדף ממוגן ומערכת לסינון אוויר שמתאימה לגודל הממ"ד. בנוסף, יש לוודא שהמשקוף של דלת הממ"ד יאפשר אטימה מלאה של החדר כנ"ל לגבי הדלת שתהיה בגודל הסטנדרטי המתבקש וכן חלונות הממ"ד שמגיעים בכיווני פתיחה ועיצובים שונים.

באשר למערכת סינון האוויר זו צריכה לכלול 3 צינורות אוויר שאמונות גם על שמירת טמפרטורה הרצויה בחדר וגם לסנן את האוויר שנכנס לממ"ד שכן תקיפת טילים בין אם כימית ובין אם ביולוגית יכולה לגרום לנזק קשה. ביישובים שנמצאים בחזית נרצה למגן את הממ"ד על אחת כמה וכמה וליצור חיזוק של המבנה מהקירות ועד התקרות. עובי קירותיו החיצוניים של הממ"ד צריכים להיות 20-25 ס"מ לפחות. לתקנות וההסברים המלאים על הקמת ממ"ד והמרחב המוגן ניתן לעיין באתר של פיקוד העורף.

עיצוב הממ"ד והמרחב המוגן

במקום להשאיר את הממ"ד כחדר אפלולי שיהיה בו שימוש רק בעיתות מלחמה וסכנה ניתן להפוך את הממ"ד לחדר ססגוני ונעים שהשהייה בו תהיה קלה יותר בעת הצורך ותשרה אווירה טובה יותר על השוהים בחדר.

השימוש הפופולארי ביות בחדרי הממ"ד הוא כחדרי עבודה או כמחסן, יש הבוחרים להפוך את הממ"ד גם לחדר ילדים. כשעושים הסבות שכאלו לממ"ד חשוב לקחת בחשבון את שימוש החדר בעת סכנה. כך למשל שהייה במחסן צפוף עם כל בני הבית תהיה חוויה לא נוחה ולא נעימה, באותה נשימה גם חדר עבודה או חדר ילדים שאינם מותאמים לשהות של מס' נפשות לאורך זמן לא יממשו את מטרת הממ"ד.

להלן כמה טיפים ורעיונות יצירתיים להפוך את המרחב המוגן ליותר שמח ונעים:

  • אם ישנה דלת ברזל מאסיבית ניתן להוסיף עליה מגנטים צבעוניים או להדביק תמונות. מגנטים יכולים להיות גם לוח משחקים: אותיות, חיות, משחקי זיכרון, שח-מט ועוד - שניתן למצוא בכל חנות משחקים גדולה.
  • רעשים של טילים נופלים הם אף פעם לא נעימים לאוזן ונרצה לבלום אותם כמה שיותר באמצעות שימוש בשטיחים, מזרנים ווילונות.
  • שימוש בטפט צבעוני או בצבע חי ומיוחד שיפיח חיים בחדר מומלץ מאוד. באותה נשימה במידה ונצטרך לישון בחדר לא נרצה לבחור צבע זועק מדי שיפריע את מנוחתנו.
  • כשחושבים על ממ"ד עולה לא פעם בראש אסוציאציה לחדר חשוך וזה מכיוון שגוף תאורה בודד לרוב תלוי מהתקרה. כדי לשמח את החדר ואת יושביו רצוי לשלב אהיל על המנורה הבודדה ואולי אף להוסיף מנורות קריאה או מנורות עומדות שיתנו עוד אור בחלל.
  • יש לזכור ששהייה ממושכת בממ"ד דורשת אמצעי ישיבה ומנוחה - שילבו של פופים, כורסאות, מזרונים, כרבוליות וכל אלו בצבעים חזקים ושמחים היא פיתרון אסתטי ופרקטי.

מחפשים עורך דין ולא מצאתם ?

או

מחפשים עורך דין ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה