בית

>

קבלני בניה

>

מאמרים

>

בניית שלד: מה חשוב לדעת?

בניית שלד: מה חשוב לדעת?

שלב בניית השלד הוא שלב קריטי בבניית בית, וחשוב לוודא שהוא נעשה על הצד הטוב ביותר. לפניכם כל מה שחשוב לדעת על שלב זה בבנייה, לפני שיוצאים לדרך.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-01/06/2011 8 דק' קריאה

בכל בניין באשר הוא, נבנה תחילה השלד. כמו בגוף האדם, השלד הוא הבסיס עליו מושתת הבניין כולו, ולכן החשיבות של בניית שלד בצורה הטובה ביותר היא קריטית. בנייה נכונה של השלד חשובה לא רק מבחינה בטיחותית אלא גם משמעותית גם בהמשך לתקינות מערכות האינסטלציה, החשמל והאיטום. בנוסף לכך, הכנה נכונה של שלד הבניין תעזור לחסוך בזמן והוצאות מיותרות. השלד אחראי ליציבות המבנה ולאופן בו יתמודד מול כל המפגעים האפשריים כמו רוחות, גשמים, רעידות אדמה וכל שאר הפתעות שמזג האוויר הישראלי עשוי להביא עלינו. תהליך בניית בית אינו פשוט כלל, וחשוב להיות מודעים לפרטים המשמעותיים בתהליך. השלד הוא, כאמור, אחד המשמעותיים בהם, והפרטים הבאים יכולים לסייע לכם להבין יותר מה חשוב בתהליך. בכתיבת המאמר סייע לנו האדריכל אודי מסינגר.

סוגי בניה

לבחירה בבניה קונבנציונלית או בניה מתקדמת (הנקראת גם בניה קלה) יש משמעות גם בשלב השלד:

  • בנייה קונבנציונאלית – בניית שלד בשיטה זו היא הסטנדרט לרוב המבנים המוקמים בארץ כיום. תחילת הבנייה ביסודות הבניין, לאחר מכן קורות ועמודים ורצפת בטון בין קומות לבסוף הקירות נבנים מבלוק. שיטה זו נפוצה בשל עליות החומר הנמוכות והימצאותם של קבלנים רבים הבקיאים בה.
  • בנייה מתקדמת – בניית שלד מפלדה מתבצעת על ידי הקמת יסודות רגילים ורצפת בטון עליה יוקם שלד הפלדה. התקרות עשויות קורות פלדה עליהן מערכות טיח מתקדמות. את המבנה כולו מצפים ברשתות טיח או לחלופין אבן. הקירות הפנימיים יבנו מגבס חסין אש כאשר חומר מבודד מפריד בין הקיר החיצוני לבין הקיר הפנימי. שיטה זו מהירה יותר, מאפשרת חופש עיצובי גדול יותר ובשל עובי הקירות הנמוך (15 ס"מ) מוסיפה לשטח בתוך המבנה. השיטה הולכת ונהיית נפוצה יותר משנה לשנה, בשל הגדלת הביקוש, פיתוח חומרי בניין חדשים, ויותר קבלנים המצטרפים לתחום.

רוני קנופלר

ציון 9.96 18 חוות דעת

דר לפיד

ציון 9.53 54 חוות דעת

בניית שלד

מה חשוב לוודא בזמן בניית שלד?

כאשר אנו עתידים לבנות את ביתנו והגיע הזמן להתחיל בבניית השלד חשוב לוודא שהמודד המוסמך סימן את גבולות המבנה עבור הקבלן המבצע. על פי חוק, רק מודד מוסמך רשאי לסמן את גבולות המבנה, אין להשאיר משימה זו לקבלן. לפני תחילת היציקה הראשונה, חשוב לוודא שמהנדס הבניין המעורב בבניית הבית יאשר את תחילת העבודה ויפקח עליה באתר. בזמן היציקה, יש להזמין בדיקת עמידות לבטון, בדיקה זו מתבצעת במעבדה ומאשרת את חוזקו ועמידותו של הבטון. חשוב מאוד להזמין שנית את המודד לאחר ביצוע היציקה על מנת לוודא שהיא נעשתה בגבולות הנכונים. אישור המודד חיוני לשם קבלת טופס 4 (אישור אכלוס) מהרשות המקומית.

חשוב לתת לקבלן אור ירוק לביצוע אחרי שסיכמתם מראש כמה נושאים חשובים הקשורים לבידוד המבנה:

גשרי קור - ישנם אזורים המהווים נקודות תורפה מבחינת הבידוד התרמי, כמו עמודי וחגורת הבטון (שאינו חומר מבודד), באזורים הללו, כדי להבטיח בידוד מתאים מקובל ליישם קלקר אדקס כבר בשלב היציקות. חשוב לוודא פרט זה מול הקבלן.

בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את נושא הבידוד התרמי בתכנון חתך הקיר. בעיקר באזורים קרים או כאלה בהם הבדלי הטמפרטורה בין היום ללילה הם גדולים, מומלץ לבחור בבלוק חוץ בעובי 25 ס"מ. בנוסף, כדאי לבחור בחתכי קיר בעובי של 34 – 36 ס"מ שנועדו ליצור בידוד מוגבר. חתך קיר כזה יהיה מורכב למשל מהאלמנטים הבאים: טיח פנים בעובי 1 ס"מ, בלוק 10 ס"מ, לוח בידוד רונדופן 3 ס"מ, אוויר 5 ס"מ, בטון 10 ס"מ, טיח חוץ 1 ס"מ, אבן 4 ס"מ.

מחפשים קבלן בניה ולא מצאתם ?

או
שלד של בית

מיהו קבלן שלד?

בבנייה פרטית קבלן השלד הוא קבלן הבניה של כל הבית, וכחלק מכך הוא אחראי על על ביצוע בניית שלד הבית. בבנייה רוויה ישנם קבלנים האמונים על השלד בלבד. הבניה כוללת אנשי מקצוע רבים, אשר צריכים להשתלב בנקודות שונות במהלך הדרך: קבלן עבודות עפר שמכין את השטח ומבצע את עבודות החפירה, קבלן איטום שמבצע את עבודות איטום הרצפה; קבלן חשמל שמבצע את עבודות ההארקה, הכנות החשמל בקירות, בעמודים, בתקרה ובממ"ד; וקבלן אינסטלציה שמבצע את הכנות האינסטלציה בקירות, ברצפה, בתקרה ובעמודים. בשלבים מתקדמים יותר מצטרפים גם קבלן המיזוג והגגן.

מה חשוב לדעת על בעלי המקצוע המבצעים את עבודות התשתית:

  • קבלן האינסטלציה - את הביצוע של עבודות האינסטלציה במבנה יבצע קבלן האינסטלציה לפי תכנית האינסטלציה שתוכננה על ידי יועץ האינסטלציה בשלב גיבוש התכנית האדריכלית לבית. כבר בזמן היציקות מיישם קבלן האינסטלציה את צינורות הביוב והניקוז ומלווה את הבניה בנקודות חשובות עד להתקנת הכלים הסניטריים.
  • קבלן חשמל - חשוב לוודא כמובן שבעל המקצוע המבצע את עבודות החשמל במבנה הוא חשמלאי מוסמך. הוא פועל על פי תכנית החשמל שיצר האדריכל של המבנה. תפקידו הוא להניח צינורות מארונות הסעף של החשמל והתקשורת לארון החשמל של הבית, לדאוג להארקה ולהניח את התשתית למערכת החשמל הביתית.  
  • קבלן איטום - האיטום הוא אלמנט חשוב מאוד בגגות, בחדרים רטובים, במרפסות ובמרתף - אם יש כזה בבית. בנוסף, קיים איטום של קורות הקשר בהיקף המבנה, מבפנים ומבחוץ. חשוב לוודא שקבלן האיטום עובד עם חומרים בעלי תו תקן ומיישם אותם על פי התקן והמלצות היצרן. אם נבנה גם מרתף בבית, חשוב לוודא שהאיטום נעשה על פי הנחיות המהנדס. בנוסף, חשוב לוודא שאיש האיטום מבצע בדיקות הצפה באזורים בהם מיושמים חומרי בידוד כדי לבדוק את איכות התוצאה.

תהליך בניית שלד בבניה רגילה

בניית השלד תתחיל בקדיחה באדמה אדמה/בסלע ויציקת כלונסאות. בתוך הקידוחים מושחל כלוב עשוי ברזל המחוזק באמצעות בטון. על האדמה יוצקים בטון ולאחר מכן בונים את קורות הקשר - קורות המחברות את כלונסאות הבית.  התקרות והרצפות נוצקות מבטון בתוך תפסנות (תבניות מיוחדות) שבהן יש ברזל המיועד לחיזוק המבנה. יציקות הבטון צריכים לעבור תהליך של אשפרה (הרטבת הבטון) לצורך חיזוקו.

בשלב הבא נבנים הקירות החיצוניים באמצעות בלוקים, ואחריהם קירות הפנים באמצעות בלוקים או גבס. כל השלבים הללו אורכים בדרך כלל שלושה חודשים וכוללים גם במקביל עבודות של תשתית נוספות: איטום, חשמל ואינסטלציה, המבוצעות במקביל לעבודות הבניה.

תהליך בניית שלד לבית

הכשלים והליקויים האפשריים בבניית השלד

הכשלים והליקויים הנפוצים ביותר בבניית השלד הם סדקים בקירות ארוכים, מעל פתחים, בפינת החלון, במפגש בין הקירות והתקרה, סדקים או הפרדה בין הקירות והעמודים ועוד.

בנוסף, כשקיימת חוסר התאמה בין בניית השלד על ידי קבלני השלד לתוכניות של המהנדס כגון סטיות בגבהי המבנה, בטון לקוי והתרופפות הבטון, כתמי רטיבות, חלודה, שימוש בחומרים ירודים ואסורים כדי לחסוך בעלויות, הדבר יכול לגרום לכשלים חמורים בבניית השלד. בעלי מקצוע שאין להם את ההכשרה והניסיון המספיק לעסוק בבניית שלד עלולים לגרום לנזק קריטי שברוב הפעמים המקרים הוא בלתי הפיך. ישנם תקנים שבהם מוגדרים כל  הדרישות לתכונות החומרים השונים שמהם עשוי השלד ועל קבלני שלד לעמוד בתקנים אלה.

מי אחראי לכשלים בבניית שלד ?

כשמתכננים לבנות בית, קבלני שלד חייבים להיות חלק מהתהליך, כיוון  שחשוב להפקיד את עבודות השלד של הבית בידי קבלן שלד מוסמך. קבלן שלד אמיתי הוא איש מקצוע אשר רשום בפנקס הקבלנים, בהתאם לדרישות החוק בישראל. בחירה נבונה של קבלני שלד תביא לבנייה טובה, איכותית ולפי התוכנית הנדרשת והרצויה. בבניית שלד המבנה, הליקויים אם הם קיימים הם באחריותו של קבלן השלד האחראי על בניית הבית. הליקויים יכולים להיגרם לעיתים בעקבות רשלנותו של הקבלן או עקב טעות אנוש אמיתית. הקבלן צריך להיות בקיא היטב בכל תהליכי הבניה, להקפיד על עבודה יסודית ומדויקת וכמובן להשתמש בחומרים טובים ואיכותיים.

בחירת קבלן לבניית שלד

חשוב מאוד לקחת כמה הצעות מחיר מכמה קבלנים שונים, עמם נפגשתם בעקבות המלצות וחוות דעת מפורטות שקיבלתם. מומלץ גם לראות עבודות קודמות שעשו ולבקר אותם בשטח. אפשר להיעזר באדריכל או במפקח בניה לבחירת הקבלן המתאים. בעל מקצוע המבין בתחום גם יוכל לעזור לכם להשוות בין הצעות המחיר כך שתבינו על מה בדיוק אתם משלמים.

כדאי שלא ללכת על הצעה שנראית זולה באופן מיוחד, מכיוון שהדבר יכול להעיד על תוספות שיפתיעו אתכם בהמשך או אפילו על קבלן שאינו מתכוון באמת לסיים את העבודה. חשוב מאוד לחתום על חוזה מפורט מול הקבלן, שיכלול לוח תשלומים אשר ישאיר חלק נכבד לסיום העבודות, ויכלול גם פרטים בעניין האחריות. מומלץ לקחת מפקח בניה מקצועי שיהיה הנציג שלכם בשטח ויוכל לוודא שכל השלבים נעשים כהלכה.

בניית שלד

עלות בניית שלד

בניית שלד תעלה כ-1,300 ש"ח למ"ר יציקה. כאשר עלות הבניה מהווה 20 אחוז מעלויות הפרויקט כולו. 

ישנם אלמנטים רבים המשפיעים המחיר כמו רמת הנגישות, גודל המבנה, אם מדובר במפלס אחד או שניים, או אם הבית כולל בניית מרתף או לא. בבניית מרתפים – יש לקחת בחשבון גם עלויות של חצרות אנגליות ומדרגות. המחיר מורכב מנפח יציקת הבטון, עלות כלונסאות, תקרה וגג, כמות הברזל, עלויות קירות חוץ ומחיצות הפנים. לכך יוסיף הקבלן את עלות העבודה. 

חשיבות עבודות השלד

בניית השלד על ידי קבלני שלד הוא השלב הכי חשוב והכי קריטי בבנייה כיוון בנייתו משפיעה באופן ישיר על כל שאר שלבי הבנייה. השלד חשוב בשל הגורם הבטיחותי וגם כהכנה טובה לבעלי המקצוע האחרים שימשיכו בפרויקט: קירות, עמודים, ריצפה ותקרות ישרות וחלקות, יקלו על עבודות הטיח, הריצוף והנגרות. ליקויים שיעשו בזמן בניית השלד ישפיעו על איכות, אורך חיים ותנאי המגורים בבית.

חשוב להבין שאם יש בעיה אם אלמנטים הקשורים לגמר, התיקון הוא פשוט בהרבה מאשר כאשר מדובר בבעיות הקשורות לשלד. יש לנו את האפשרות להחליף ריצוף של כל חלקי הבית, להחליף או לשפץ מטבח, קרמיקה ואף לשפץ או לקנות משקופים וחלונות חדשים. לעומת זאת, את מרבית הכשלים והליקויים בעבודות השלד לא ניתן לתקן והם נשארים לתמיד. לא קיימת בפנינו האפשרות להחליף את שלד הבית. את התקרה ואת קורות הבית לא ניתן לפרק לאחר היציקה. לכן, בעבודות השלד, החשיבות של ביצוע מדויק, יסודי ותיקני הם מעבר להמלצה. את השלד חייבים לבנות מהחומרים האיכותיים ביותר ולעבוד עם  קבלני שלד מקצועיים, מיומנים ובעלי ניסיון. 

מחפשים קבלן בניה ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה