ניקוי וחיטוי מאגרי מים

בכל מבנה שכולל יותר מחמש קומות קיים מאגר מים, אחד או יותר, ורבים לא יודעים שהם דורשים תחזוקה שנתית שכוללת ניקיון, חיטוי ובדיקה. מדובר בפעולה שנדרשת על פי חוק, ונועדה לשמור על בריאות הציבור בעת שימוש במים בבית, במשרד ובכל מקום ציבורי. המודעות הנמוכה של הציבור וחוסר ההיכרות עם דרישות החוק עשויים לגרום לליקויים במים ובמאגרי המים. את כל זה ניתן למנוע, ואנו נציג לכם את המידע הרלוונטי והמקצועי ביותר שיעזור לכם לדעת מה עושים, איך ומתי.

מאמר מאת יגאל קפלן

פורסם ב-23/12/2021 7 דק' קריאה

מתי צריך לבצע ניקוי וחיטוי למאגר מים?

על פי פקודת בריאות העם, החוק בישראל שמסדיר את הפעולות שעל מערכת הבריאות לבצע כדי לשמור על בריאות הציבור, יש לבצע ניקוי וחיטוי של מאגר מים לפחות אחת לשנה.

את מערכות המים של כל מבנה יש לנקות ולחטא גם לפני האכלוס הראשוני לאחר בניית המבנה, כחלק מהפעולות הנדרשות כדי למלא טופס 4 ולפני כניסת הדיירים.

מי מוסמך לבצע את העבודה?

ניקוי וחיטוי מאגר מים, וגם ביצוע של בדיקת מז"ח עליו נדבר בהמשך, מוסמך לבצע רק איש מקצוע שקיבל רישיון לניקוי וחיטוי מי שתיה ממשרד הבריאות. חל איסור על כל אדם או איש מקצוע אחרים לבצע את הפעולה ללא רישיון והסמכה ממשרד הבריאות, ואף מדובר בעבירה פלילית למי שיעשה זאת.

סוגי מאגרי מים

קיימים שלושה סוגים של מאגרי מים:

  • מאגר מי שתייה: מאגר מים גדול שממנו זורמים מי השתייה אל הברזים. מדובר בחדר בגדלים משתנים, עם פתח שמאפשר כניסה של אדם לתוכו.
  • אוגר מים חמים: מאגר מים קטן יותר שממנו זורמים מים חמים. מדובר בגוף קטן יותר ממאגר מי השתייה. למאגר זה סכנות גדולות יותר מבחינה תברואתית מלשאר המאגרים, משום שהטמפרטורות הגבוהות של המים הן מצע נוח לשגשוג של חיידק הליגיונלה. במקרה של מאגר כזה, החיטוי הוא חלק חשוב ביותר כדי למנוע את הימצאות הלגיונלה במים.
  • מגדלי קירור: מאגר מים שתפקידו לקרר את המבנה.

השלבים לניקוי וחיטוי מאגר מים

  1. ניקוז המים – לפני ניקוי המאגר, יש לנקז את המים לחלוטין עד לייבוש החדר. אי אפשר לנקות כאשר נותרו מים במאגר.
  2. ניקוי – לאחר שהמאגר מתייבש, ניתן להיכנס לתוכו ולנקות אותו ביסודיות. בדרך כלל נהוג להשתמש במברשות קשות או במכשירים מבוססי לחץ גבוה (גרניק). אין הבדל משמעותי בין הכלים השונים, אבל חשוב לציין שיש עדיפות למברשות קשות כי הן יכולות למנוע פגיעה בבטון תוך כדי התהליך.
  3. חיטוי – מבצעים חיטוי יסודי למבנה באמצעות סודיום היפוכלוריט.
  4. ניקוי חוזר – מנקים את המאגר שוב כדי להסיר את שאריות חומר החיטוי.
  5. מילוי חוזר – ממלאים את המאגר בחזרה ומחזירים אותו לשימוש.

הליך הניקוי והחיטוי של כל הסוגים של מאגרי המים הוא דומה. לאחר שתהליך הניקוי והחיטוי מסתיים, חשוב לבצע דיגום מיקרוביולוגי של המים ולשלוח למעבדה מוסמכת ע"י משרד הבריאות כדי לבדוק את רמת הכלור ועכירות המים. הדיגום מתבצע כאשר המאגר כבר פועל שוב, ולא דורש ניקוז או השבתה של המאגר. במקרה של מגדל קירור, יש לבצע גם דגימה של לגיונלה.

כמה זמן אורך התהליך?

אורך התהליך תלוי בגודל מאגר המים, ובמספר מאגרי המים בכל מבנה (יש מבנים שכוללים יותר ממאגר אחד). ככל שהמאגר גדול יותר, כך יארך זמן הניקוי והחיטוי שלו. במקרים של קשיים כמו נגישות, ליקויים או מפגעים משמעותיים, זמן התהליך צפוי להתארך. ניתן לומר שעבור בנייני מגורים, הליך הניקוי והחיטוי אורך כיום עבודה אחד בממוצע.

בדיקת מז"ח

מז"ח (מונע זרימה חוזרת) הוא מכשיר שמונע מהמים שמגיעים אל המבנה לחזור אל מערכת המים הציבורית שממנה הם הגיעו, והוא מותקן בכל בניין. מדובר בבדיקה בלבד ולא בניקוי, וגם הוא דורש בדיקה אחת לשנה. חשוב לדעת שברוב המקרים, איש המקצוע שיבצע את הניקוי והחיטוי יוכל לבצע גם בדיקת מז"ח, ולעתים שילוב בין השניים יכול להשפיע על המחיר הסופי שתשלמו על כלל התהליך.

סוגי ליקויים שיכולים להיות במאגרי מים

במאגר מים יכולים להיות מגוון סוגים של ליקויים: הזנחה והימנעות מטיפול למשך תקופה ארוכה שעשויים לגרום להצטברות של עובש או חיידקים, פגרי חיות שנכנסו אל המאגר בהיעדר אטימה מתאימה, נזילות, ליקויי בנייה ועוד.

מה משפיע על המחיר?

מחיר לניקוי וחיטוי מאגרי מים תלוי במספר גורמים עיקריים:

  • נפח המאגר: ככל שהמאגר גדול יותר, המחיר יגדל בהתאמה.
  • גובה המאגר: מאגר שממוקם במקומות גבוהים ודורש ציוד מיוחד יכול להשפיע על המחיר.
  • גישה: גישה לא נוחה וכזו שדורשת שימוש בציוד מיוחד עשויה להעלות את המחיר. במצב כזה ייתכן גם צורך בכוח אדום גדול יותר, והמחיר יושפע מכך.
  • ניקוז: לעתים לא ניתן לנקז את המאגר, ולכן יש צורך בציוד מיוחד כדי לבצע את הפעולה. השימוש בציוד, לצד הארכת זמן ההליך שכרוך בכך, ישפיעו על המחיר באופן משמעותי.

חשוב לציין שאי אפשר לקבוע מחיר אחד ואחיד לניקוי וחיטוי עבור כל מאגרי המים, וכל מקרה לגופו. המחיר צריך להיקבע על ידי איש מקצוע שיראה את המאגר ויזהה את כל הקשיים שהוא עשוי להציב בפניו ובפני הצוות שלו.

טעויות שכדאי להיזהר מהן

  • חוסר היכרות עם החוק: אנשים רבים פשוט לא מכירים את דרישות החוק, ואפילו לא יודעים שעליהם לנקות את המאגרים שנמצאים במבנה.
  • כניסה של אדם או בעל מקצוע למאגר ללא רישיון: יש להימנע מכניסה לתוך מאגר המים, כולל איש מקצוע שאין לו רישיון מתאים מטעם משרד הבריאות. כל פעולה כזו עשויה לפגוע באיכות המים, לסכן את הבריאות של דיירי המבנה ולגרום לנזקים למאגר עצמו.
  • ניקוי לא מקצועי: אנשים רבים חושבים שניתן לנקות את המאגר באופן עצמאי באמצעות סבון או חומרי ניקוי אחרים כדי לחסוך את עלויות הניקוי המקצועי. מדובר בטעות מסוכנת, משום שפעולה כזו עלולה לגרום נזקים משמעותיים למאגר עצמו וגם לפגוע באיכות המים ובבריאות של דיירי המבנה.
  • הימנעות מניקוז: חשוב לנקז באופן מלא את המים מהמאגר, ולייבש אותו לחלוטין. כל ניסיון לנקות את המאגר כאשר עוד יש בו מים לא רק שלא יתרום לניקיון שלו, אלא עשוי לסכן את הבריאות בשתיית חומרי הניקוי ובגרימת נזקים למאגר עצמו.
  • סגירה או איטום לא מספקים של המאגר: המאגר צריך להיות סגור ואטום לחלוטין מלכלוך או כניסה של בעלי חיים. אלו יכולים להישאר בתוך המאגר ולפגוע באיכות המים וגם במשאבות ובצנרת.

חשוב לדעת שגם במקרים שבהם התבצעו טעויות, ניתן להזמין איש מקצוע שיבצע את העבודה באופן מקצועי וישמיש שוב את המאגר. במקרים כאלה, יהיה צורך גם בניקוי ובחיטוי של צנרת המים כולה.

איך מתבצע איטום של מאגר מים?

ליקויים מסוימים עשויים לגרום לנזילות מהמאגר, וכתוצאה מכך הבטון והמתכות שבתוכו עשויות להינזק ולצבור בלאי. במקרים כאלה, ניתן לבצע איטום מאגר מים. חשוב לזכור שמאגר מים הוא אזור שיוצר לחצים גבוהים, שעשויים גם לגרום לסדקים, נזילות והעלאת קצב הבלאי של הבטון, וכל אלו עשויים לסכן את בטיחות דיירי המבנה. כדי לטפל בזה, ניתן לבצע שיקום ואיטום מאגר. התהליך חייב להתבצע באמצעות חומרים מאושרים ע"י משרד הבריאות, ובעל המקצוע המבצע צריך הסמכה ורישיון כדי לבצע את הפעולה. אלו שלבי התהליך:

  1. ניקוז – יש לנקז את המים ולייבש את המאגר לחלוטין.
  2. חציבה וגילוי המתכת – לאחר הניקוז, יש לחצוב בבטון המזוין שממנו המאגר עשוי, ולגלות איפה המים חדרו והגיעו אל המתכות שנמצאות בתוכו. רשת המתכת שמחזיקה את הבטון עשויה להתנפח כתוצאה מחלודה, ולשבור את הבטון לאורך זמן.
  3. טיפול במתכות שנחשפו – לאחר גילוי המתכות, יש לטפל בהן ולהניח חומר לאיטום בכמה שכבות.
  4. תיקון ושיקום של הבטון – חשוב לשקם את הבטון כדי למנוע ממנו מלהתפורר.

איך מזהים ליקויים במים?

גם אם מעולם לא ראיתם מאגר מים, תוכלו לזהות ליקויים ע"י שלושה פרמטרים עיקריים: ריח, צבע, וטעם. למים יהיה ריח מוזר, יהיה להם צבע חריג והטעם שלהם יהיה רע

איך ניתן להימנע מטעויות או מליקויים במאגר המים?

  • הכירו את החוק: אם אתם בעלי בניין או אחראים על תחזוקת מבנה כמו וועד בית, קראו את דרישות החוק של משרד הבריאות, וכך תדעו מה עליכם לעשות ומתי.
  • דרשו רישיון מבעל המקצוע: אל תתביישו לדרוש ולראות את הרישיון של בעל המקצוע. הרישיון יעיד על כך שבעל המקצוע עבר הכשרה מתאימה והוא מוסמך ע"י משרד הבריאות לטפל במאגר המים שלכם. ההכשרה צריכה לכלול גם ניקוי וחיטוי מאגר המים, וגם הכשרת עבודה בגובה/חלל מוקף.
  • איש מקצוע לא עובד לבד: בתחום הזה, אין לעבוד לבד. אם איש מקצוע מגיע ללא צוות, כדאי לבדוק מדוע הוא עובד לבדו משום שמדובר בפעולה שאסורה על פי משרד הבריאות.
  • דאגו לביטוח צד ג': זכרו כי אנשי מקצוע שפועלים במבנה שלכם עשויים להיפגע תוך כדי עבודה, בנפילה/פציעה/תאונת עבודה אחרת. דאגו לביטוח צד ג' שיכסה אתכם, וימנע מכם תביעות משפטיות או פיצויים בעלויות גבוהות במקרים כאלה.

סיכום

ניקוי וחיטוי מאגר מים הוא לא פעולה שנדרשת רק כדי לעמוד בחוק, אלא גם כדי לשמור על הבריאות ולצרוך מים נקיים וראויים לשימוש. חשוב להכיר את דרישות החוק ולעמוד בהן, ולהזמין רק אנשי מקצוע מוסמכים שיוכלו לבצע את העבודה ולהשאיר אתכם עם מאגר תקין ומים נקיים. אל תתפשרו על איכות העבודה, אל תפחדו לבקש מבעל המקצוע לראות רישיון ואל תוותרו אם את חושדים שמדובר באדם שלא יודע איך לבצע את העבודה כפי שהיא נדרשת בחוק.

מחפשים ניקוי וחיטוי מאגרי מים ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה

ניקוי וחיטוי מאגרי מים

נמצאו 0 מאמרים

לא נמצאו תוצאות