התקנת דודי שמש: כל מה שצריך לדעת עליהם ועל בעלי המקצוע

דוד שמש הוא אחד המוצרים "הישראליים" ביותר: הוא נמצא על כל גגות ישראל, מחויב בהתקנה בכל נכס חדש על פי חוק (באחריות קבלן הבנייה) וכולל מגוון פתרונות שישמרו על איכות החיים והמקלחת החמה.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-02/03/2021 9 דק' קריאה

מאחר ואין התלבטות שהיא לגבי התקנה או אי התקנת דוד שמש בבתים חדשים, הבחירה במערכת החימום על רכיביה, אפשרויותיה, מתקיניה ורכיביה תתרחש כאשר אתם זקוקים להחלפה או תיקון. 

בכתבה הבאה תקבלו את כל המידע המקיף בנוגע לפעולתם של דודי שמש, כיצד לבחור מתקיני דודי שמש, מהם המחירים לכל סוגי העבודות וכיצד להימנע מתקלות אפשריות. 

התקנת דוד שמש – מה חשוב לדעת?

התקנת דודי שמש, דודי חשמל, מערכת מרכזית בבניין או מערכת חימום סולארית מתבצעת בישראל רק על ידי אנשי מקצוע מוסמכים ומורשים. על פי החוק, הקובע התקנת דודי שמש בבתים משותפים, בעל דירה רשאי להתקין דוד שמש בכפוף להסכמתם של כלל הדיירים. בבניינים חדשים יש להתקין ב-7 הקומות העליונות מערכת סולארית לאספקת מים חמים (באחריות הקבלן). בבתים קיימים, יש לבדוק מהי המערכת הקיימת על מנת לוודא למי פונים במצב של תקלה.

בישראל ישנו תקן אחיד הקובע מהי התקנת דוד תקנית ומהם כל אביזרי החובה שחשוב להשתמש בהם במהלך ההתקנה. ההתקנה עצמה תכלול פינוי של המערכת הקודמת (אם יש), התקנת שסתום ביטחון אל חוזר, ברז ערבול (ווסת שתפקידו למנוע כוויות) וברז ניתוק, התקנה (או החלפה) של צנרת הנחושת בין הקולט לדוד ובין הדוד והקולט וכן פריסת אורך של 4 מטרים לכל היותר מהצנרת של הדוד לדירה עצמה.

עודד דורון

ציון 10 3 חוות דעת

שחר דהן

ציון 10 7 חוות דעת

רזיאל אינסטלציה

ציון 9.86 14 חוות דעת

קובי חכם

ציון 9.6 32 חוות דעת

החלקים הקיימים בדודי שמש

שני החלקים המרכזיים בדוד הם מיכל פלדה האוגר אליו את המים וקולטי שמש. קרני השמש "נספגות" בקולטים ומהם מועבר צינור המוזרם אל מיכל הדוד עצמו. הפעולה תתרחש כך שכמות המים החמים שהתרוקנו יוחלפו במים קרים חדשים המתחממים בקולטים ומבצעים שוב את אותה הפעולה.

דוד שמש מחיר

בעת החלפה או התקנה של דוד שמש, קיימים 4 דברים המשפיעים על המחיר:

  • נפח הדוד
  • גודל קולטי השמש והצורך בקולט אחד או שני קולטים

  • אבזור נלווה הכולל חלקים תפעוליים שיאפשרו למערכת לפעול בבטיחות ובאפקטיביות

  • מורכבות הגישה של מתקין הדודים לגג בהינתן תנאים כמו גג שטוח או משופע.

לפניכם המחירון המלא המתייחס להתקנת דודים, החלפת רכיבים ותיקונים:

התקנת דוד שמש

3,000-4,000 ₪

התקנת קולט שמש לדוד (נפח קטן של 80 ליטר)

2,200 ₪ - 2,000 ₪

התקנת קולט שמש לדוד בנפח 120-150 ליטרים

2,400 ₪ - 2,200 ₪

התקנת קולט שמש לדוד בנפח של  200 ליטרים

2,800 ₪ - 2,600 ₪

ניקוי אבנית בקולטי השמש (שטיפה פנימית של הקולטים)

500 ₪ - 300 ₪

התקנת מסנן אבנית

550 ₪ - 450 ₪

טיפול תקופתי הכולל תיקון נזילות, שטיפה מלאה וניקוי אבנית

800 ₪ - 500 ₪

תיקון נזילה בדוד שמש

250-400 ₪ (בהתאם לאורך הצינור שנדרש להחליף)

החלפת פלאנג' בדוד שמש

450-800 ₪

החלפת דוד שמש

1,800-2,500 ₪ (המחיר מתייחס לדוד בנפח ממוצע של 120-150 ליטרים)

תיקון קצר בדוד

250-400 ₪

החלפת גוף חימום בדוד שמש

400-750 ₪

החלפה או תיקון של תרמוסטט

250-700 ₪

ניקוי חיצוני ותיקון סתימות בקולטי שמש

250-550 ₪

החלפת קולטי שמש

1,650-2,500 ₪

התקנת שעון שבת

350-450 ₪

התקנת טיימר

300-500 ₪

התקנת מאיץ חום בדוד שמש

300-450 ₪

החלפת שסתום פורק לחץ ושסתום אל חוזר

300-400 ₪ (העלות הממוצעת של כל רכיב בפני עצמו היא כ-250 ₪)

החלפת מעמד הדוד

600-800 ₪

תיקון דודי שמש – תקלות נפוצות

נזילה

מדובר בתקלה הנפוצה ביותר בדודי השמש, הנגרמת ממקור אפשרי כמו צנרת הדוד או קולטי השמש. חיבור רופף, חירור או פגם כלשהו בצינור עצמו עשויים לגרום לנזילה.

אפשרות נוספת היא נזילה מהפלאנג'

אותה פלטת ברזל המתפקדת כתרמוסטט ואחראית לחימום המים בפועל. החלדה והתיישנות הפלאנג' או הברגים שלו יוצרת חורים וסדקים הגורמים למים לטפטף החוצה. רכיב זה גם צובר אבנית רבה ומחייב החלפה אחת למספר שנים. לכן מרבית התיקונים ברכיב יבוצעו על ידי החלפת חלקים בפלטה או בהחלפה מלאה של כל הפלאנג'.

מקור נזילות שלישי במספר שייתכן בדוד המים הוא הדוד עצמו. כאן התיקון עצמו יהיה יקר ומורכב יותר, מאחר שבדרך כלל לא יהיה מנוס מהחלפה מלאה של דוד השמש. דוד נוזל פירושו דוד שניזוק, כך שנוצרו בו חורים שהתיקון שלהם לא אפקטיבי במיוחד ובוודאי שלא לאורך זמן.

מחפשים מתקין דודי שמש ולא מצאתם ?

או

דוד חשמל שאינו מתחמם

צרה קשה במיוחד בחורף, בה ההמתנה המיוחלת למים חמים מתרחשת עוד ועוד, מבלי שהמים מתחממים בפועל. תקלה זו עשויה להיגרם כתוצאה מקצר חשמלי, למשל קפיצה של החשמל בעת הדלקת הדוד או בעיה כלשהי במגעים. האפשרות הראשונה היא להזמין חשמלאי שיאבחן את התקלה וינסה לפתור אותה אם ביכולתו לעשות זאת.

האפשרות השנייה היא להזמין טכנאי דודי שמש שלא יוכל לבדוק את מערכת החשמל עצמה, אך יוכל להבין האם מקור הבעיה הוא בפלאנג' עצמו ויש להחליפו.

במצב שבו לא נגרם קצר חשמלי אך הדוד עדיין נמנע מלחמם את המים, ייתכן שמדובר בהצטברות אבנית קשה על גוף החימום או הפלאנג'. האבנית סותמת את גוף החימום כך שהמים לא יוכלו להתחמם כלל. לשמחת כולנו, מדובר בבעיה פשוטה ומהירה לתיקון, שבה נדרש להחליף את כל גוף החימום או הפלאנג' עצמו, בהתאם לאבחון טכנאי הדודים בנוגע למקום שצבר אבנית.

ומתי עוד תיווצר בעיית חימום המים? כאשר התרמוסטט עצמו יוצא משימוש, הוא עשוי למנוע מהמים להגיע לטמפרטורה המתאימה וכך המים יתקבלו קרים מידי או חמים יתר על המידה ואז קיימת סכנה לפיצוץ הדוד. ניתן לעמוד על הבעיה לבד, אם הדלקתם את הדוד והתרחש קצר כעבור רבע שעה.

דוד שאיננו מחמם במהלך הקיץ

כולנו סומכים על כך שפעולת קולטי השמש תביא למים חמים ללא צורך בהדלקת הדוד במהלך הקיץ, או בימים חמים למדי במהלך העונה הקרה. אבל אם אין לכם מים חמים בקיץ, סביר להניח שישנה בעיה בקולטים.

האפשרות הראשונה היא שקולטי השמש התלכלכו, כך ששכבת לכלוך רבה כמו אבק, טחב וצמחייה מונעים מקרני השמש להיקלט בתוך פלטות הזכוכית של הקולטים. אם יש לכם גג שטוח, תוכלו לבצע את הניקיון של הקולטים בעצמכם. אם הגג משופע או בלתי נגיש, יש להזמין טכנאי דודים שיבצע את העבודה באופן מקצועי ובטוח.

אפשרות אחרת היא שקיימת סתימה או דליפה מהצינורות המצויים בקולטי השמש. במצב זה, טכנאי הדודים יאבחן את הצנרת ויוכל לתקן סתימות קיימות.

ומה קורה אם הצינורות תקינים והזכוכיות נקיות? ייתכן שמקור הבעיה הוא באבנית שהצטברה בתוך הקולטים. גם אותה יוכל טכנאי הדודים לנקות בקלות, אך אם מדובר באבנית קשה שממלאת לחלוטין את הקולטים הישנים, יהיה צורך להחליף אותם לחלוטין.

כיצד למנוע החלפת דוד שמש?

החלפת דוד השמש מאלצת היפרדות מאלפי שקלים ולכן מומלץ להימנע מכך על ידי מספר פעולות פשוטות:

דודי השמש והקולטים צוברים בלאי טבעי עם הזמן ואורח חייהם הממוצע הוא בין 8-10 שנים. בשלב זה רצוי שלא להמתין לתקלות מהותיות ולהחליף מבעוד מועד את הדוד והקולטים.

בנוסף, רצוי לנקות באופן יסודי את האבנית בדודי השמש של הבית או הבניין אחת לשנתיים. טכנאי הדודים ירוקן את המים שבתוך הדוד, יפתח את הפלאנג' וינקה באופן מקצועי את האבנית שהצטברה בפנים. בסיום, הוא כמובן יחזיר את הפלאנג' למקומו. אם האבנית מילאה את הפלאנג', יהיה צורך להחליפה.

בדומה לכל עבודה בגובה כמו איטום או ניקיון הגג, מומלץ לדאוג לפעולות התחזוקה והתקנה של דוד חדש בעת הצורך במהלך הקיץ. בתקופה זו הזמינות של אנשי הדודים עולה וניתן לבצע עבודות על גבי כל גג ובכל מורכבות ללא חשש מגשמים, רוחות וסופות קשות. באופן הזה, תימנעו גם ממצב שבו הדוד מתקלקל ואתם נאלצים להמתין מספר ימים למקלחת חמה. 

כמו כן, רצוי להימנע מהפעלה ממושכת מאוד של הדוד שכן הדבר יגרום לו לצבירת אבנית מוגברת. מומלץ להתקין שעון שבת לדוד שמש או טיימר, כך שתוכלו לקבוע את זמני ההדלקה ולהקטין את היווצרות האבנית.

פתרון נוסף לדודים בעלי נפח גדול הוא התקנת מאיץ חום – מעין שרוול המותקן מעל לגוף החימום, כך שייווצר מעין דוד משני. הפתרון מביא לחימום המים הקרובים לשרוול, אך רצוי להתייעץ טרם יישומו עם מומחה דודים מאחר והוא עלול לגרום לייצור אבנית מוגבר.

יצאת צדיק דודי שמש: פתרונות אפשריים אצל אנשי המקצוע המוסמכים

מתקין וטכנאי דודים אמין ומקצועי אמור לספק מגוון נפחים אפשריים בין 80-200 ליטרים, כאשר השיקול יבוצע על סמך מספר הדיירים הקיימים בבית או הבניין והרגלי השימוש שלהם. אם מדובר בדירה ליחיד או זוג, דוד בנפח קטן של 80-120 ליטרים יספיק בהחלט.

נציין גם כאן שכל דוד מחויב לייצור בהתאם לתקן הישראלי הקיים, אך הדודים השונים נבדלים ביניהם מבחינת אורח חייהם, איכותם, טיב הרכיבים, טיב ההתקנה ושנות האחריות. דודי השמש האיכותיים יהיו בהכרח יקרים יותר ולכן על בעל המקצוע להציע פתרונות בהתאם לתקציב הקיים, תוך התחשבות בהמלצות שיתאימו לאיכות החיים של הדיירים.

חשוב לזכור שרוב המתקינים והטכנאים מבצעים עבודה דומה, אך יש להימנע מכל סיוע, ייעוץ או שירות מטעם מתקין שאיננו מורשה. התקנה ללא הסמכה ומיומנות מקצועית רשמית עשויה להסתיים בנזקים כבדים וחלילה באסון. רכשו דוד מיצרן מהימן והזמינו התקנה רק מגורם שמורשה להתקין ולתקן את הדודים מטעמו.

שאלות לבירור מול מתקין דודי שמש

במועד ההזמנה של התקנת דוד חדש, יש לברר מול המתקין מספר תנאים מרכזיים:

האם המחיר כולל את כלל הרכיבים הדרושים לרבות הובלה והתקנה וחיבורי חשמל?

האם נדרש לפנות ולסלק את המערכת הישנה והאם פעולה זו כלולה במחיר? אל תסכימו להפתעות בשטח ודרשו לדעת כמה יעלה כל שלב והאם הצעת המחיר שניתנה לכם מגלמת גם את הטיפול הראוי במערכת הישנה.

האם תבוצע בדיקה לתקינות פעולת הדוד החדש, חימום המים, איכות ההתקנה שבוצעה ווידוא כי לא נותרו על הגג מים, לכלוך ושברים שיפגעו באיכות המערכת? יש להקפיד לקבל מטעם המתקין כתב אחריות מפורט לדוד בסיום ההתקנה, הכולל תאריך עדכני וכתובת מסודרת לקריאות שירות.

על פי החוק, כל חברת יצרן מחויבת למתן 4 שנות אחריות על הדוד, הקולטים והמחמם ושנת אחריות אחת על גוף החימום עצמו. לגבי הרכיבים קיים משך אחריות משתנה, כאשר חלק מהחברות מציעות אחריות מלאה ל-4 שנים ללא תוספת תשלום על תיקונים וחלקן מסייגות את מתן האחריות כך שיספקו תיקון בעלות נמוכה.

האם כדאי להתקין דוד שמש או אטמור (מערכת חימום קבועה)?

אטמור הוא מערכת חשמלית לחימום מים ללא הגבלה שאיננה פועלת על בסיס דוד החימום ולכן הוא נחשב לאלטרנטיבה לדודי השמש המקובלים. אילו מבין שתי המערכות עדיפה? כאן תוכלו למצוא את כל היתרונות והחסרונות של כל מערכת:

נושאים דוד שמש מערכת חימום קבועה

בידוד ושימור חום המים

מים חמים נשמרים לאורך זמן רב אך בנפח מוגבל – שימוש בכל המים יצריך המתנה לחימום מחדש.

מחובר ללוח החשמל במעגל נפרד ומחמם את המים ללא הגבלה וללא צורך בהמתנה.

עלויות ההתקנה וצריכת החשמל

התקנת יחסית יקרה ועלות ההפעלה בהתאם לצריכה האישית (ניתן לוויסות).

התקנה יחסית זולה, אך ההוצאות עשויות להיות משמעותיות בהספקים גבוהים. 

חיסכון במקום

דורש מיכל בעל נפח משמעותי הניצב על הגג.

המערכת ישירה וקומפקטית ללא מיכל ובהספק רב, כל עוד קיימים מים קרים באספקת המים.

לחץ המים

לחץ מים אידיאלי ובטמפרטורה מקסימלית להחלטת המשתמש, לכל מטרה וצורך יומיומי.

עקב האכילס של השיטה – לחץ מים בינוני, אינו מתאים לזרימה חזקה וחום גבוה. אינו מומלץ לדירות עם רשת חד-פאזי.

מחפשים מתקין דודי שמש ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה

דודי שמש

נמצאו 0 מאמרים

לא נמצאו תוצאות