בית

>

קבלני גבס

>

מאמרים

>

בידוד אקוסטי ותרמי: המידע המלא למשפץ

בידוד אקוסטי ותרמי: המידע המלא למשפץ

אילו דרכים קיימות לשיפור בידוד אקוסטי ותרמי של קירות הבית? כל הפרטים על סוגי הבידוד השונים, החומרים והיישום

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-01/02/2016 9 דק' קריאה

בבואנו לבדוק את נושא הבידוד בשיפוצים או בבניה, ישנם שני נושאים עיקריים בהם ניגע: הראשון הוא הבידוד האקוסטי - כלומר, עד כמה הבית חשוף לרעשים. השני הוא הבידוד התרמי - עד כמה הבית חשוף לקור או לחום. כשלים בבידוד בשני האספקטים הללו יכולים לפגוע מאוד באיכות החיים שלנו. מפגעי רעש שמונעים שינה בלילות או פעילות שגרתית מקשים מאוד על חיי היום-יום. בית שקשה מאוד לחמם אותו בחורף ולקרר בקיץ דורש הרבה הפעלה של מוצרי חשמל, גורר הוצאות ופוגע בסביבה.

בידוד תרמי

בחינת יכולת בידוד תרמי של חומר נמדדת על ידי ערך הנקרא "מקדם ההתנגדות התרמית" (מסומן ב-R). ככל שההתנגדות התרמית גדולה יותר החומר יהיה בעל כושר בידוד טוב יותר. ישנו תחום ממוצע הנחשב כתחום הנוחות התרמית הנדרשת לאדם. בתחום זה, טמפרטורת הגוף נעה בין 36.5°C ל- 37.5°C , וטמפרטורת העור נעה בין 33°C ל- 35°C. שינוי בתנאים הללו פוגע בנוחות התרמית.

כדי לשמור על תנאי נוחות בחורף ובקיץ יש צורך במיזוג או חימום וכמות האנרגיה המושקעת בהפיכת התנאים לנוחים נגזרת מיכולת המבנה לבודד בצורה המיטבית. כך שמעבר לעניין הנוחות, ישנה סוגיה של חיסכון באנרגיה. באופן מפתיע, דווקא לאוויר יש יכולת בידוד גבוהה, וככל שחומר כולא בתוכו יותר אוויר, כך מקדם ההתנגדות התרמית שלו גבוה יותר. רוב חומרי הבידוד הם כאלה שבהם ישנה כליאה של אוויר, המגדיל את מקדם ההתנגדות התרמית. הבידוד התרמי של הבית חשוב במיוחד בקירות החיצוניים, המפרידים בין הבית לבין מזג האוויר שבחוץ. כאשר אנו עוסקים בבידוד תרמי בהקשר של גבס, רלוונטי לדבר גם על הקירות הפנימיים וגם על קירות חיצוניים, המשמשים בעיקר בבניה קלה. בחברת רוטנברג מסבירים כי במקרה של בידוד תרמי עובי חומר הבידוד יקבע את איכות הבידוד שהוא יספק. רמת ה-R שעלינו להגיע אליה כדי שהמבנה יבודד היטב מהבחינה התרמית הוא 1.5 ומעלה.

אורן שדה

ציון 10 3 חוות דעת

דוד זיגדון

ציון 9.52 16 חוות דעת

חאפז דיבה

ציון 9.6 5 חוות דעת

שחר חדד

ציון 9.25 14 חוות דעת

חומר לבידוד אקוסטי ותרמי

חומרי בידוד

ישנם חומרים שונים המשמשים לבידוד אקוסטי ותרמי. חלקם משמשים בעיקר בבניה קלה ובבניה בגבס כמו צמר סלעים וצמר זכוכית, חלקם משמשים בבניה קונבנציונלית כמו יריעות אלומיניום ופוליסטרן.  

חומר

תכונות

מחיר

יתרונות

חסרונות

צמר סלעים

גם לבידוד תרמי וגם לאקוסטי. מגיע במזרונים או לוחות בעוביים ורמות דחיסות שונות. משמש בעיקר לקירות גבס או לבניה קלה.

21 – 38 ש"ח למזרון באורך מטר ורוחב 60 ס"מ.

עמיד לריקבון ובפני מזיקים, לא מצטמק עם הזמן.

חומר פריך וקשיח ביחס לצמר זכוכית.

צמר זכוכית

מתאים לבידוד אקוסטי ותרמי. משמש למחיצות גבס, תקרות וגגות. עשוי מזכוכית..מגיע בצורה של מזרונים או גלילים.

 כ-145 ש"ח לגליל ברוחב 1.20 מטר באורך 20 מטר.

לא סופג לחות ולא שוקע. עמיד לעובד ומזיקים.

עלול להשתלשל כלפי מטה אם לא מקובע היטב.

יריעות אלומיניום

מגיעות בעוביים שונים. החומר בעיקר לבידוד תרמי אבל גם בעל תכונות אקוסטיות. משמש בעיקר בבניה יבשה לגגות ולקירות.

כ-11 ש"ח למ"ר.

 עמיד ללחות ולבעירה.

לרוב בשימוש בשילוב עם חומרים אחרים כמו מפוח להוצאת אוויר חם מהגג או חומרים המכילים בועות אוויר מה שמייקר את המחיר.

פוליסטירן מוקצף (קלקר)

חומר בידוד בסיסי המגיע בלוחות בגדלים שונים וברמות דחיסות שונות. 

 5 – 18 ש"ח ללוח בהתאם לעובי.

חומר זול.

אינו עמיד בפני מכרסמים.

צמר אדמה מינרלי

חומר מתקדם המשמש לבידוד תרמי ואקוסטי. משמש כמו צמר סלעים וצמר זכוכית לבידוד תרמי ואקוסטי בקירות גבס ובבניה קלה. 

 גליל באורך 20 מטר ורוחב 1.20 מטר יעלה 138 – 252 ש"ח תלוי ברמת הדחיסות.

גמיש, חומר ללא ריח, רמה נמוכה מאוד של אבק תוך כדי ולאחר התקנה.

מחיר יקר יותר יחסית.


בידוד תרמי בקירות פנימיים

החשיבות של הבידוד התרמי בקירות הפנימיים קריטית פחות מהקירות החיצוניים, אך עדיין חשובה כדי לשמר את הטמפרטורה בכל חדר וחדר. כיום יש נטייה לפזר מזגנים קטנים בחדרים ולא לבחור במזגן מרכזי ולכן אם הבידוד התרמי הוא טוב, ישנו חיסכון בחשמל. קיר גבס רגיל למחיצת פנים ייבנה מקוסטרוקציית מתכת, חומר בידוד בפנים ולוחות גבס משני הצדדים. כדי ליצור קיר עם בידוד תרמי טוב משופר יש להשתמש בחומר בידוד כמו צמר זכוכית או צמר סלעים, כאשר העובי המומלץ על ידי חברות הגבס הוא של 24 ק"ג למטר קוב. שימוש בכמות כזו אמורה לבודד בצורה מספקת את המחיצה הפנימית מבחינה תרמית.

בידוד תרמי בקירות חיצוניים

כאשר בונים חתך קיר חיצוני בבניה הקונבנציונלית, יש להקפיד על נושא גשרי הקור. הכוונה היא ליציקת הבטון סביב חלונות, חגורות ועמודים המהווים נקודת תורפה מבחינת הבידוד, לכן נהוג לצפות אותם בקלקר בעובי של ב-3 ס"מ. בגבס נעשה שימוש בקירות חיצוניים בעיקר בתחום הבניה הקלה. קיר רב שכבתי הנבנה בשיטה של בניה קלה יהיה בנוי מקונסטרוקציה של פלדה מגולוונת המחופה מצד אחד (פנים הבית) בלוח גבס ומבחוץ מלוח ייעודי לקיר חיצוני. קיר רב שכבתי ניתן גם לעשות בעוביים שונים, כאשר בדרך כלל הוא בעובי של 13 ס"מ. בין הלוחות נכנס חומר הבידוד, כאשר נהוג לבחור בצמר סלעים או צמר זכוכית בעובי של לפחות 24 צול. 

עוד נושא שיש להקפיד עליו בבניית קיר חיצוני הוא העיבוי, הנגרם ממפגש של אוויר קר מבחוץ הפוגש את האוויר החם מבפנים ומייצר טיפות מים. בקירות רגילים מונעים את הבעיה על ידי שכבת החיץ של הבידוד בגשרי הקור. תופעה זו אינה קיימת בקירות גבס. בנוסף, בעייה של חדירת רטיבות לקיר גבס יכולה להיפתר באופן מיידי על ידי חיתוך של הקיר ותיקון הבעיה, מה שפשוט יותר מבניה קונבנציונלית.

מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?

או
בידוד אקוסטי ותרמי בקיר בלוקים

בידוד אקוסטי

ישנם שני מושגים עיקריים אתם כדאי להכיר כאשר אנו עוסקים בנושא האקוסטיקה. האחד הוא הנחתת הקול המסומן בדציבלים (DB) והוא מתייחס למעבר הקול בין חדרים או לכמה נרצה להפחית בעוצמת הקול בין החללים. הערך השני הרלוונטי הוא ספיגה אקוסטית, המתייחס לאיכות הקול בחלל. כדי שלא יישמע הדהוד נרצה לספוג חלק מהקול, וערך זה מצוין ב-NRC. 

בחברת רוטנברג מסבירים כי כדי להבטיח בידוד מיטבי הקיר צריך להיות אטום בדומה לאופן בו נאטום כנגד חדירה של מים. כדי למנוע הדהוד חייבת היות חציצה בין חומרים קשיחים בבניית הקיר של חומרי בידוד כמו פס איטום וחומרי בידוד. לפי המלצותיהם, ככל שהקיר עבה יותר ובנוי מחומרים שונים בעלי תכונות שונות של מרקם ועובי כך יותר רעשים ייבלמו.

אם ישנה בעיה של אקוסטיקה לרוב מומלץ לבדוק כמה דציבלים אנו מעוניינים לחסום (ניתן לעשות זאת באמצעות מד דציבלים) ולבדוק מה הגובה בדציבלים של הרעש. סף הרעש המקובל הוא כ-40 דציבלים, כך שעלינו לרכוש חומרים מבודדים שיתנו לנו את המענה המתאים ויפחיתו את כמות הדציבלים כך שנגיע שוב ל-40.

בידוד אקוסטי ותרמי בקירות גבס

מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה