בית

>

חוקים, תקנות ומשפט

>

מהו קבלן שיפוצים רשום?

מהו קבלן שיפוצים רשום?

ענף הבניה בכלל וענף השיפוצים בפרט, סובלים לא אחת מבעיות שנובעות מאיכויות לקויות שמקורן בכוח אדם לא מיומן, משימוש בחומרים לא מתאימים ולא תקניים ועבודה שלא על פי התקנים וההנחיות של הגופים השונים הממונים על ענף הבניה בארץ. על מנת להסדיר ולמסד את ענף הבניה, דורש משרד הבינוי והשיכון כי קבלנים יעברו בחינות והסמכות רשמיות שבסופן ירשמו בפנקס הקבלנים. בפועל, בשל תהליך הרשמה מסורבל, רק 90 אחוז מקבלני השיפוצים רשומים, וענף השיפוצים פרוץ.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-27/03/2011 4 דק' קריאה

מהו קבלן שיפוצים רשום

קבלן שיפוצים רשום הינו קבלן בעל ניסיון של לפחות 5 שנים, בוגר בית ספר להנדסאים, אשר עבר הכשרה מתאימה ומבחן שאיפשר לו להירשם בפנקס הקבלנים. כיום רק 2,000 קבלני שיפוצים רשומים ברשם הקבלנים, מתוך 18,000 שעובדים בענף. באתר האינטרנט של משרד הבינוי והשיכון ניתן לבדוק אם הקבלן אכן רשום בפנקס הקבלנים.

סוגי סיווגים של קבלנים רשומים

הקבלנים הרשומים מחולקים לסיווגים מסוגים שונים, כאשר הסוג הרלוונטי לקבלני שיפוצים הוא סיווג 131 א' שנקבע בתקנה בשנת 2003, המתייחס לשיפוצים. בשונה מקבלני בנייה, קבלן שיפוצים המבצע עבודות מבלי להיות רשום לא עובר על חוק, רק על תקנה שאינה נאכפת בפועל ואין לה שום משמעות מול החוק או חברות הביטוח.

האם יש יתרון כלשהו בהעסקת קבלן שיפוצים רשום? קבלן כזה אמור להיות תחת פיקוח של רשם הקבלנים, אליו ניתן לפנות במקרה של בעיה. ניתן להגיש תלונה כנגד קבלן באתר האינטרנט של משרד הבינוי והשיכון, ובמקרה של תלונה כנגד קבלן רשום הליכים משמעתיים יפתחו כנגדו מטעם רשם הקבלנים. על פי פרסום רשם הקבלנים, טיפול בתלונות על קבלנים רשומים יכולות להיעשות במישור המשמעתי בלבד – כמו למשל השעיה או הסרה מהרשימה. אין לרשם סמכויות חוקיות אחרות.

בנוסף, הטיפול בתלונות אינו הליך של בוררות שנותן הכרעה סופית כאשר עולות מחלוקות בין הצדדים, בהן יש צורך בגוף שיסייע בתיווך ופתרון הסכסוך כמו בית משפט או גוף בוררות. אם ישנן מחלוקות כספיות רשם הקבלנים אינו יכול לפתור אותן והוא אינו מטפל בתלונות המטופלות במקביל בבית משפט.

למרות הגוף המפקח, עדיין ישנם מקרים רבים בהם גם קבלנים רשומים נתבעים בבתי משפט, ועובדת היותם מפוקחים לכאורה לא מגינה במאה אחוז על הלקוחות. חשוב גם לשים לב כי גם אם לוקחים לעבודת שיפוצים קבלן שיפוצים רשום, הוא עשוי להעסיק תחתיו קבלן שיפוצים שאינו רשום שיבצע את העבודות בפועל. וכמובן - רוב קבלני השיפוצים פשוט מעדיפים לוותר על הרישום.

משיחות עם לקוחות גם למדנו כי תלונות שהגיעו לרשם הקבלנים על קבלני שיפוצים רשומים הסתיימו בלא כלום. מכך למדנו שגם בחירה בקבלן שיפוצים אינה מבטיחה עבודה מקצועית ויותר מכך - נראה שהגוף המפקח אינו בעל סמכויות מספיקות כדי לנקוט בסנקציות כנגד קבלנים רשומים.

חיים בן שבת

ציון 9.7 5 חוות דעת

אורי פמיני

ציון 9.54 13 חוות דעת

ערן אליאב - טופרויקט

ציון 10 3 חוות דעת

שחר רוטרמן

ציון 9.75 50 חוות דעת

שני קבלנים ליד בניין

עמדת שיפוצים פלוס

חשוב לציין כי העדר תעודת קבלן רשום אינה מצביעה בהכרח על חוסר מקצועיות או על רמה ירודה של קבלן השיפוצים אלא על כך שקבלן השיפוצים לא קיבל את ההסמכה הרשמית. ישנם כיום בשוק קבלני שיפוצים מעולים שאינם רשומים - ולצערינו גם להפך. 

מדוע קבלנים כה רבים אינם רשומים? בעבר הקבלנים דיווחו על תהליך הרשמה מסורבל וסיזיפי בדרך לקבלת ההסמכה, המקשה עליהם מאד. לכן, גם קבלני שיפוצים מהשורה הראשונה ויתרו על האפשרות להירשם.
בשנים האחרונות, התאחדות קבלני השיפוצים הצליחה לבצע שינוי משמעותי מול רשם הקבלנים ולאפשר לקבלנים טובים העומדים בתנאי הבסיס, לעבור את הבירוקרטיה והמבחנים בצורה מהירה עם אחוזי הצלחה מאד גבוהים.

מתי חייבים לעבוד עם קבלן רשום?

כפי שציינו לעיל: אם אתם מעוניינים לבצע עבודות בניה מסוגים שונים כמו תוספת בניה על הגג או הוספת חדר, הוספת מרפסת או בנייה מאפס של וילה, בית פרטי או בניין מחייבת עבודה עם קבלן רשום. קבלן שאינו רשום שמבצע עבודה מסוג זה מבצע עבירה פלילית.

ישנם מקרים נוספים בהם נזדקק למימון או סיוע מהמדינה, המחייבת עבודה עם קבלן שיפוצים רשום. הדבר נכון למקרים של שיפוצים אותם משלמת חברת הביטוח או המדינה (כמו במקרה של שיפוצים אחרי השריפות באזור חיפה), או שיפוצים להתאמת הבית לבעלי מוגבלות הזוכים להשתתפות במימון מביטוח לאומי או ממשרד הביטחון. אצלנו באתר אתם יכולים לראות מהו הניסיון המקצועי של קבלן ואת תעודת ההסמכה שלו, במקרה שאתם מחויבים לבחור בקבלן שיפוצים רשום.

מה נדרוש מקבלן השיפוצים

אם אתם לפני שיפוץ ורוצים באמת להגן על עצמכם, ישנן דרכים שתוכלו לעשות זאת, והן חשובות מאוד בין אם בחרתם בקבלן שיפוצים רשום ובין אם לאו:

הצעת מחיר - יש לדרוש מקבלן השיפוצים הצעת מחיר מפורטת. הצעת המחיר חייבת לכלול בפירוט את פרטי העבודה, כתב הכמויות, לוח הזמנים לביצוע וסיום העבודות ואת המחיר.

אחריות - על הקבלן חלה אחריות לאיכות העבודות. משך האחריות משתנה בהתאם לסוג עבודת השיפוץ והוא נע בין שנה לחמש שנים. במסגרת האחריות הקבלן חייב לתקן את התקלות שיתגלו, ללא תשלום נוסף ובתוך פרק זמן קבוע מראש.

חוזה - לאחר שסיכמנו עם הקבלן את תנאי העבודה יש לחתום על חוזה בו יפורטו כל העבודות בהתאם להצעת המחיר, יוסדרו עניין לוח הזמנים, המחיר והאחריות.

ביטוח – יש לוודא כי לקבלן ישנה פוליסת ביטוח תקפה הן לאחריות מקצועית והן לצד ג'.

יש לזכור, את הדרישות הללו עלינו לדרוש מכל קבלן שאנו מעסיקים, גם אם אינו קבלן שיפוצים רשום.

חפשו קבלן שיפוצים מומלץ!

מחפשים עורך דין ולא מצאתם ?

או

מחפשים עורך דין ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה