בית

>

בניה ירוקה

>

אדריכלות ירוקה מה היא? - המגמה הסביבתית

אדריכלות ירוקה מה היא? - המגמה הסביבתית

המגמה הירוקה הולכת ומתחזקת ובאה לידי ביטוי גם בעולם האדריכלות. האדריכלות הירוקה שואפת לסיע לשמור על הסביבה ולפתח טכנולוגיות חדשות באנרגיות חלופיות. כיצד מגשימה האדריכלות הירוקה את מטרותיה ומה הם עקרונותיה?

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-25/07/2012 4 דק' קריאה

להיות ידידותיים לסביבה זו כבר לא שאלה בישראל. המגמה הירוקה הולכת וגוברת וחולשת על כל תחומי חיינו. הטכנולוגיות החדישות והמחשבה הרעננה מאפשרים לשלב את אלמנט הידידותיות לסביבה בכל דבר - במזון שאנו אוכלים, בבקבוקים שאנחנו ממחזרים, בחומרי הגלם מהם מיוצרים הרהיטים שלנו, בשיטות שלנו באתרי בנייה וכן בעולם האדריכלות, כך נוצרה האדריכלות הירוקה.

מה היא האדריכלות הירוקה?

אדריכלות ירוקה היא השקפת עולם שמטרתה ליצור פרויקטים אדריכלים תוך שמירה על הסביבה וזאת תוך ניצול מקסימאלי של אנרגיה טבעית כמו רוחף מים ושמש, ניצול מינימאלי של אנרגיה מלאכותית ולהשתדל ככל האפשר לא לפגוע במשאבים והאורגניזמים הטבעיים שלנו. האדריכלות הירוקה התעוררה בארה"ב ואירופה והגיע לארץ בשנות ה60 לערך ככל שההבנה כי סוג הבנייה שהיה עד אז הוא הרסני באופן בלתי הפיך לסביבה שלנו וכתוצאה ישירה על החיים שלנו גם. כשאנו פוגעים בהליך הפוטוסינתזה של החיים שסביבנו אנחנו פוגעים בצמחייה, פוגעים בבעלי החיים, פוגעים במשאבי המים על ידי זיהומם וצריכה מוגזמת ולא חסכונית שלהם וכל אלו חוזרים אלינו במעגל.
האדריכלות הירוקה מבינה שיש צורך קיומי לבנות ושאין לנו אפשרות להפסיק זאת, במיוחד נוכח גידול האוכלוסייה בכדור הארץ, עם זאת - היא שמה בחשיבות עליונה לשמור על האיזון בין האדם לטבע ולהתחשב בסביבה. להשתמש במשאבים הטבעיים הבלתי מוגבלים שזו נותנת לנו ולא לפגוע במשאבים הנכחדים וכן הלאה.

מה הן מטרות האדריכלות הירוקה?

האדריכלות הירוקה שואפת להקטין את צריכת האנרגיה בפרויקטים שלה וכן את הצריכה של חומרי גלם. כמו כן היא שואפת לשמור על חיסכון במים ככל האפשר - גם בתהליך הבניה וגם בתומו (יותקנו מערכות חסכוניות במים). האדריכלות הירוקה שואפת לשמור על האקלים, הקרקע, החי, הצומח והשטח הפתוח כפי שהם מבלי לפגוע בהם. כמו כן להקטין את כמות הפסולת המוצקה הנוצרת, למנוע זיהום מים ואוויר, להשתלב בנוף הטבעי וליצור איכות חיים טובה ברמה גבוהה.

כיצד נראה את השמירה על הסביבה באדריכלות הירוקה?

כאמור, האדריכלות הירוקה שואפת להפחית למינימום האפשרי את נזקי הבניה ולהפוך את המבנה החדש לחכם טכנולוגית שמאפשר לממש את המטרות של הגנה ושמירה על הסביבה. באמצעים הבאים נוכל לראות את האדריכלות הירוקה מיישמת את מטרותיה:

  • העמדה - הבסיס הראשוני ביותר לאדריכלות ירוקה הוא העמדה נכונה של המבנה על השטח הקיים. ההעמדה לוקחת בחשבון את המבט לרחוב, את הצמחיה מסביב והמבנה הטופוגרפי ככלל, אך מתחשבת בצמחיה, בעצמים ומבנים אחרים בסביבה. העמדה באדריכלות ירוקה תיקח בחשבון את האקלים באזור, את כיווני הרוח והשמש שישמשו את הבית בצורה הטובה ביותר תוך שמירה על היחס הנכון ביניהם. רוחות שיכנסו לפנים הבית יסייעו לנו לחסוך בחשמל לשם הפעלת המזגן ולחסוך בשימוש באנרגיה מלאכותית.
  • תאורה טבעית - אדריכלות ירוקה שואפת להשתמש בתאורה הטבעית ככל האפשר בכדי להכניס את החוץ לפנים ולחסוך בתאורה מלאכותית. עוד אלמנט חדש בעולם זה הוא שימוש בלוחות סולאריים שמאפשר להמיר את אנרגיית השמש לחשמל.
  • הצללה - הצללה נכונה של המבנה על פי חלוקתו לחדרים, שימושם וחלקים בבית שדורשים הצללה יכולה לסייע לנו לחסוך בעלויות של מיזוג אוויר בקיץ, כיוון והבית יתחמם פחות וניצול אנרגית השמש בעיתות החורף לחיסכון בעלויות חימום.
  • שימוש באנרגיה חלופית - שימוש באנרגיה חלופית כמו אנרגיתת השמש או הרוח מאפשר לנו לחסוך במשאבי אנרגיה אחרים. כך למשל חימום הדוד על ידי קרני השמש.
  • אוורור - כשמצננים את פנים הבית, מורידים את רמת הלחות ויוצרים אוורור טבעי טוב בבית השימוש במיזוג אוויר יהיה מינימאלי ורמת החיים תעלה על אחת כמה וכמה. על האוורור שולטים על ידי הצללה והעמדה נכונה של המבנה.
  • מחזור - מחזור הוא תחום חשוב מאוד שבא לידי ביטוי בשנים האחרונות בכל האספקטים של החיים שלנו. מחזור של מים מתחיל להיות יותר נפוץ על ידי שימוש במי כביסה, כיור ומקלחות, המכונים "מים אפורים" למטרות השקייה למשל. מחזור בא לידי ביטוי באדריכלות הירוקה גם במתן אופציה להפריד בפסולת פלסטיק, זכוכית ונייר על ידי הצבת מתקנים מיוחדים לכך. מחזור המבנה עצמו על כל פרטיו - השטיחים, הקירות, הארונות, החלונות - גם הוא מתווה דרך במחזור באדריכלות הירוקה.
  • בידוד - בידוד באדריכלות ירוקה הוא חלד חשוב מאוד במבנה. באמצעות חומרי גלם שונים ושילוב מתאים ביניהם יוצרים שכבת בידוד בקירות הבית, בחלונות, בגג ועוד. אלו מונעות משינויים קיצוניים בטמפטורה ומסייעים לחסוך באנרגיה לחימום או קירור הבית.

לסיכום, האדריכלות הירוקה היא דרך נוספת בה אנו מנסים לחסוך לסביבה שלנו כאב, להפסיק לכלות עד תום את המשאבים הטבעיים שלנו ולפגוע בחיים שסביבנו, כולל שלנו עצמנו. הטכניקות החדשות של האדריכלות הירוקה שהולכות ומתפתחות תדיר מאפשרות לנו ליצור מבנים בצורה חכמה יותר וידידותית יותר לסביבה.

יצחק תורג'מן

ציון 9.82 7 חוות דעת

יהונתן חיו

ציון 9.67 6 חוות דעת

איימן עיראקי

ציון 9.8 87 חוות דעת

גרגורי בנימינוב

ציון 9.53 25 חוות דעת

מחפשים קיימות בניה ירוקה ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה