התקנת פרקט בהדבקה - איך מתקינים וכמה זה עולה?
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
לכן חשוב שתכירו את הנושא ותדעו: מהם יתרונות השיטה וחסרונותיה? אילו שיטות נוספות ליישום פרקטים קיימות? לאילו סוגי פרקטים מתאימה שיטת ההדבקה וכמה היא עולה, אם תזמינו איש מקצוע לבצע את העבודה?
התקנת פרקט בהדבקה - יתרונות וחסרונות
שיטת ההדבקה מאפשרת הדבקה ישירה של הפרקט על הרצפה.
שיטה זו מתאימה למקרים בהם המשטח עליו מתקינים את הפרקט הוא רצפת קרמיקה, או בטון.
כמו כן, היא מתאימה רק לפרקט מעץ מלא, או פרקט שכבתי.
היתרונות של השיטה הם ביציבות שהיא מעניקה לפרקט, מפני שההדבקה נעשית לכל אורך לוחות הפרקט. הלוחות נדבקים לכל אורכם בצורה מלאה לרצפה ולכן פחות נוטים להתעוות בעקבות שינויי טמפרטורה ולחות לעומת פרקטים שהותקנו בשיטות אחרות.
מנגד, חסרונה העיקרי של השיטה הוא בדבק עצמו. מריחה של דבק על גבי הרצפה כולה, הופכת אותה לבלתי שימושית, למקרה שתרצו להסיר את הפרקט מתישהו בעתיד ולהשתמש שוב ברצפה המקורית. בנוסף, הסרת לוחות פרקט לצורך תיקונים בתשתיות מתחת לרצפה עלולה להיות קשה במיוחד.
שיטות נוספות להתקנת פרקט
שיטת ההצפה
שיטה ראשונה, שהפכה נפוצה במיוחד עם השנים היא השיטה הצפה. בשיטה זו מניחים על הרצפה ספוג מבודד, שעליו מרכיבים את הפרקט בשיטת שקע ותקע, או זכר ונקבה - הלוחות "מתלבשים" זה על זה בצורה מושלמת ואין צורך בהדבקה נוספת.
שיטה זו הופכת את הפרקט נוח במיוחד, מפני שנעים יותר לדרוך עליו. היא גם מפחיתה למינימום רעשי חריקה המאפיינים רצפת עץ ומקלה מאוד על פירוק הפרקט במקרה הצורך. אם תרצו תוכלו גם להרכיבו מחדש לאחר מכן.
שיטת המסמור
שיטה נוספת להתקנת פרקטים, מתאימה לפרקט עץ מלא בלבד והיא שיטת המסמור. בשיטה זו מתקינים על הרצפה לוח עץ אחיד ואליו מצמידים את לוחות הפרקט בעזרת אקדח מסמרים בלחץ אוויר. שיטה זו נחשבת יקרה ומסובכת ולכן גם אינה נפוצה בישראל.
הכנות ושלבים לקראת התקנת פרקט בהדבקה
כמו בכל סוגי הפרקטים וכל שיטות ההתקנה, יש להכין את החדר ביסודיות: החל בניקיונות וכלה במדידות מדויקות, החדר צריך להיות ערוך ומוכן היטב לקראת ההתקנה, כדי להבטיח תוצאה מוצלחת ועמידה:
ניקוי החדר
יש לנקות את החדר באופן יסודי, כדי שלא ייכלא לכלוך מתחת לפרקט ויעניק לו בליטות וגבשושיות. את הניקוי מומלץ לבצע בשלבים - טאטוא, שאיבה, ניגוב הרצפה בסמרטוט לח ולבסוף ייבוש יסודי.
יישור הרצפה
רצפה ישרה, מפולסת היא חובה לפני התקנת פרקט. יש לבדוק את מצב הרצפה ולאתר כל בליטה, או שקע שיש בה. לאחר מכן, כדי ליישר את הרצפה בצורה מושלמת, יש להשתמש בחומר שנקרא מדה מתפלסת. זהו חומר שמגיע יבש, אותו מערבבים עם מים, ושופכים על הרצפה. החומר מתפשט על גבי הרצפה באופן מלא ומכסה אותה בצורה שווה וחלקה, ללא צורך בהתערבות. יש להמתין עד לייבוש מלא של הרצפה לפני המשך העבודה.
מדידות
יש למדוד באופן מדויק ככל האפשר את החדר, בדגש על פינות, חיבורים, עיקולים וכדומה. כל אלה יסייעו לכם בהזמנת כמות נכונה של לוחות פרקט וגם תכנון נכון של הנחת הלוחות - במאונך, או במקביל לפתח הכניסה, ביחס לקירות וחלקים אחרים של החלל.
מתיחת חוטים
לאחר שהחלטתם על כיוון הנחת הלוחות, פיניתם וניקיתם את החדר, אפשר למתוח חוטים לאורך הקירות, שיסייעו לכם בהנחה מדויקת של הלוחות לאורך הקיר.
הצמדת קורות עץ
כעת מומלץ להצמיד אל הקיר, בגובה הרצפה, קורות דקות וארוכות של עץ פשוט (עד 8 מ"מ), שיסייעו לכם להניח את לוחות הפרקט במרחק הנכון מהקיר, שיאפשר להם להתנפח בהמשך מבלי להתעקם וישאיר לכם מקום להנחת הפנלים.
תיקונים אחרונים לפני ההדבקה
כעת אפשר להתחיל להניח חלק מלוחות הפרקט במקומם, בהתאם למדידות ולבצע תיקונים אחרונים - לפני ההדבקה. שימוש לב, בשלב זה עוד לא מדביקים את הלוחות לרצפה, אלא רק מכינים ומסדרים אותם בצורה הרצויה, ברוחב של כחצי מטר.
רק לאחר סידור הלוחות ועריכתם בצורה הרצויה, חיתוך העודפים ויישור קצוות, אפשר להזיז את ה"פאזל" שהכנתם הצידה, למרוח דבק על החלק היחסי של הרצפה, מתאים לעובי הלוחות המסודרים ולהדביק אותם לרצפה. חשוב למרוח שכבה אחידה של דבק לכל אורך הרצפה. לאחר ההדבקה, יש להצמיד את הלוחות לרצפה ואחד אל השני באמצעות סרט דביק.
כיסוי בלוחות פרקט
ממשיכים להדביק את יתר הלוחות באותה הדרך עד שכל הרצפה מכוסה בלוחות פרקט.
פנלים וספים
לאחר ייבוש מלא של הדבק, אפשר להמשיך לשלבים הבאים: פנלים וספים.
את הפנלים מדביקים בעזרת דבק חם, לאחר מדידה מדויקת וחיתוך מתאים לזוויות ולאורך הרצוי. את הספים יש להתאים לאורך הדלת ולבדוק שהדלת אינה מתחככת ברצפה. אם הדלת נוגעת ברצפה, יש לקצר אותה מעט.
לסיכום
בניגוד לשיטה הצפה להתקנת פרקטים, שיטת ההדבקה נחשבת מורכבת יותר ולכן נוטים לרוב להזמין איש מקצוע מנוסה לביצוע העבודה.
יחד עם זאת, חשוב לבדוק לפני תחילת ביצוע העבודה, מה היא כוללת בדיוק והאם תצטרכו להוסיף עבור הכנת החדר להתקנה, פינוי הפסולת בסיום, אחריות על ביצוע העבודה וקניית תוספות כמו פנלים וספים.
באופן כללי, התקנת פרקט בהדבקה על ידי אנשי מקצוע צריכה לעלות לכם בין 30-75 ₪ למ"ר וזהו מחיר משתלם ונוח לכל הדעות.
מחפשים חברת פרקטים ולא מצאתם ?