בית

>

תמ"א 38

>

שימור מבנים: מה המשמעויות ומה ההבדל בין שיפוץ לשימור?

תוכן עניינים

שימור מבנים: מה המשמעויות ומה ההבדל בין שיפוץ לשימור?

בשנים האחרונות ישנה נטייה להתייחס גם למבנים בני עשרות שנים בלבד כבעלי ערך היסטורי, תרבותי וארכיטקטוני. עקב כך, נוצרה נטייה לעבר שימור מבנים אשר תשאיר את אופי המבנה ותאפשר לדורות הבאים להנות מערכו.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-06/07/2011 2 דק' קריאה

במדינת ישראל היסטוריה של אלפי שנות התיישבות ובה מבנים עתיקים רבים המוגנים על פי חוק מפני הריסה או שינוי.
בשנים האחרונות ישנה נטייה להתייחס גם למבנים בני עשרות שנים בלבד כבעלי ערך היסטורי, תרבותי וארכיטקטוני. עקב כך, נוצרה נטייה לעבר שימור מבנים אשר תשאיר את אופי המבנה ותאפשר לדורות הבאים להנות מערכו.

מה המשמעות הפרקטית של שימור מבנים? מה ההבדל בין שימור לשיפוץ?

מה המשמעות הפרקטית של שימור מבנים?

כאשר מדובר במבנים אשר נבנו לפני שנת 1700 תקנות מחמירות בחוק אינן מאפשרות לעשות שינויים במבנה, למעט שינויים מינוריים.
מבנים שנבנו לאחר שנה זו אינם מוגנים על פי חוק ולכן בעליהם חופשיים למעשה לערוך כל שינוי במבנה. יחד עם זאת, החל משנות ה-2000 מנהל מקרקעי ישראל מגדיר יותר ויותר בתים ובניינים כבעלי ערך מעבר לערכם הכספי ומעודד שימור המבנים.

שימור מבנה יכול להעשות בכמה דרכים:

  • שימור המצב הקיים – תחזוקה של המבנה ויצובו, חידוש קל הכולל בעיקר ניקיון ושמירה על המצב הנוכחי של המבנה.

  • שיחזור – החזרת המבנה למצב בו היה בעבר ללא תוספות או שינויים. למעשה מדובר בשיפוץ כללי לא כולל שינוי חדרים, העתקת קירות, חלונות ועוד.

  • שיקום – חידוש המבנה מן המסד ועד הטפחות, שיפוץ יסודי, החלפת כל האלמנטים בבניין שניתן להחליך כגון צנרת, חיווט חשמלי, ריצוף וחיפוי, חלונות ודלתות, שינוי חלוקת חדרים, שיפוץ חזית הבניין, תוספות בנייה כגון מרפסות, מעלית ועוד.
    מטרת השיקום היא למנוע הריסה של מבנה בעל ערך מצד אחד ולהתאימו לשימוש מצד שני. לרוב, מקובל להשאיר את הקו הכללי של המבנה לשלבו עם עיצוב מודרני.

מה ההבדל בין שיפוץ לשימור?

כאשר עורכים שיפוץ בבית לו ערך היסטורי, תרבותי או עיצובי רב, הדגש הוא על שמירת האלמנטים הייחודיים למבנה.
לעומת שיפוץ "חופשי" בו ניתן לערוך כל שינוי ככל העולה על רוחו של בעל המבנה, שימור מתייחס לפרטים במבנה כבעלי ערך ושואף לתחזקם, לחדשם ולשמור אותם לרווחת הדורות הבאים.
כך למשל, בתי אבן קטנים בקיבוצים ומושבים עוברים תהליך של שימור בו מחזקים אותם, משפרים את עמידותם ומחדשים אותם מבלי לפגוע במראה המקורי של הבית.
דוגמא נוספת היא מבנים גדולים כגון בתי עיריות, בנקים, בתי שגריריות וכדומה שגילם הוא 80-150 שנה, בניינים אלו מחודשים ומותאמים לצרכי ציבור.

שימור בית צריך להיעשות על ידיקבלן שיפוצים המומחה לדבר, מבין את המשמעות הגדולה שבשימור מבנה בעל ערך עבור הדורות הבאים ויכול להתמודד מבחינה מקצועית עם מבנה בן עשרות רבות של שנים. 

 

שחר רוטרמן

ציון 9.74 48 חוות דעת

יצחק תורג'מן

ציון 9.82 7 חוות דעת

גיא כהן

ציון 9.96 12 חוות דעת

יהונתן חיו

ציון 9.67 6 חוות דעת

מחפשים תמ"א 38 ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה